Hormonul DHEA-S
DHEA-S sau dehidroepiandrosteron-sulfat este un hormon steroid produs in glandele suprarenale. Valorile de referinta depind atat de varsta cat si de sex. Cantitatea acestui hormon in organismul uman atinge o valoare maxima la pubertate si apoi scade spre batranete la un nivel neglijabil. Diverse tesuturi din organism il metabolizeaza si il transforma in steroizi sexuali. Prin metabolizare la testosteron si androstendion, se poate genera hirsutism si virilizare.
Pentru ca DHEA-S nu are variatii diurne, concentratia serica fiind constanta, este folosit ca indicator in productia androgenica a suprarenalei. Exista insa medicamente care pot sa creasca (clomifen, danazol, corticotropin) sau sa scada (prednison, dexametazona, carbamazepina, testosteron) valorile DHEA-S.
Valori mult crescute ale DHEA-S pot indica tumori producatoare de androgeni, sindrom androgenital, iar valori scazute se intalnesc in boala Addison, sindromul Down.
Testul DHEA-S nu este un test uzual, el facandu-se atunci cand:
– se suspecteaza excesul acestui hormon;
-se evalueaza functionalitatea glandelor endocrine;
-pacienta prezinta amenoree, alopecie, hirsutism, acnee, infertilitate, micsorarea sanilor si dezvoltarea musculaturii.
Desi in cazul unor barbati nu se observa nivelurile crescute de DHEA-S, altii pot manifesta:
-cresterea marului lui Adam;
-alopecie ereditara;
-ingrosarea vocii;
-acnee.
In ultimii ani s-au facut studii care au aratat ca pacientii carora li s-a administrat acest hormon au cunoscut o imbunatatire a starii de spirit si a memoriei verbale. Alt studiu arata ca suplimentarea alimentatiei cu DHEA-S a cauzat o imbunatatire a somnului, cresterea energiei si a capacitatii de a face mai bine fata sarcinilor psihice. O parte dintre specialisti cred ca DHEA-S creste speranta de viata iar cantitatea lui din organism este influentata de modul in care traim, la persoanele sarace fiind detectate valori mai mici ale acestui hormon.
Text: Farmacist Diana Iacob