Hepatita C si sarcina
Pe plan mondial, hepatita B si C reprezinta cauzele cele mai frecvente de hepatite cronice virale la copii si adulti. In tarile industrializate programele de vaccinare impotriva hepatitei B au contribuit la scaderea semnificativa a incidentei hepatitei B. Astfel, virusul hepatitei C ( VHC) a devenit cauza primara de hepatita cronica virala la copii, transmiterea verticala devenind principala sursa de infectie. Transmitere verticala se refera la transmitere virala de la mama la copil in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau in primele 28 de zile dupa nastere. Lipsa existentei unui vaccin pentru VHC sau terapie aprobata in timpul sarcinii, face ca prevenirea transmiterii verticale sa nu fie inca posibila.
Transmiterea intrauterina a virusul hepatitei C in timpul sarcinii
Mecanismele ce stau la baza transmiterii verticale de VHC sunt inca incomplet intelese . Transmiterea intrauterina in timpul sarcinii precum si in timpul nasterii sunt posibile. Testarea PCR pentru ARN VHC poate fi pozitiva si la cateva saptamani dupa infectie, atunci cand viremia ajunge la pragul de detectare. In general, se pare ca riscul de infectare verticala este de aproximativ 5-5.8 % din cazurile de gravide cu viremie prezenta, cu rate mai mari in anumite subgrupuri cum ar fi gravidele ce prezinta infectie concomitenta cu HIV.
Factorii de risc
Factorii de risc cunoscuti sunt reprezentati de coinfectia HIV si viremie materna crescuta, pe cand operatia cezariana electiva si interzicerea alaptarii nu au demonstrat reducerea riscului de transmitere verticala. De asemenea, printre factorii de risc sunt mentionate si manevrele invazive: amniocenteza, cordocenteza si ruptura prematura de membrane ( un interval de > 6h de la ruperea membranelor a fost asociat cu un risc mai mare de transmiterea infectiei ) .
Multe dintre infectiile perinatale cu VHC pot ramane tacute in primii ani de viata insa complicatiile pe termen lung sunt de temut si de aceea toate gravidele trebuiesc testate pentru VHC iar copiii proveniti din astfel de mame trebuiesc monitorizati periodic. Aproape toti copiii care prezinta viremie dezvolta hepatita cronica si ciroza hepatica. Au fost raportate cazuri chiar si la copii cu varsta sub 4 ani. Infectia cu VHC reprezinta o boala de copilarie considerabil subestimata, insa cu impact major economic si asupra serviciilor de sanatate si asupra societatii.
Complicatii obstetricale la gravidele infectate cu virusul hepatitei C
Complicatii obstetricale la gravidele infectate cu VHC sunt variate. Riscul de colestaza este crescut la femeile gravide infectate cu HCV pozitiv.
Studiile arata o incidenta mai mare de copii cu greutate la nastere, mici pentru varsta gestationala si o incidenta mai mare a necesitatii utilizarii serviciilor de terapie intensiva neonatala si ventilatie asistata. Se estimeaza ca in jur de 1/3 din cazuri prezinta transmisie verticala in utero si in cca 50% din cazuri transmisia se produce intrapartum. De asemenea transmisia poate avea loc si postnatal. Modalitatea de nastere – nastere vaginala sau operatie cezariana electiva – nu pare sa influenteze riscul de transmitere a infectiei.
Desi ARN VHC a fost detectat in laptele matern si colostrum, exista doar studii izolate care arata posibilitatea unei legaturi intre alaptare si contaminarea copiilor cu VHC la mamele cu o mare incarcatura virala. Desi riscul teoretic exista, nivelele depistate in laptele matern sunt extrem de mici si acestea probabil devin inactive la nivelul tractului digestiv al nou-nascutului. Riscul de transmitere poate insa creste in contextul alaptarii si a existentei unei solutii de continuitate la nivelul mamelonului ( ragade/leziuni sangerande) datorita contactului direct cu sangele matern. Studiile de specialitate arata o rata de clearance a VHC de pana la 25–30% din copiii infectati. Totusi riscul de dezvoltare a hepatitei cronice, insuficientei hepatice, ciroza hepatica decompensate si chiar carcinom hepatocelular ramane ridicat la copiii proveniti din mame infectate cu VHC.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie