Hidratarea corecta a bebelusului
Apa este unul dintre elementele vitale in corpul oricarui om, constituind, la adultul sanatos, pana la 60% din masa totala corporala. La nou-nascuti si sugari, acest procent este si mai mare, intre 70 si 83%. Apa din interiorul organismului este impartita in doua compartimente majore: intracelular (in interiorul celulelor), insumand 2/3 din totalul de apa, si extracelular (in afara celulelor), restul de 1/3 din apa. Pe masura ce copilul creste, procentul de apa incepe sa scada si se apropie de valorile adultului. Cu cat procentul de apa este mai mare, cu atat pierderea de apa din organism este mai daunatoare, gradul de deshidratare fiind si el mai ridicat.
Alimentarea exclusiv cu lapte matern
In primele sase luni de viata, varsta pana la care este recomandata alimentarea exclusiv cu lapte matern, sau patru luni, pentru bebelusii alimentati cu formula de lapte, singura sursa de apa este laptele. Apa este baza in care se afla cantitatea optima de grasimi, proteine, carbohidrati, minerale si vitamine necesare bebelusului.
Cantitatea de lichide (lapte) pe care o poate tolera cel mic este legata de capacitatea stomacului: 5-7 ml in prima zi de viata, 7-10 ml in ziua trei de viata, 15-20 ml in ziua cinci de viata si tot asa. La sfarsitul primelor patru saptamani, majoritatea sugarilor reusesc sa manance aprximativ 120-150 ml de lapte la o masa.
In cazul mamelor care alapteaza, cantitatea de apa din laptele matern este legata de gradul de hidratare al mamei. Formulele de lapte praf vor fi reconstituite doar cu apa provenita din surse sigure: apa potabila fiarta si racita sau apa plata cu continut scazut de saruri si nitriti. Este interzisa reconstituirea formulei de lapte cu apa minerala, apa de put sau orice alt tip de apa nepotabila.
Inlocuirea laptelui matern cu alte bauturi
Pe langa lapte, bebelusul mai poate sa primesca apa din ceaiuri. In ceea ce priveste administrarea de ceai la nou-nascut si sugar mic, ea nu este recomandata, pentru ca ceaiul nu asigura un aport caloric sau alte substante nutritive esentiale cresterii copilului. Este interzisa inlocuirea unei mese de lapte cu una de ceai sau alte bauturi, indiferenta de varsta.
Ajuns la varsta diversificarii, bebelusul urmeaza sa primesca apa din cerealele reconstituite, supa, sucuri si piureuri de fructe/legume, iaurt etc. Dupa varsta de 6 luni, in cazul in care bebelusul este expus unor temperaturi inalte (de evitat), este util sa suplimentati aportul de lichide, dandu-i apa sau ceaiuri, dar niciodata in locul unei mese.
In cazul in care bebelusul sufera de boli respiratorii acute (respiratia rapida creste gradul de deshidratare), boli digestive (varsaturi, scaune diareice), episoade febrile, este expus la temperaturi ambientale ridicate sau se afla in alte situatii in care deshidratarea se poate asocia, este necesara suplimentarea aportului de lichide. In astfel de situatii, este bine sa consultati medicul de familie sau medicul pediatru pentru sfaturi corecte privind tipul de lichid si cantitatea necesara. Este interzisa administrarea de bauturi carbogazoase, energizante, sirop, ceai verde/negru, cafea, lapte de vaca/capra la bebelusi.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru