Hipotiroidism – care este legătura dintre tiroidă și viața de cuplu?
Te-ai îngrășat aparent fără motiv în ultima vreme? Obosești mereu și nu ai energie? Dacă ai răspuns afirmativ la ambele întrebări, este posibil să suferi de hipotiroidism. Află mai multe despre această boală și cum iți afectează viața de cuplu!
Și dacă tiroida e de vină?
Problemele tiroidiene se manifestă printr-o multitudine de simptome. Aici sunt incluse și disfuncțiile sexuale, care, dacă nu sunt identificate din timp, pot ajunge să fie tratate greșit.
Este greu de crezut că această glandă care abia cântărește 15 grame, ne poate distruge viața sexuală!
Potrivit statisticilor, cu o paritate destul de îngrijorătoare de altfel, problemele tiroidei afectează de șapte ori mai multe femei decât bărbați. Această nedreptate este legată de hormonii feminini, care formează un cuplu inseparabil cu tiroxina, hormonul tiroidian.
Din acest motiv, etapele hormonale majore din viața femeilor, pubertatea, sarcina, menopauza, sunt, de asemenea, perioadele cele mai riscante pentru glanda mică de la baza gâtului.
Tiroida leneșă îți joacă feste în pat!
Hipotiroidismul este cea mai frecventă afecțiune (4-8% din populație). Cu toate acestea, atunci când tiroida nu secretă suficienți hormoni, întregul organism funcționează încet, și, în șase cazuri din zece, are repercusiuni asupra vieții sexuale.
Primul semn: lipsa libidoului, care este deseori pusă în mod greșit pe seama menopauzei, pentru că hipotiroidismul se manifestă lejer după vârsta de 50 de ani. Această situație poate apărea și mai devreme, după naștere de exemplu, sau ca urmare a unei boli autoimune. Poate fi și rezultatul unei carențe de iod, tiroida având nevoie de acest compus pentru a produce hormoni.
Dacă lipsa apetitului sexual coincide cu stări de oboseală, senzație frig, creștere în greutate, constipație, crampe musculare, edeme, căderea părului, merită să te adresezi medicului de familie.
Este valabil și pentru bărbați, dacă se recunosc în aceste simptome de hipotiroidism. Într-adevăr, la bărbați, insuficiența tiroidiană nu dăunează doar libidoului. În 64% din cazuri, din cauza tiroidei leneșe, ei se confruntă și cu disfuncție erectilă și cu întârzierea ejaculării. În plus, tulburările tiroidiene pot sta la baza infertilității masculine.
Înainte să pici în depresie din aceste cauze, este mai bine să consulți medicul, pentru că există rezolvare!
Hipotiroidism: 0,5% dintre femei au probleme de fertilitate
Există legături puternice între tiroidă și sănătatea reproducerii. Modificările funcției tiroidiene pot influența funcția de reproducere înainte, în timpul și după concepție. Astfel, patologiile tiroidei reprezentă cea mai frecventă problemă hormonală endocrină care afectează femeile aflate la vârsta fertilă.
Hipotiroidismul (funcționarea insuficientă a tiroidei sau tiroida leneșă) afectează 0,5% dintre femeile capabile de a procrea. Poate fi, de asemenea, asociat cu tulburări ale menstruației (scăderea volumului și a duratei ciclului menstrual, sângerări abundente, absența mensturației), sau chiar, în unele cazuri, cu absența ovulației. Chiar și după terapia cu hormoni de sinteză, la femeile cu probleme de tiroidă, scad șansele de fertilizare și de a duce la bun sfârșit o sarcină, comparativ cu femeile la care tiroida funcționează normal.
Avorturile spontane – tot hipotiroidismul poate fi de vină?
În plus, deoarece hormonii tiroidieni joacă un rol important în dezvoltarea embrionului, se bănuiește de mult timp că bolile tiroidei sunt asociate cu un risc crescut de avorturi spontane. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente în acest sens.
Nu în ultimul rând, sarcina are un efect profund asupra funcționării tiroidei. Cererea de hormoni tiroidieni crește pe măsură ce avansează sarcina. Femeile cu boală tiroidiană nedepistată care sunt însărcinate, riscă să aibă probleme ale funcției tiroidiene.
Sarcina: de ce să facem analize de tiroidă?
Dacă dorești să rămâi însărcinată, se recomandă să ai o producție de hormoni tiroidieni echilibrată, potrivit endocrinologilor. Explicația: hipotiroidismul reduce fertilitatea. Astfel, pentru a crește șansele de fertilitate, trebuie să se corecteze orice problemă tiroidiană.
În prezent, hipotiroidismul este monitorizat în mod sistematic doar la femeile cu risc crescut. Dar specialiștii subliniază că, în absența analizelor de tiroidă în timpul sarcinii, ar rămâne nedepistate aproximativ o treime din cazurile de hipotiroidism ascuns sau subclinic. Descoperirea problemelor cu tiroida înainte sau la începutul sarcinii este benefică.
La femeile însărcinate depistate cu hipotiroidism, verificarea funcției tiroidiene trebuie efectuată la fiecare patru până la șase săptămâni, iar tratamentul trebuie continuat și în timpul sarcinii. În plus, monitorizarea creșterii fătului și a ritmului cardiac al acestuia ar trebui făcută pe tot parcursul sarcinii.
Am pregătit pentru tine un ghid care să te ajute să identifici din timp semnele acestei boli la adulți și la copii, să abordezi tratamentul potrivit împreună cu medicul specialist și să participi mai bine la procesul de vindecare.
Hipotiroidism – ce trebuie să știm?
- Ce este glanda tiroidă?
Glanda tiroidă este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului. Produce hormonii tiroidieni, care influențează mai multe funcții ale corpului.
Hipotiroidismul apare ca urmare a producței insuficiente de hormoni de către glanda tiroidă. Persoanele cele mai afectate sunt femeile trecute de 50 de ani.
Glanda tiroidă are o influență majoră asupra organismului nostru: reglează metabolismul bazal al celulelor, controlează consumul de energie, greutatea, ritmul cardiac, energia musculară, starea de spirit, concentrarea, temperatura corpului și digestia. Astfel, ea determină intensitatea energiei care face ca celulele și organele noastre să funcționeze normal. Cantitatea de energie consumată variază de la individ la individ în funcție de înălțime, greutate, vârstă, sex și activitatea glandei tiroide. La persoanele cu hipotiroidism, această energie este scăzută.
Care sunt cauzele hipotiroidismului?
- Tiroidita Hashimoto. În cadrul acestei boli autoimune, glanda tiroidă este distrusă de sistemul imunitar. Oamenii de știință nu pot explica ce anume declanșează această boală. Poate apărea ca urmare a stresului sau a unei infecții virale, la persoanele cu astfel de predispoziții.
- Tratamentele care modifică glanda tiroidă. Tratamentul cu iod radioactiv pentru tratarea hipertiroidismului sau intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea glandei tiroide (datorită unui nodul, unei tumori sau cancerului tiroidian) determină hipotiroidism permanent în aproximativ 80% din cazuri. De asemenea, radioterapia la nivelul gâtului provoacă hipotiroidism tranzitoriu în aproximativ 50% din cazuri și hipotiroidism permanent în aproximativ 25% din cazuri.
- Tiroidita La 8-10% dintre femei, poate să apară o reacție autoimună împotriva tiroidei într-un interval de câteva săptămâni până la câteva luni după naștere. Aceasta se numește tiroidită postpartum. În 40% din cazuri, duce la hipotiroidism, ale cărui simptome sunt mai mult sau mai puțin vizibile, fiind cel mai adesea trecătoare.
Alte cauze mai rare:
- Anumite medicamente. Litiu, de exemplu, utilizat pentru anumite tulburări psihiatrice sau amiodarona (un medicament care conține iod), prescrisă pentru aritmii cardiace, pot duce la hipotiroidism.
- O anomalie congenitală a glandei tiroide, adică prezentă încă de la naștere. Uneori glanda nu se dezvoltă normal sau funcționează prost. În acest caz, hipotiroidismul este detectat la câteva zile după naștere în urma unor analize uzuale de sânge.
- Proasta funcționare a glandei pituitare, cea care reglează tiroida prin hormonul TSH (în mai puțin de 1% din cazuri).
- O infecție bacteriană sau virală a glandei tiroide.
Care sunt posibilele complicații ale hipotiroidismului?
Lăsată netratată, boala poate avea consecințe grave pe termen lung. Una dintre complicațiile hipotiroidismului la adulți este mixedemul, o formă severă de hipotiroidism. Simptomele mixedemului sunt fața umflată și pielea îngălbenită și uscată, cu aspect îngroșat. În cazurile severe, anumite afecțiuni (infecție, răceală, traume, intervenții chirurgicale etc.) pot duce la pierderea cunoștinței sau la comă. În plus, studiile sugerează că persoanele care au avut hipotiroidism de câțiva ani prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Cazurile de hipotiroidism la copiii lăsați netratați se manifestă sub forma unor întârzieri vizibile în creștere și dezvoltare intelectuală (cretinism). Tratamentul adecvat, început din timp, ajută la evitarea complicațiilor și a sechelelor.
Ce semne și simptome distingem în hipotiroidism?
Simptomele hipotiroidismului sunt legate de metabolismul lent, apar treptat și se manifestă în funcție de cât de mare este deficitul de hormoni tiroidieni. Unii oameni nu au simptome, stabilirea unui diagnostic fiind posibilă numai în urma analizelor de sânge.
Hipotiroidism la adulți
- Lipsa de energie, oboseală.
- Creșterea inexplicabilă în greutate în pofida apetitului scăzut.
- Ritm cardiac scăzut, care poate provoca dificultăți de respirație.
- Iritabilitate și, uneori, depresie.
- Crampe, rigiditate musculară și durere la nivelul articulațiilor.
- Constipație.
- Fața și ochii umflați.
- Piele palidă și uscată.
- Voce groasă, răgușită.
- Păr uscat, căderea părului.
- Unghii fragile.
- Cicluri menstruale neregulate, absente sau abundente.
- Confuzie , dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, în special la vârstnici.
- Gușă (uneori), datorită creșterii volumului tiroidei.
- Colesterol mare însânge.
Hipotiroidism la copii, la naștere ( în caz de hipotiroidism congenital)
- Icter (sau gălbenare, îngălbenirea pielii) mai mult de 8 zile de la naștere.
- Persistența pufului pe piele.
- Cearcăne în jurul ochilor și nărilor.
- Lărgirea fontanelei.
- Constipație.
- Lipsa poftei de mâncare, tulburări de supt,
- Limbă umflată.
- Plăns anormal, răgușit.
- Slăbiciune musculară.
- Somnolenţă.
- Piele uscată.
- Întârziere în dezvoltarea psihomotorie, detectabilă din a treia lună.
Hipotiroidism la copiii mai mari, cu diagnostic tardiv
Semnele seamănă cu cele de hipotiroidism ale unui adult, la care se adaugă:
- Oprirea creșterii,
- Volum muscular mare, mai ales la gambe.
- Scăderea performanței intelectuale.
Analize de sânge şi diagnostic hipotiroidism
Dacă medicul suspectează că ai hipotiroidism, poate solicita anumite analize ca să vadă cât de bine funcționează glanda tiroidă. Astfel, se măsoară concentrațiile de T4 din sânge, la fel ca și cele ale tirotropinei (TSH), sintetizată de glanda pituitară.
Concentrația mare de TSH indică faptul că tiroida nu este suficient de activă iar glanda pituitară produce cantități excesive de hormoni pentru stimularea tiroidei.
În hipotiroidismul secundar, glanda pituitară nu funcționează corect, iar nivelul T4 din sânge este scăzut. În acest caz, nivelurile de TSH pot fi scăzute sau nedetectabile.
Dacă disfuncția glandei pituitare este cauza hipotiroidismului, trebuie tratată și această afecțiune. Glanda pituitară controlează, de asemenea, funcția altor glande din organism. În cazul altor tulburări hormonale asociate funcționării necorespunzătoare a pituitarei, pot fi necesare mai multe tratamente.
Tiroida se poate observa în cadrul unei scintigrafii tiroidiene, unde se injectează technețiu sau iod radioactiv în sânge, depistându-se zonele mai puțin active. Scintigrafia oferă o imagine anatomică detaliată a tiroidei, ajută la identificarea anumitor leziuni (de exemplu, noduli, chisturi) și arată dimensiunile lor exacte, precum și fluxul sanguin la nivelul întregii glande.
Hipotiroidism – analize uzuale:
- TSH
- T4
- Anticorpi tiroidieni
- TSH + FT4
- Profil lipidic
- Hemoleucograma
- Glicemie
- Funcție renala
- Transaminaze
- Sumar de urină
Categorii de persoane afectate de hipotiroidism
Care sunt persoanele cu risc?
- Femeile cu vârsta peste 50 de ani.
- Persoanele care au antecedente personale sau familiale de boală tiroidiană sau boală autoimună (diabet de tip 1, boală celiacă, poliartrită reumatoidă).
- Femeile care au născut.
Care sunt factorii de risc?
- Fumatul în timpul alăptării prezintă un risc pentru copil. Dacă mama fumează, scade cantitatea de iod care trece în laptele matern, ceea ce ar putea afecta funcția tiroidiană a fătului.
- Deficiențele nutriționale, în special de iod, seleniu și zinc.
- Excesul de iod. De exemplu, în țările unde se consumă alge, excesul de iod este o cauză comună a hipotiroidismului.
- Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi litiul, amiodarona sau medicamentele pentru tratamentul hipertiroidismului. Tratamentul cu iod radioactiv, intervenția chirurgicală sau radioterapia tiroidei sunt, de asemenea, factori de risc importanți.
- Consumul abundent de alimente care conțin goitrogeni. Unele alimente, atunci când sunt consumate în cantități foarte mari, inhibă absorbția de iod de către glanda tiroidă, ceea ce împiedică producția normală de hormoni tiroidieni și provoacă dezvoltarea gușei. Alimentele goitrogene sunt cruciferele (varză de Bruxelles, varză, conopidă, broccoli, muștar, ridiche, hrean etc.), cartofii dulci, soia, arahidele și meiul. În general, gătitul acestor alimente elimină efectul goitrogen.
Hipotiroidism – ce opțiuni de tratament există?
Tiroida este o boala care nu are niciun leac, dar se poate ține sub control prin administrarea zilnică de hormoni tiroidieni. Aportul hormonal compensează funcționărea slabă a tiroidei și ajută la restabilirea unui metabolism normal.
Hormonul de sinteză prescris frecvent este tiroxina (T4) sub formă de tablete de levotiroxină sodică. Tratamentul pentru hipotiroidism se stabilește pentru fiecare persoană în parte. Alegerea dozei inițiale depinde de caracteristicile pacientului, și anume de vârstă, greutate, afecțiuni ale inimii și severitatea și durata hipotiroidismului.
Trebuie să mergem verificăm periodic dacă luăm doza corectă de hormoni tiroidieni. De obicei, se recomandă să facem un test TSH la 6 până la 8 săptămâni după începerea tratamentului sau după orice modificare a dozei. Apoi, controlul medical se efectuează o dată pe an, prin anamneză, examen clinic și test TSH.
Hipotiroidism – tratament naturist, este eficient?
Chiar dacă aportul zilnic de hormoni tiroidieni de-a lungul vieții rămâne singurul remediu pentru hipotiroidism, în unele cazuri, întotdeauna după sfatul endocrinologului, este posibil să ne tratăm cu remedii naturale.
Ovăz, pentru stimularea tiroidei
De ce ajută?
Ovăzul este o cereală care susține în mod natural activitatea glandei tiroide datorită cantităților mari de aminoacizi și minerale pe care le conține.
Cum se folosește?
Consumă la micul dejun un castron cu fulgi de ovăz (la care poți adăuga fructe uscate) la care adaugi 2 – 300 ml de lapte de ovăz.
Dacă acest lucru nu este suficient ca să îți recapeți energia, consumă ovăzul sub formă de extract, într-un pahar cu apă, dimineața, timp de una până la trei luni. Atenție: ovăzul nu este potrivit pentru persoanele care au intoleranță sau alergie la gluten!
Alge, pentru creșterea aportului de iod
De ce ajută?
Un anumit tip de hipotiroidism poate fi cauzat de deficitul de iod, de care organismul are nevoie pentru a produce hormonii tiroidieni. Algele sunt o sursă excelentă, deoarece conțin iod organic, care poate fi ușor asimilat.
Cum se folosește?
Consumă zilnic salate de alge marine sau adaugă 1 lingură de pudră de alge uscate la salate, în supe sau la felul doi. Algele se găsesc și sub formă de suplimente alimentare.
Poți consuma alge dacă deficitul de iod este confirmat print-un un test de sânge sau urină, deoarece excesul de iod în organism poate duce la creșterea gușei. Pe lângă alge, unele suplimente alimentare au în compoziție și L-tirozină și minerale (zinc, magneziu etc.), care contribuie la producția de hormoni tiroidieni.
Coacăzul negru, împotriva oboselii
De ce ajută?
Această plantă tonică ne ajută organismul să lupte mai bine în situațiile stresante și, în special, pentru restabilirea echilibrului hormonal. Prin urmare, este indicată atunci când tiroida oboseste din cauza stresului în exces.
Cum se folosește?
Sub formă de gemoderivate din muguri de coacăz negru.
În medie, ar trebui să bei 15 picături pe zi, diluate într-un pahar cu apă, de preferat pe stomacul gol, dimineața. Dozajul poate fi crescut până la 20 de picături. Efectele nu sunt imediate, de obicei durează câteva săptămâni până când se observă. O cură durează cel puțin trei luni.
Uleiul esențial de molid negru, pentru stabilizarea hormonilor
De ce ajută?
Uleiul esențial de molid negru conține monoterpeni care stimulează glandele suprarenale. Buna funcționare a tiroidei depinde de buna funcționare a suprarenalelor.
Cum se folosește?
În perioadele de oboseală, masează partea inferioară a spatelui și / sau tălpile în zona reflexogenă a suprarenalelor, cu 1 până la 2 picături de ulei esențial de molid negru diluat în ulei vegetal sau lapte de corp. Poți face acest lucru dimineața, ca să începi ziua bine.
Daca nu ai făcut analize de sânge și nu ai un diagnostic confirmat de un medic, este bine să nu începi un tratament naturist pentru stimularea tiroidei. Simptomele pot ascunde, într-adevăr, altceva (diabet, hepatită virală). Dacă producția de hormoni tiroidieni este prea mică sau tratamentele naturiste nu sunt eficiente, trebuie utilizată terapia hormonală sub îndrumarea medicului.
În concluzie: tiroida poate fi de vină!
Hipotiroidismul este, de cele mai multe ori, descoperit în urma unor analize de sânge banale (test TSH). Boala apare treptat iar simptomele sale sunt atribuite multor alte cauze. Cu toate acestea, hipotiroidismul merită tratat. Lipsa inexplicabilă de energie si oboseala sunt simptome constante care trebuie să ne tragă un semnal de alarmă. Multi oameni manifestă semnele hipotiroidismului cu luni de zile înainte de a solicita asistență medicală și de a-și schimba viața de cuplu în bine prin tratamentul său simplu și extrem de eficient.
Te recunoști în cele de mai sus? Cum ți-a afectat hipotiroidismul viața sexuală? Ai avut problema asta demult? Ai vorbit cu medicul? Ce te-a sfătuit? Ai discutat problema cu partenerul? Cum ai încercat să o depășești? Te așteptăm să ne împărtășești experiența ta!