Hiperplazie endometriala – ce trebuie sa stiti despre aceasta afectiune uterina

Hiperplazia endometriala poate fi o afectiune pre-canceroasa ce provoaca ingrosarea liniei uterului, cauzand sangerare abundenta si anormala. Hiperplazia endometriala atipica creste riscul de cancer endometrial sau uterin. Aceasta afectiune tinde sa apara in timpul sau dupa menopauza, fiind comuna in randul femeilor cu varste intre 50 si 60 de ani. In cazul in care sunteti la perimenopauza, puteti de asemenea sa suferiti de hiperplazie endometriala. Prin urmare, este important sa mergeti la controale ginecologice regulate si sa preveniti eventualele complicatii care pot aparea din cauza acestei boli. In acest articol, veti afla informatii relevante despre hiperplazia endometriala.
Hiperplazie endometriala – informatii generale
Hiperplazia endometriala apare atunci cand linia uterului (endometrul) devine prea ingrosata. Cauza care conduce la aparitia acestei afectiune o reprezinta dezechilibrul dintre nivelul de estrogeni si progesteron din corp. Prin urmare, se poate intampla ca aceasta linie sa nu fie pe deplin eliminata in timpul menstruatiei. Aceasta conditie este asociata deseori cu perioade menstruale abundente, cicluri menstruale scurte si sangerare in perioada post-menopauza.
Hiperplazia endometriala se imparte in patru categorii:
- Hiperplazie endometriala simpla sau complexa – acest tip prezinta celule cu aspect normal care au sanse reduse de a deveni canceroase. Prin urmare, hiperplazia endometriala de acest tip se poate imbunatati fara tratament. Daca medicul considera oportun, acesta poate recomanda tratamentul cu hormoni;
- Hiperplazie endometriala atipica simpla sau complexa – in acest caz, celulele au potential ridicat de a deveni canceroase. Fara tratament, sunteti predispusa la aparitia cancerului endometrial sau uterin.
Medicul poate folosi termenii “simplu” sau “complex” atunci cand pune diagnosticul de hiperplazie endometriala. Acesti termeni se refera la modul in care sunt organizate celulele pe care medicul le vizualizeaza.
Hiperplazie endometriala – simptome si cauze
Hiperplazia endometriala apare atunci cand se instaleaza un dezechilibru intre nivelul de progesteron si estrogen din organism. Cauzele care pot conduce la aparitia acestei situatii sunt urmatoarele:
- aveti perioade menstruale neregulate, obezitatea sau sindromul ovarelor polichistice pot interveni cu perioada ovulatorie, ceea ce reduce expunerea la progestin;
- in timpul perimenopauzei, atunci cand in mod normal nu ovulati, expunerea la progestereon este redusa;
- dupa menopauza, in mod normal nu veti mai avea ovulatie, ceea ce duce automat la lipsa expunerii la progesteron;
- tratamentul indicat in cancerul de san mimeaza efectul estrogenului, dar fara progestin.
Simptomele cele mai comune care apar in caz de hiperplazie endometriala sunt urmatoarele:
- sangerari menstruale anormale sau sangerari ce apar intre perioadele menstruale;
- cicluri menstruale reduse (mai putin de 21 de zile);
- sangerare menstruala abundenta;
- sangerare dupa instalarea menopauzei;
- lipsa menstruatiei, cunoscuta si ca amenoree.
O mare parte dintre aceste simptome sunt comune femeilor care se apropie de perioada menopauzei. Prin urmare, in aceasta perioada femeile pot experimenta cicluri menstruale neregulate, sangerare anormala sau lipsa menstruatiei. Atunci cand apar aceste simptome, este important sa discutati cu medicul ginecolog pentru a primi diagnosticul corect.
Hiperplazie endometriala – optiuni de tratament
Pentru a evita aparitia complicatiilor, este important sa urmariti indeaproape schema de tratament recomandata de medic. Optiunile de tratament recomandate variaza in functie de tipul de hiperplazie endometriale pe care o aveti.
Hiperplazie endometriala fara modificari – optiuni de tratament
Atunci cand nu au fost identificate celule modificate, sansele ca hiperplazia endometriala sa se transforme in cancer sunt foarte reduse. Prin urmare, tratamentul se va concentra pe reducerea factorilor de risc pe care ii aveti. In cazul in care suferiti de obezitate, medicul va va recomanda un regim de slabire. Daca urmati o terapie cu hormoni, atunci medicul va va recomanda sa reduceti doza de hormoni sau chiar sa opriti tratamentul.
O alta optiune de tratament pe care vi-o poate recomanda este sa folositi tratament cu progestin daca:
- schimbarile stilului de viata nu au dat rezultate;
- aveti sangerari uterine anormale;
- doriti sa obtineti cele mai rapide rezultate.
In cazul in care indicele IMC este peste 35, tratamentul cu progesteron nu va avea rezultat daca nu pierdeti in greutate. Prin urmare, este recomandat sa discutati cu medicul si sa decideti daca acest tip de tratament este potrivit.
O alta optiune de tratament pentru acest tip de hiperplazie endometriala o reprezinta interventia chirurgicala, cunoscuta drept histerctomie. Aceasta optiune este recomandata in urmatoarele situatii:
- in timpul controalelor, medicul constata ca ati dezvoltat hiperplazie endometriala atipica;
- simptomele acesteia nu se imbunatatesc in 12 luni de la tratament;
- aveti in continuare sangerari anormale;
- aceasta afectiune reapara dupa ce a fost tratata cu succes;
- nu doriti sa urmati un tratament cu progesteron.
Hiperplazie endometriala atipica – optiuni de tratament
Daca aveti acest tip de afectiune, atunci sansele ca celulele sa devina canceroase sunt mult mai ridicate. In acest caz, tratamentul este mai agresiv. Prin urmare, expertii recomanda histerectomia ca prima optiune de tratament, in cazul pacientelor care nu isi mai doresc sa aiba copii.
Daca ati fost diagnosticata cu aceasta forma de hiperplazie endometriala si doriti sa mai aveti copii, medicul va poate recomanda tratamentul cu progesteron. Mai mult, controalele medicale vor fi mai dese, iar medicul va recomanda biopsii pentru a tine sub control celulele atipice.
In plus, medicul ginecolog va poate recomanda sa discutati cu un specialist in infertilitate pentru a va ajuta sa aveti un copil cat mai curand. Dupa ce veti avea sarcina dorita, medicul va recomanda in continuare sa efectuati interventia de histerectomie. Aceasta recomandare vine din cauza riscului ridicat de reaparitie a bolii.
In concluzie, hiperplazia endometriala este o afectiune care poate fi tinuta sub control si pentru care exista tratament. Forma fara celule atipice este mai usor de tratat si uneori poate disparea chiar si fara tratament. Atunci cand aceasta afectiune are celule atipice, atunci tratamentul recomandat este mai drastic, culminand cu o interventie chirurgicala. Prin urmare, este important sa discutati cu medicul ginecolog atunci cand apar primele simptome.
Surse:
https://www.verywellhealth.com/endometrial-hyperplasia-risk-factors-types-and-treatments-4067214
https://www.webmd.com/women/what-to-know-about-endometrial-hyperplasia
https://www.yalemedicine.org/conditions/endometrial-hyperplasia
https://familydoctor.org/condition/endometrial-hyperplasia/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16569-atypical-endometrial-hyperplasia
https://www.acog.org/womens-health/faqs/endometrial-hyperplasia#:~:text=Endometrial%20Hyperplasia%3A%20A%20condition%20in,hormone%20produced%20in%20the%20ovaries.