Histerosalpingografia. Ce este?
Histerosalpingografia (HSG) este o metoda radiologica de investigare a uterului si a trompelor uterine, cel mai adesea utilizata in evaluarea infertilitatii. Numele investigatiei provine de la denumirea in limba greaca a organelor studiate: “hysteron” inseamna uter si “salpinx” inseamna trompa. Evaluarea cavitatii uterine si a trompelor uterine este o practica standard in managementul infertilitatii. HSG este testul initial pentru a evalua permeabilitatea canalului tubar.
Cum se efectueaza histerosalpingografia?
Pentru efectuarea HSG, pacienta este asezata pe masa de examinare si este expusa zona genitala. Se introduce un specul in vagin, se localizeaza colul uterin. Prin col se introduce in uter o canula (un tub subtire) prin care se introduce substanta de contrast. Aceasta substanta ajunge in uter si, ulterior, daca trompele uterine sunt permeabile, si in interiorul trompelor. Cu ajutorul fluoroscopiei (raze X) se obtin imagini in timp real. Dupa obtinerea imaginilor, se extrage canula si astfel se finalizeaza procedura. Durata investigatiei nu depaseste 30 minute. Imaginile obtinute pot arata probleme precum afectarea structurii uterului care impiedica nidatia oului de peretele uterin; afectarea trompelor uterine, obstructia trompelor uterine care impiedica mobilizarea ovulului de-a lungul trompei uterine pana in uter si, totodata, impiedica progresia spermatozoizilor in trompa uterina si astfel nu are loc fecundarea ovulului.
HSG este indicata in detectarea afectiunilor tubare si uterine:
-Malformatii uterine, sinechii uterine sau tubare, polipi endometriali, leiomioame submucoase. O infectie pelviana poate determina cicatrici si aderente la nivelul trompei uterine si astfel poate aparea un blocaj al acesteia. Afectiuni ale uterului evidentiate prin HSG pot cuprinde structura anormala, forma anormala, o rana la nivel uterin, polip sau corpi straini. Acestea din urma pot determina sangerare, dureri menstruale sau avorturi repetate. Limitarea investigatiei: HSG nu ofera informatii semnificative despre: ovar, alte arii ale pelvisului, mediul microbiologic al endometrului, ultimul responsabil de aproximativ 25% din cazurile de fertilitate scazuta.
Contraindicatii
Contraindicatiile investigatiei sunt: alergia la substanta de contrast, prezenta sarcinii, prezenta infectiei pelvine, inflamatii acute, stari febrile, metroragia. Este recomandat ca procedura sa fie efectuata intre zilele 6-11 ale ciclului menstrual, pentru a ne asigura ca pacienta nu este insarcinata (HSG trebuie sa preceada ovulatia) si pentru a preveni rezultate fals pozitive (blocarea trompei uterine prin endometrul ingrosat, de exemplu). Pentru a reduce probabilitatea de infectie asociata cu procedura, HSG trebuie efectuata odata cu incetarea fluxului menstrual. Se estimeaza ca infectia urmeaza 1-3% din procedurile HSG si survine aproape exclusiv la femeile cu infectie pelvina anterioara. Histerosalpingografia produce frecvent dureri de tip crampa. Profilaxia cu un antiinflamator nesteroidian poate minimaliza disconfortul. Profilaxia universala cu antibiotice este controversata si decizia antibioterapiei trebuie luata in functie de contextul clinic. Este recomandata profilaxia de rutina incepand cu ziua dinaintea HSG si continuand timp de 3-5 zile. Accidentele posibile in cursul histerosalpingografiei sunt: infectioase – anexite, hidrosalpinx, pelviperitonite; mecanice – ruptura tubara sau uterina; embolii grasoase; nidatie anormala.
Text: Dr. Brindusa Cimpoca
Medic rezident obstetrica-ginecologie