Greseli alimentare de evitat in perioada sarcinii
Stim foarte bine ca suntem ceea ce mancam, iar alimentatia are un rol decisiv deseori in evolutia biologica și cronologica a organismului. Daca aducem in discutie faptul ca pe perioada sarcinii, gravida pe langa deosebita atentie ce trebuie sa o aiba fata de modul in care isi alcatuiește meniul zilnic, trebuie sa tina cont si sa ia in considerare nevoile dezvoltarii si evolutiei produsului de conceptie. Daca la inceput, in primul trimestru al sarcinii, gravida prezinta anumite aversiuni fata de unele alimente (greturile), incepand cu trimestrul doi de sarcina aceasta poate prezenta chiar dorinte culinare cunoscute sub denumirea de „pofte” alimentare. De mentionat aici este faptul ca dorinta expresa de a consuma anumite alimente reprezinta de fapt o modalitate a creierului de a identifica in alimentele poftite anumite componente nutritive esentiale evolutiei favorabile a sarcinii, drept urmare gravida ar trebui sa isi asculte instinctele si poftele in materie de alcatuirea meniului.
La ce trebuie sa fie atenta o gravida?
Intr-adevar, gravida trebuie sa fie atenta si sa nu exagereze in a adauga in meniu in mod excesiv anumite alimente in defavoarea altora, intrucat un meniu axat numai pe un anumit fel de mancare poate induce/genera avitaminoze, hipoglicemie sau hiperglicemie, hipotensiune sau hipertensiune, vertij, lipotimie si in cazurile grave chiar pierderea sarcinii.
In primul rand trebuie sa stim ca organismul gravidei contine un procent de apa de aproximativ 70% din totalul greutatii, deci gravida trebuie sa fie atenta la ce apa consuma pe perioada sarcinii, in special la continutul de nitriti, nitrati, reziduuri minerale sau continutul de calciu deoarece este binecunoscut faptul ca o apa de baut ce nu respecta standardele de calitate poate induce pierderea sarcinii.
De asemenea, gravida trebuie sa evite pe cat posibil alimentele sarate, deoarece consumul acestora creste riscul de aparitie a episoadelor de hipertensiunea sau de aparitie a edemelor, mai ales in perioada trimestrului trei. Dulciurile constituie si ele un risc daca sunt administrate in mod deliberat la gravidele ce prezinta risc de dezvoltare a diabetului gestational, insa daca pe perioada sarcinii gravida nu aduce un aport suficient de zaharuri, aceasta poate suferi de episoade hipoglicemice.
Gravida trebuie sa consume cu precadere fructe si legume certificate ecologic sau organic intrucat in acest moment nu exista studii care sa demonstreze faptul ca anumite pesticide sau fertilizanti utilizati in cultivarea legumelor si fructelor, nu produc efecte pe termen lung asupra sanatatii bebelusului.
Daca gravida isi alcatuieste meniul din fructe si legume ecologice trebuie sa stie si faptul ca trebuie sa evite diverse condimente utilizate la prepararea supelor, sosurilor, sa evite conservele ce utilizeaza ca agenti stabilizatori conservanti ce nu sunt pe deplin acceptati de legislatia in vigoare.
Tot aici trebuie mentionat ca trebuie evitate conservele de carne, de peste, branza si produsele lactate pastrate in conditii insalubre, mai ales ca orice conserva de carne poate prezenta risc de intoxicatie alimentara. Avand in vedere si luand in considerare eventuale patologii asociate ce le poate prezenta gravida, aceasta trebuie sa consulte in primul rand medicul ginecolog ce monitorizeaza sarcina si sa respecte indicatiile acestuia, iar pentru a stabili un meniu adecvat si raportat la necesitatile reale pentru a se dezvolta armonios sarcina, gravida trebuie sa consulte si sfaturile unui medic diabetolog sau nutritionist sub recomandarea evidenta a medicului de familie la care pacienta este inscrisa.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie