Hormonii de sarcina – schimbari majore
De-a lungul vietii, corpul femeii trece printr-o serie nesfarsita de modificari fizice si metabolice care corespund anumitor etape esentiale ale dezvoltarii. Multe dintre aceste schimbari apar in urma anumitor modificari hormonale, caracteristice fiecarei etape a vietii, debutul lor fiind marcat de instalarea pubertatii. Se pare insa ca in nicio alta perioada a vietii organismul femeii nu este atat afectat de schimbarile hormonale ca in perioada sarcinii.
In timpul sarcinii, modificarile prin care trece organismul matern sunt necesare pentru a acomoda si a sustine, pana la sfarsitul celor 9 luni de sarcina, fatul aflat in plina dezvoltare.
Hormonul luteizant (LH) si hormonul foliculostimulant (FSH)
Fiind hormoni produsi de glanda pituitara, LH-ul si FSH-ul sunt responsabili de modificarile lunare caracteristice ciclului menstrual. La inceputul ciclului menstrual, cresterea nivelurilor de FSH este responsabila de stimularea ovariana in vederea cresterii secretiei de estrogen. Estrogenul, la randul lui, este responsabil de pregatirea unui mediu intrauterin favorabil implantarii unei eventuale sarcini (ingrosarea endometrului) si de stimularea secretiei de LH care induce aparitia ovulatiei. Daca ovocitul nu este fecundat, acesta este eliminat, iar ciclul hormonal se reia. Daca este fecundat, incepe un lant intreg de modificari hormonale cu rolul de a pregati organismul matern pentru sustinerea sarcinii.
Gonadotropina corionica umana (HCG)
HCG-ul reprezinta un hormon sintetizat de tesutul placentar (incepand cu trofoblastul primitiv) inca din momentul nidatiei, rolul lui fiind de a sustine corpul luteal (ceea ce ramane din foliculul dominant in urma ovulatiei) in primele saptamani de sarcina. In primele 10 saptamani de sarcina, corpul luteum este responsabil de secretia unor niveluri corespunzatoare de estrogen si progesteron, dupa acesta perioada functia fiind preluata de placenta. Fractiunea beta a gonadotropinei corionice umane este folosita pentru depistarea timpurie a sarcinii (din urina si sange) si pentru monitorizarea viabilitatii embrionare. De asemenea, HCG-ul este hormonal incriminat in cazul aparitiei greturilor matinale.
Estrogenul
Secretat initial de ovar si apoi de placenta, estrogenul este hormonul responsabil pentru crearea unui mediu propice nidatiei embrionare. Suplimentar, el regleaza producerea altor hormoni specifici sarcinii si este responsabil de anumite modificari fizice ale organismului matern: cresterea in volum a sanului, hiperpigmentarea (mameloanele, linia abdomenului, masca gravidica), cresterea vascularizatiei tegumentare si a fluxului sangvin.
Progesteronul
De asemenea, secretat initial de ovar si apoi de placenta, progesteronul este cel care moduleaza contractilitatea uterina, permitand uterului sa acomodeze sarcina in plina crestere si sa isi mareasca dimensiunile odata cu ea. Progesteronul actioneaza insa la nivelul tuturor muschilor din organism, determinand o scadere a motilitatii intestinale, staza gastrica, evacuare biliara mai lenta, scopul fiind acela de a acorda organismului matern sansa de a asimila cat mai multi nutrienti. Acest lucru se traduce insa, de cele mai multe ori, prin disconfort abdominal, reflux esofagian, pirozis, constipatie si senzatie de balonare. Alaturi de un alt hormon, relaxina, progesteronul contribuie la relaxarea ligamentara, pregatind ligamentele pentru momentul nasterii.
Lactogenul (HPL) sau somatropina corionica umana reprezinta unul dintre hormonii care pregatesc glanda mamara pentru lactatie.
Oxitocina
Este hormonul responsabil pentru contractiile uterine. Desi este prezenta pe tot parcursul sarcinii, receptorii uterini devin mai sensibili la oxitocina in ultima parte a sarcinii si in special in travaliu. Dupa expulzie, oxitocina contribuie la contractarea uterului si la limitarea pierderilor de sange post-partum. Dupa nastere, oxitocina are un rol esential in stimularea secretiei lactate si a expulziei laptelui prin intermediul canalelor galactofore. Secretia de oxitocina este stimulata de punerea bebelusului la san, iar unele femei pot secreta oxitocina si la auzul plansului bebelusului sau la simplul gand la nou-nascutul lor.
Alti hormoni care sufera modificari in timpul sarcinii si pe parcursul alaptarii sunt: prolactina, factorul de crestere placentar, hormonii tiroidieni – regleaza metabolismul matern si controleaza cresterea fetala −, insulina, cortizolul, endorfina etc.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie