Greseli de evitat la inceputul relatiei
Orice inceput este un prilej de bucurie, emotie, dar si nesiguranta. Este perioada de tatonare si de explorare, in care orice greseala poate fi fatala. Faza de inceput poate fi roz doar daca acorzi importanta si celor mai mici detalii care ar putea sa compromita flacara abia aprinsa. Asadar, lasand putin deoparte euforia primelor intalniri, iata ce greseli trebuie sa eviti la inceputul unei relatii!
Lasa-l sa te descopere treptat
Barbatilor le plac femeile care lasa loc de mister in vietile lor, pentru a le mentine interesul si a-i face si mai curiosi sa descopere. Nu te grabi cu povestile despre tine si ai rabdare sa va sudati ca pereche si sa sa creeze intimitatea intre voi. Chiar daca intentia ta este sa fii sincera inca de la inceput pentru a-l invita sa faca acelasi lucru, barbatii nu agreeaza ideea de a-si „pune sufletul pe tava”. Aminteste-ti ca tu esti pentru el o necunoscuta si viceversa.
Nu il sufoca
Posesivitatea este cea mai frecventa greseala pe care o putem face intr-un cuplu. Cu atat mai mult la inceput de relatie. Nu incerca sa-l legi de tine, sa-l obisnuiesti sa-ti raporteze tot ce a facut, fara zeci de telefoane, sms-uri teroriste si, cel mai important, nu-i ingradi libertatea. Posesivitatea denota lipsa sigurantei, atat in propria persoana, cat si in celalalt. Mergand pe ideea ca totul vine din inconstienta si nu este un fapt voit sau semn al unei slabiciuni, incearca sa nu devii o constanta in viata lui, daca nu simti ca si-o doreste cu aceeasi intensitate. Lasati timpul sa decida soarta relatiei voastre, dar nici nu lasati totul la voia intamplarii. Atat cat sa vi se faca dor. Din cand in cand…
Nu sari peste etapele relatiei
Fiecare cuplu marcheaza o etapa a relatiei, de la fragilul inceput si pana la mariajul „happily ever after”. Intr-o relatie, apropierea, increderea si sentimentele vin treptat si in ritmul lor, asa ca nu incercati sa fortati si sa stricati frumusetea acestor etape. Dezvaluiti-va treptat, comunicati mult, petreceti timp impreuna si vedeti daca sunteti compatibili si abia apoi puneti in scena discutiile despre viitor, bani la comun, intalnirile cu parintii si prietenii, formarea opiniilor, antipatii si pretentii aparute „peste noapte”. Tineti minte ca relatiile care se dezvolta prea rapid risca sa se termine la fel de repede.
Nu te implica emotional inca de la inceput
Ideea de a te implica intr-o relatie unde nu primesti atat cat oferi sau, mai rau, nu primesti nimic este cel mai rau lucru care ti se poate intampla. Va trebui sa faci fata deziluziei si asta doar din vina ta. Starea de indragosteala este importanta pentru ca iti ofera senzatia de apartenenta si presupunerile de genul „vom ramane toata viata impreuna”, „sunt a ta/al tau pentru totdeauna”, insa trebuie sa ramai cu picioarele pe pamant. Euforia si emotiile generate la inceput de relatie sunt trecatoare si, daca nu reusiti sa va gasiti drumul impreuna, bazandu-va doar pe atractie fizica si fluturi in stomac, schimbati ruta. Trecerea de la „eu” la „noi” se face prin filtrul ratiunii si al reciprocitatii sentimentelor.
Nu te transforma intr-o alta persoana
Daca ati baut deja prima cafea si inca pastrati legatura, inseamna ca esti pe drumul cel bun. Compromisurile in favoarea aparentelor nu pot dura la nesfarsit, iar timpul va afecta si mai mult bazele relatiei. A te preface ca esti altfel decat esti, de fapt, doar pentru a impresiona denota o mare lipsa de incredere in propria persoana. Oamenii sunt frumosi tocmai pentru ca sunt diferiti. Cu calitati si defecte. Scopul primelor intalniri este de cunoastere, iar daca tu te prezinti altfel decat esti, si el/ea ramane placut surprins/a de „masca”? Te-ai gandit ce se va intampla daca se va indragosti de persoana „wannabe”, si nu de tine? Nu-ti asuma riscuri si fii tu, pentru ca aceasta este cea mai buna versiune.
Text: Alexandra Lupu