Gravidele cu proteze valvulare – conduita
Gravidele cu proteze valvulare sunt acele gravide care prezinta afectiuni cardiace si care au diverse patologii ale aparatului cardiovascular, iar metoda electiva de tratament a patologiilor a constat in inlocuirea valvelor (valvei) aparatului cardiac afectate cu valve de natura biologica sau mecanica.
Monitorizarea unei asemenea paciente care prezinta astfel de antecedente reprezinta o adevarata provocare pentru medicul ginecolog, deoarece patologiilor de natura ginecologica pe care le poate dezvolta gravida pe perioada sarcinii li se adauga si patologiile de natura cardiaca. De aceea, deseori se recomanda formarea unei echipe alcatuite din medic ginecolog, medic cardiolog si medic internist cu o foarte buna colaborare a medicului de familie care are in evidenta pacienta.
Riscurile pacientelor cu proteze valvulare
Pacientele cu proteze valvulare, in functie de natura lor, prezinta un risc hemoragic crescut, deoarece sunt supuse efectelor medicatiei anticoagulante, avand si mecanisme adaptative foarte reduse la stres sau efort secundare travaliului, nasterii sau oricarui factor ce poate constitui pentru gravida un stres. Un alt punct de o importanta majora este reprezentat de efectele medicatiei anticoagulante asupra produsului de conceptie, intrucat medicatia specifica anticoagularii este reprezentata de antagonisti ai vitaminei K care au proprietatea de a traversa placenta, ceea ce conduce la cresterea riscului de avort precoce, riscului de aparitie a embriopatiilor daca medicatia este administrata pana in luna a treia.
De asemenea, administrarea de heparina in doze minime prezinta un risc de formare a trombozelor valvelor (cu atat mai mult daca valva este mecanica), iar, secundar, se constata cresterea riscului de complicatii tromboembolice la mama ce conduce deseori la decesul pacientei.
Un alt factor important este reprezentat de complicatiile de ordin chirurgical la nivelul protezelor, deoarece uneori este necesara reinterventia chirurgicala in vederea schimbarii sau reasezarii lor. O contraindicatie majora este reprezentata de heparinele cu greutate moleculara mica (heparinele fractionate), deoarece nu exista studii documentate asupra efectelor acestora asupra produsului de conceptie, avantajul lor (anticoagulare mai stabila, comparativ cu restul medicamentelor uzitate) fiind nefolositor in acest caz. Un indice important de monitorizat in perioada sarcinii este reprezentat de INR care trebuie sa fie in limite, acest lucru fiind posibil sub directa supraveghere a cardiologului si a medicului internist.
Nasterea la gravidele care prezinta valvulopatii se face pe cale naturala doar in conditii de hemodinamica stabila si obligatoriu sub anestezie pentru a se obtine o scadere a timpului travaliului si a duratei nasterii. Nasterea prin cezariana este contraindicata daca se asociaza un risc major de trombembolie sau de ventilatie mecanica.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie