Hormonii sexuali estrogeni si testosteronul
Din grupa hormonilor sexuali estrogeni s-au identificat pana in acest moment 17-β-estradiolul, estriolul si estrona. Fiecare hormon in parte este alcatuit din steroizi ce au in compozitie atomi de carbon ce definesc cate o structura chimica specifica fiecarui hormon in parte. Acesti trei hormoni, ce impreuna alcatuiesc grupa hormonilor estrogeni, au un rol important in definirea caracterelor sexuale actionand asupra aparatului reproducator feminin, asupra dezvoltarii canalelor galactofore din interiorul sanilor in perioada sarcinii si, lucru cel mai important, asupra proceselor fiziologice ce implica metabolismul hormonal.
Estradiolul, estriolul si estrona
17- β – estradiolul este secretat in cadrul folicului ovarian si al corpului luteal si este legat din punct de vedere chimic de catre o grupa a proteinelor denumita sex hormon binding globuline, aceste proteine avand o afinitate mult mai mare la ocuparea lochus-urilor in comparatie cu hormonul testosteron. Acest hormon sufera procese de metabolizare in ficat, devenind estrona care la randul ei este si ea convertita in estriol mai exact, dupa degradarea in ficat a 17-β- estardiolului prin procesul de metabolizare, estrogenii sunt eliminati din ficat prin intermediul bilei, apoi sunt absorbiti in intestinul subtire unde o parte se reintoarce in ficat prin sistemul venos port, iar restul este pus in circulatie legati de proteine. Dupa circularea acestora la nivelul organismului si participarea activa in metabolismul hormonal, o parte din ei sunt eliminati prin intermediul aparatului excretor ca si compusi urinari sub forma de glucoronat si sulfat, in timp ce o alta parte reabsorbita la nivel central. Toate aceste procese fiziologice sunt coordonate cu ajutorul mecanismului de retrocontrol efectuat de catre hipotalamus si lobul anterior al hipofizei.
Testosteronul
Testosteronul face parte din grupa hormonilor androgeni si este secretat de catre un anumit tip de celule situate in ovar in cantitati mult mai mici decat in cazul barbatilor. Testosteronul sufera si el un proces de metabolizare si degradare la nivelul ficatului prin intermediul 5α reductazei, in urma caruia rezulta dihidrotestosteronul. Tot prin intermediul metabolizarii la nivel periferic, dar de data asta cu ajutorul procesului specific aromatazei, se obtin si hormoni estrogeni. Toti produsii secundari rezultati in urma procesului de metabolizari sunt conjugati si transformati in compusi glucoronici si sulfurici, compusi care la randul lor sunt eliminati din organism cu ajutorul aparatului excretor ferminin sub forma de compusi urinari.
Echilibrul hormonal dintre cele doua grupe hormonale (hormonii estrogeni si hormonii androgeni) definesc caracterele sexuale, comportamentul sexual al pacientei si procesele fiziologice specifice rezultate in urma metabolismului hormonal la nivelul organismului feminin, fiind binecunoscute in acest moment influentele acestor hormoni in mecanismul reproducerii umane, in evolutia si involutia organelor ce alcatuiesc aparatul reproducator feminin.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie