Greseli pe care le faci in legatura cu anticonceptionalele
Metodele de contraceptie bazate pe utilizarea substantelor sau a metodelor anticonceptionale si-au demonstrat din punct de vedere medical pana in acest moment limitele si totodata eficienta, insa acestea pot fi utilizate cu succes doar daca sunt respectate indicatiile medicale care potenteaza la maxim eficienta acestor anticonceptionale.
In urma unor studii s-a constat ca majoritatea metodelor anticonceptionale prezinta o serie de dezavantaje, spre exemplu in cazul anticonceptionalelor la care substanta activa are rol principal efectul spermicid s-a constatat ca principalul efect negativ posibil este de fapt reprezentat de rata de absorbtie a substantei active spermicide in sistemul circulator, iar in acest sens putem spune cu certitudine ca poate fi considerata o greseala frecventa facuta de paciente atunci cand acestea utilizeaza dispozitive sau metode ce au ca principiu activ efectul antispermicid daca pacientele iau in doze mari anticonceptionale sau daca substantele administrate cu rol spermicid, dozele cumulate per total, depasesc valorile de toleranta ale toxicitatii asupra organelor vitale.
Ce se intampla cand nu se asculta sfatul medicului?
In cazurile grave nerespecarea indicatiilor medicale la administrarea anticonceptionalelor poate duce la debutul unor carcinogeneze sau teratogeneze, mai ales daca dozele administrate depasesc valorile de toleranta toxica ale efectelor secundare ale anticonceptionalelor. Din punct de vedere teoretic putem afirma ca utilizarea dispozitivelor intrauterine cu efect anticonceptional, fara recomandarea medicului, poate creste considerabil riscul de infectii ce intereseaza sfera aparatului genitourinar feminin mai ales daca exista in antecedente si o patologie cu transmitere sexuala. De asemenea infectiile cu stafilococul auriu, Escherichia Coli sau diversi streptococi, secundar utilizarii tehnicilor ce au ca tema efectul antionecptional al metodelor de prevenire a unei sarcinii nedorite, se pot manifesta din punct de vedere clinic mai ales daca in aceasta perioada igiena intima a pacientei este deficitara.
In cazul utilizarii metodelor de contraceptie ce au ca substanta activa anticonceptionala, hormonii sau derivatele hormonale, putem spune ca riscurile dezvoltarii unei complicatii sunt mult mai mici decat in cazul dispozitivelor intrauterine ce au rol anticonceptional.
O alta greseala frecventa facuta de pacienta in utilizarea anticonceptionalelor consta in abuzul si nerespectarea modului de administrare conform prescriptiilor medicale fapt ce poate crea la nivelul mediului vaginal un dezechilibru al florei vaginale. In cazul abuzului de anticonceptionale pe termen lung se poate ajunge la cresterea gradului de eficienta si scaderea efectului anticonceptionalelor.
Exista de asemenea unele preparate cu rol anticonceptional ce au nevoie de un timp de maximizare a efectului anticonceptional, iar nerespectarea acestui timp poate conduce la scaderea eficientei produsului anticonceptional.
Daca in timpul administrarii anticonceptionalelor pacienta urmeaza tratament medicamentos pentru diverse patologii asociate este necesar ca sa raporteze medicului curant ce prescrie anticonceptionalele, intrucat nerespectarea acestei atitudini poate genera interactiuni intre medicamentele administrate ca tratament pentru patologiile asociate si anticonceptionale, in cazurile grave putandu-se ajunge la agravarea simptomelor patologiei de fond sau chiar si la pierderea efectului spermicid al anticonceptionalelor.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Ce se intampla cand renuntati la contraceptive?
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie