Greseli pe care le fac parintii divortati
Atunci cand ne casatorim, ne dorim sa fie pentru totdeauna. Ne dorim o familie, un copil si o viata lunga impreuna. Insa, din pacate, acest plan frumos ramane uneori la stadiul de plan si viata ne aduce in situatii mai putin placute. Divortul este o experienta traumatizanta pentru adulti, iar pentru copii este si mai greu. Din pacate, unii parinti nu stiu sa gestioneze aceasta situatie si prin comportamentul lor fac greseli ce ii pot afecta pe copii si mai mult.
Iata cateva dintre cele mai intalnite greseli
1.Nu le spun copiilor despre divort
Aceasta este, de departe, cea mai intalnita dintre greseli. Ba considera ca micutii nu vor intelege, ba ca vor intelege si vor suferi. Asa ca prefera sa nu le spuna nimc si sa lase lucrurile asa, iar copiii raman cu ce vad si cu ce aud. Si chiar daca nu vad si nu aud, cei mici simt tot. Ceea ce trebuie sa stiti este ca atunci cand lasati lucrurile asa, copiii se vor simti vinovati. Vinovati pentru ruptura dintre voi. Intotdeauna se simt vinovati pentru destramarea familiei, asa ca daca alegeti sa lasati lucrurile asa, faceti o mare greseala care ii va afecta pe copii toata viata in alegerile pe care le vor face.
2.Isi etaleaza relatiile in fata copiilor
Dupa ce trece toata nebunia si divortul este pronuntat, fiecare parinte incearca sa isi refaca viata. Nimic anormal pana aici, insa atunci cand fiecare aventura sau relatie este prezenta si in viata copilului, acest fapt nu mai este normal. Oricum copilului ii este foarte greu sa accepte ca parintii lui nu vor mai fi impreuna, cu atat mai mult nu va accepta prea usor o persoana noua in preajma parintelui sau. Copiii au nevoie de siguranta si stabilitate, iar un mediu in care apar si dispar persoane noi, concurente la postul de “mama vitrega” sau “tata vitreg”, nu-i face niciun bine. Dimpotriva!
3.Isi mai petrec noptile impreuna, desi sunt divortati
Desi nu mai sunt un cuplu in acte, unii dintre parinti aleg sa fie un cuplu, din cand in cand, in dormitor. Acest lucru este foarte daunator mai ales atunci cand se petrece sub acelasi acoperis cu copiii. Si aceasta pentru ca cel mic nu va intelege de ce parintii lui inca isi petrec noptile impreuna, ca atunci cand formau o familie, desi nu mai sunt impreuna. Si se va astepta ca totul sa revina la ce a fost inainte. Cu totul. Si bineinteles ca, dupa fiecare aventura amoroasa de acest gen, copilul se va astepta ca parintii lui sa se impace. Imaginati-va ce dezamagire va trai atunci cand isi va da seama ca nu este deloc asa.
4.Incearca sa cumpere titlul de “parintele cel bun”
Se intampla destul de frecvent, mai ales atunci cand exista custodie comuna, dar nu numai, ca parintele la care nu sta copilul in mod frecvent sa incerce sa-i faca acestuia tot felul de surprize, sa ii cumpere tot ce isi doreste, sa il lase sa faca tot ce vrea. Aceasta din dorinta de a parea parintele cel mai cool, cel mai bun. Aceasta concurenta neloiala fata de parintele de “acasa” nu ii face bine copilului si il va invata sa profite de aceasta situatie.
5.Folosesc copilul pe post de spion
Se intampla uneori, mai ales atunci cand conturile nu sunt in totalitate reglate intre cei doi adulti, ca unul dintre parinti sau ambii sa sugereze copilului sa fie atent cine vine si cine pleaca din locuinta fostului/fostei. Ba mai mult, copilul este intrebat ce discutii a auzit, cum si-a petrecut timpul si cu cine. Cel mai corect este ca cel mic sa fie incurajat sa povesteasca doar ce doreste si numai daca doreste cum si-a petrecut timpul cat a stat cu celalalt parinte. Oricum cei doi parinti vor discuta despre programul copilului, sau asa ar fi de preferat.
Text: Psiholog Loredana Andrei