Hipotiroidismul si efectele acestuia asupra fertilitatii
Fertilitatea reprezinta perioada in care statusul biologic, functional si hormonal al pacientei indeplineste toate conditiile minim necesare formarii produsului de conceptie. In contextul patologiilor hormonale ce au influenta directa asupra fertilitatii si conceptiei, hipotiroidismul joaca un rol important in frecventa patologiilor endocrine cu efecte directe si indirecte asupra fertilitatii.
Mecanismele feritilitatii umane sunt deosebit de complexe fiind sub directa actiune a sistemului nervos si a sistemului hormonal care are atribuit rolul de sistem reglator al fertilitatii. Aceste doua sisteme alcatuiesc impreuna un intreg complex sistematic neuro-endocrin, sistem ce are rol in formarea produsului de conceptie, acest rol fiind indeplinit doar pe o perioada de timp limitata si numai in conditiile in care pacienta indeplineste conditiile de potential biologic de reproducere – adica este fertila.
Ce intelegem prin hipotiroidism?
Hipotiroidismul este definit ca si deficitul hormonilor tiroidieni sau ca rezistenta celulara a organismului la stimularile acestor hormoni. O alta situatie care genereaza hipotiroidismul este secundara perturbarii conversiei tiroxinei in triiodotironina, fapt ce genereaza o deficienta a hormonilor tiroidieni. Toate aceste trei situatii enumerate anterior genereaza hipotiroidism.
Una din implicatiile directe ale hipotiroidismului asupra fertilitatii este scaderea fertilitatii si totodata reducerea sanselor de realizare a produsului de conceptie. Deficitul de hormoni tiroidieni se instaleaza in mod fiziologic la paciente odata cu cresterea varstei cronologice fapt ce induce o crestere in greutate, de multe ori la limitele obezitatii. In situatiile in care aceste deficite sunt minore, simptomatologia si tabloul clinic specific sunt greu de identificat fapt ce implica deseori o lipsa a diagnosticului in absenta examenelor medicale de specialitate. Trebuie sa stim de la bun inceput ca pentru a evita aceste situatii, este necesar ca pacienta sa efectueze aceste examene ce au rol de screening in descoperirea hipotiroidismului mai ales in cazul pacientelor aflate in perioada fertilitatii.
Ce efecte are hipotiroidismul asupra organismului?
Hipotiroidimul genereaza lipsa ovulatiei sau anovulatia deoarece deficitul hormonal genereaza cresterea metabolismului estradiolului si estronei ( hormoni implicati direct in reproducere). Cresterea metabolismului estradiolului si estronei secundar deficitului hipotiroidimului, genereaza sinteza in exces a hormonului estriol. Aceste situatii enumerate anterior pot genera in cazul conceptiei fatului, efecte asupra produsului de conceptie precum greutate mica la nastere, restrictie de crestere sau chiar pierderea sarcinii in cazurile grave de hipotiroidism.
Avand in vedere efectele patologice secundare hipotiroidismului asupra celorlalte aparate si sisteme trebuie sa mentionam instalarea depresiei, a senzatiei de oboseala permanenta, cresterea in greutate secundar formarii edemelor, hipertensiune cardiaca, scaderea frecventei cardiace. Toate aceste aspecte genereaza un impact major asupra fertilitatii pacientelor, deseori in cazurile neinvestigate si netrate ajungandu-se la sterilitate.
Citeste si Ce boli afecteaza fertilitatea?
Text: Dr Hetea Andreea- Obstetrica-Ginecologie