Hormonii in sarcina
In timpul sarcinii, in corpul viitoarei mamici au loc o serie de modificari majore al caror rol este acela de a acomoda organismul cu sarcina si de a o duce cu bine la termen. Desi sarcina este perceputa de organism drept un “parazit”, totusi, printr-un mecanism unic, embrionul in dezvoltare reuseste sa sunteze mecanismele de aparare ale organismului matern pentru a se dezvolta pe parcursul celor noua luni de sarcina. Un rol important in aceste modificari ale organismului matern il au hormonii. Ei nu numai ca formeaza un nou echilibru metabolic, ci si pregatesc toate organele pentru a putea face fata provocarii de a sustine doua organisme concomitent. Aceste schimbari hormonale se reflecta asupra organismului, atat la nivel fizic, cat si emotional.
Cei mai importanti hormoni secretati in sarcina
Hormonul HCG (gonadotropina umana corionica)
HCG este un hormon important, cu influenta decisiva in primul trimestru de sarcina, rolul lui fiind de a stimula corpul galben (ceea ce ramane din folicul dupa ovulatie) sa produca nivele crescute de estrogen si progesteron pe parcursul primelor 10 saptamani de sarcina. Dupa aceasta perioada, celulele placentare vor fi cele care vor prelua aceasta secretie. Totodata, acest hormon este folosit pentru detectia precoce a prezentei sarcinii si a evolutiei ei, fiind dozat din sange sau urina. Se pare ca tot HCG-ul ar fi responsabil pentru scaderea imunitatii cu scopul de a evita posibilitatea ca sarcina sa fie respinsa de organism. Aceasta inseamna totusi ca viitoarea mamica este mai expusa la raceli, viroze sau alte infectii.
Progesteron
Odata cu instalarea sarcinii, organismul secreta nivele crescute de progesteron. Rolul lui este de a tine sub control tendinta stratului muscular al uterului (miometru) de a se contracta si de a expulza sarcina. De asemenea, asigura conditiile locale de implantare a sarcinii. Majoritatea gravidelor aflate in primul trimestru vor experimenta o senzatie accentuata de oboseala si nevoie constanta de somn. Acest efect este cauzat tot de nivelul crescut de progesteron, acesta actionand ca un protector pentru organismul aflat brusc in fata unei provocari majore de a asigura functiile a doua organisme concomitent. Pe de alta parte, tot progesteronul este responsabil de puseele de acnee, de transpiratiile abundente si disgravidiile de primul trimestru. Gingiile devin sensibile, gingivita fiind una dintre afectiunile frecvente in timpul sarcinii.
Estrogen
Pe parcursul sarcinii, cresc de asemenea nivelele de estrogen. Aceste nivele crescute sunt responsabile pentru modificarile de dispozitie brusca cu care se confrunta frecvent multe dintre gravide. De departe insa rolul cel mai important este acela de a stimula cresterea uterina (fenomen unic care permite cresterea uterului concomitent cu cresterea sarcinii) si de a imbunatati fluxul sangvin la nivelul uterului si al placentei, favorizand astfel schimburile intre mama si fat. Nu in ultimul rand, estrogenul pregateste glanda mamara pentru momentul lactatiei. Cresterea fluxului sangvin, generat de secretia crescuta de estrogen, poate induce si mancarimi sau iritatii la nivelul pielii si hiperpigmentarea caracteristica sarcinii (la nivelul mameloanelor, liniei albe a abdomenului si fata)
Relaxina
Acest hormon are si el un rol foarte important in mecanismul de relaxare a tesutului miometrial pentru acomodarea sarcinii. De asemenea, relaxina contribuie la dilatatia vasculara necesara pentru a face fata volumului sangvin circulant crescut care apare in sarcina. In momentul nasterii, ligamentele si muschii pelvini sunt relaxati pentru a putea usura trecerea fatului prin filiera pelvina.
Oxitocina
Rolul important al oxitocinei apare in momentul travaliului cand nivele crescute sunt secretate in organism. Acest hormon potenteaza contractiile uterine determinand dilatatia colului si expulzia fatului. Acest hormon este prezent pe tot parcursul sarcinii, insa uterul devine mai sensibil la el in special in ultimul trimestru. Un rol important al oxitocinei apare si in mometul alaptarii, el favorizand productia si ejectia de lapte de la nivelul glandei mamare. De obicei, acest hormon este secretat in momentul in care bebelusul este asezat la san sau plange pentru a fi hranit, insa uneori poate fi secretat si daca mamica doar se gandeste la bebelusul ei.
Se pare ca tot acest hormon ar fi implicat si in relatia unica care se stabileste intre proaspata mamica si bebelusul ei.
Lactogenul placentar (HPL) si prolactina
Acestia sunt hormonii implicati in lactatie si pregatirea sanilor pentru momentul alaptarii. Lactogenul placentar este responsabil si de productia colostrului. Totodata, HPL, alaturi de cortizol si estrogen, poate interfera cu mecanismele de secretie si actiune a insulinei ducand la instalarea diabetului gestational.
Furtuna hormonala aparuta in organismul matern in timpul sarcinii poate genera o serie de reactii neplacute pentru viitoarea mamica, insa toate aceste modificari au un rol extrem de important in sustinerea sarcinii.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica ginecologie