Hipertensiunea la copii – cauze si tratament
Hipertensiunea arteriala nu mai este de ceva timp o boala exclusiv a adultului, fiind intalnita, din pacate, din ce in ce mai des in populatia pediatrica. Definita corecta a hipertensiunii la copil tine cont de incadrarea valorii tensiunii arteriale, in functie de percentilele pe varsta, sex si inaltime pentru aceasta masuratoare. Tensiunea arteriala este formata din doi parametri: tensiune sistolica (presiunea din artere atunci cand inima se contracta) si tensiunea diastolica (presiunea din artere atunci cand inima se relaxeaza sau presiunea dintre doua contractii). Astfel, hipertensiunea arteriala la copil se defineste ca valoarea mai mare de percentila 90 pentru varsta, sex si inaltime. Mai nou se vorbeste si de o prehipertensiune arteriala, in cazul copiilor a caror tensiune arteriala se situeaza intre percentila 90 si 95 pentru varsta, sex si inaltime.
Pentru ca tensiunea arteriala se supune la numeroase mecanisme, care au rolul de a o mentine in limitele normalului, cauzele pentru aparitia hipertensiunii sunt si ele variate. Hipertensiunea arteriala poate fi de doua tipuri: esentiala sau primara (unde cauza clara a hipertensiunii este necunoscuta) si secundara (cauza hipertensiunii poate fi identifica).
Cauzele aparitiei hipertensiunii
Hipertensiunea secundara este mai des intalnita la copil pana la varsta adolescentei si are urmatoarele cauze:
- tromboza de vena sau artera renala;
- coarctatia de aorta;
- boala pulmonara cronica;
- malfomatiile congenitale ale rinichiului;
- afectiunile endocrine;
- tumorile rinichiului.
Incepand cu adolescenta, hipertensiunea arteriala este mult mai probabil esentiala (fara o cauza clar identificata), motiv pentru care se acorda atentie sporita identificarii unor posibili factori de risc prezenti la pacient:
- obezitatea;
- consumul excesiv de sare;
- diabetul;
- factori genetici;
- fumatul si consumul de alcool;
- sedentarismul.
Diagnosticul de hipertensiune arteriala la copil
Diagnosticul de hipertensiune arteriala la copil poate fi pus de medicul de familie sau medicul pediatru si trebuie revizuit de catre un cardiolog pediatru, mai ales atunci cand se impune tratament medicamentos.
Tratamentul este nefarmacologic si farmacologic. Tratamentul nefarmacologic vizeaza schimbarea regimului alimentar si a stilului de viata cu scaderea aportului de sare si grasimi in dieta, scaderea greutatii si inceperea unui program sustinut de activitate fizica. Aceste tipuri de recomandari se preteaza in cazul pecientilor cu forme usoare si moderate de hipertensiune arteriala.
Tratamentul medicamentos este rezervat de prima intentie pentru copiii cu forme severe de hipertensiune arteriala sau pentru cei care nu sunt aderenti la recomandarile legate de dieta si stil de viata. Multe dintre medicamentele disponibile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale la adulti se pot utiliza si la copii, cu toate ca din Romania lipsesc multe dintre preparate in forma lor de sirop, care ar face mai usoara administrarea la copii. De regula se incepe prin administrarea unui singur medicament si se urmareste raspunsul la tratament. In cazul in care rezultatele nu sunt cele asteptate, medicul cardiolog pediatru va mai asocia si alt medicament in tratament pana la obtinerea unor valori cat mai apropiate de normalul tensiunii arteriale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru