Hirsutismul versus hipertricoza la femei
Cresterea in exces a parului nu reprezinta o problema doar pentru femei, ci si pentru barbati si copii. In cazul barbatilor, parul are tendinta de a creste progresiv odata cu inaintarea in varsta – acesta fiind un proces determinat de cantitati variate de testosteron din corp. In situatia femeilor, parul crescut in exces poate sa aiba legatura cu schimbarile hormonale care intervin in organism odata cu menopauza.
Din punct de vedere al perceptiei, trebuie sa facem diferenta intre parul nedorit si parul in exces. In general se considera ca parul nedorit, in cazul celor mai multe dintre femei, este cel din zona inghinala si a axilelor, de pe brate si de pe picioare. Daca vorbim despre barbati, parul nedorit poate sa fie considerat cel de pe piept, de pe spate sau din zona axilelor.
Ce este hirsutismul?
Asa cum am mentionat anterior, parul de pe picioare sau cel din zona pubiana nu reprezinta ceva anormal sau nenatural. Exista insa si situatii in care, la femei, incep sa apara fire de par in zone in care, teoretic, nu ar trebui sa apara – pe abdomen, pe piept, pe spate, pe barbie sau pe fata. Termenul medical pentru aceasta problema este cel de „hirsutism”.
Se poate ca hirsutismul sa fie consecinta cresterii nivelului de hormoni masculini care sunt secretati de glandele suprarenale, a sindromului ovarelor polichistice, a sindromului adrenogenital, a hirsutismului idiopatic sau ascuns. In cazul in care remarcati astfel de manifestari, mergeti la un medic endocrinolog care sa va consulte si care sa va recomande analizele necesare pentru stabilirea diagnosticului.
Ce este hipertricoza?
Hipertricoza este o afectiune cunoscuta si sub denumirea de „pilozitate excesiva”, care apare foarte rar si care se manifesta prin cresterea excesiva si anormala a parului in orice zona a corpului uman. Exista si surse in care hipertricoza poate fi intalnita ca „sindromul omului – lup” sau „sindromul varcolacului”. Cu aceasta problema se confrunta in special femeile, manifestarile incepand sa apara in jurul menopauzei.
Specific hipertricozei este faptul ca firele de par fine si deschise la culoare, de deasupra buzei superioare sau de pe lina maxilarului, ajung sa creasca in exces. Cauza acestei afectiuni nu este clara cercetatorilor, insa exista posibilitatea sa fie declansata de subnutritie, de boli infectioase si autoimune, de bulimie sau anorexie nervoasa, de cancer sau de mutatii celulare.
Hirsutism versus hipertricoza?
Este important sa nu confundam hirsutismul cu hipertricoza. Hirsutismul este provocat de tulburari endocrine, mai precis de nivelurile mai mari ale hormonilor masculini, in timp ce hipertricoza nu este o consecinta a fluctuatiilor hormonale. Hirsutismul este o afectiune specifica femeilor, si care se manifesta printr-o ingrosare si o crestere excesiva a firelor de par inchise la culoare, in zonele in care barbatii au par in mod natural – ca de exemplu zona pieptului sau a barbiei. Hipertricoza poate sa apara atat la femei, cat si la barbati si poate sa creeze un disconfort considerabil, insa in prezent exista mai multe alternative de tratament – inclusiv cel cu laser.
Solutii de tratament pentru hirsutism la femei
In majoritatea situatiilor, tratamentul pentru hirsutism este unul cauzal daca a fost identificata problema si daca poate sa fie tratata, putand sa includa proceduri cosmetice sau administrarea de medicamente. Tratamentul medicamentos vizeaza combaterea excesului de androgeni si scaderea rezistentei la insulina.
In prima faza, medicul poate sa recomande administrarea de contraceptive orale combinate – luand in calcul contraindicatiile si monitorizand riguros evolutia pacientei. Administrarea de medicatie antiandrogenica este o alta optiune de tratament pentru pacientele cu hirsutism, cu mentiunea ca pe durata tratamentului este nevoie ca acestea sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara.
Solutii de tratament pentru hipertricoza la femei
Este bine sa aveti in vedere faptul ca tratamentul nu poate sa vindece hipertricoza, acesta avand rolul de a ajuta la ameliorarea manifestarilor in zonele afectate. Solutiile temporare – ca de exemplu epilatul, pensatul sau rasul – trebuie aplicate frecvent, pentru ca parul creste in continuare. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca indepartarea in mod regulat a parului in exces poate sa duca la aparitia de cicatrici, la declansarea dermatitei sau a altor reactii de hipersensibilitate.
Hipertricoza la femei poate sa fie tratata cu ajutorul electrolizei, prin indepartarea cu laser a parului, sau prin metoda LIP (lumina intens pulsata). Este esential ca, atunci cand alegeti sa urmati o cale sau alta de tratament, sa va asigurati ca persoanele care efectueaza procedura respectiva sunt profesioniste in domeniu.