Igiena intimă corectă – sfaturi pentru adolescenți
Îngrijirea propriului corp și respectarea măsurilor de igienă sunt foarte importante atât pentru menținerea stării de sănătate fizică, cât și pentru confortul psihic. Educația despre igienă ar trebui începută încă din copilărie, buna comunicare a părinților fiind crucială în ceea ce privește dezvoltarea sexuală sănătoasă a copiilor lor. Dezaprobarea și mai ales, dezinformarea părinților pot influența în mod negativ sentimentele copiilor legate de propriul corp și propria sexualitate. Ca părinți, este responsabilitatea voastră să acceptați curiozitatea copiilor de a-și explora corpurile, astfel trebuie să le oferiți toate răspunsurile adecvate vârstei la întrebări și sfaturi pe care să le urmeze.
Atenționări speciale pentru adolescenţi
Discuțiile timpurii despre igiena intimă îi vor proteja pe copii în ceea ce privește contactarea infecțiilor genitale, diferitelor boli cu transmitere sexuală, sarcinii nedorite dar au și scopul de a diminua situațiile jenante atunci când sunt în preajma vârstei de a avea contacte intime. Astfel, în funcție de vârsta lor, copii trebuie să știe că:
- Copii între 2 și 5 ani trebuie să știe că igiena intimă înseamnă:
-îngrijirea zonei intimie cu apă și săpun;
-folosirea hârtiei igienice, din față în spate;
-lenjeria intimă trebuie să fie mereu curată și schimbată de câte ori este necesar;
-mâinile se spală după fiecare folosirea a toaletei.
- Copii adolescenți trebuie să știe că igiena sexuală este la fel de importantă ca și celelalte reguli de igienă și de bunăstarea ei depinde starea generală de sănătate:
– adolescenții trebuie să fie informați cu privire la schimbările care vin odată cu debutul pubertății;
– adolescenții trebuie să fie conștienti de neplăcerile legate de sarcinile nedorite;
– adolescenții trebuie să fie confortabili cu propriul corp;
– adolescenții trebuie să cunoască detaliile fizice ale menstruației, masturbării, erecției, ejaculării;
– adolescenții trebuie să știe că ambii parteneri sunt responsabili pentru actul sexual;
– adolescenții trebuie să-și protejeze integritatea;
– adolescenții trebuie să știe că lenjeria intimă nu se împrumută;
– adolescenții trebuie să știe că igiena excesivă dăunează;
– adolescenții trebuie să ştie că după fiecare act sexual este necesară spălarea zonei intime cu apă și săpun;
–spălături vaginale se fac numai la recomandarea medicului;
– adolescenții trebuie să folosească produse destinate igienei intime care să nu conțină substanțe agresive și care să fie testate sub control ginecologic;
-orice obiect introdus în vagin sau anus reprezintă un risc de infecție;
-dușul vaginal dăunează florei microbiene;
– adolescenții trebuie să ştie că dacă au scurgeri vaginale anormale, dureri, mirosuri sau alte simptome trebuie să meargă la medic.
Reguli esențiale de igienă intimă
Igiena intimă poate fi afectată de diverși factori, inclusiv de modificările hormonale, menstruație, boli, transpirație, lipsa hidratarii, sarcina, activitatea fizică, mâini murdare, spălături vaginale, folosirea toaletelor publice sau tipul de lenjerie purtată.
Reguli de igienă intimă – sfaturi pentru fete
În ceea ce privește igiena intimă a fetelor, curățarea de două ori pe zi, dimineața și seara a zonei genitale, inclusiv a anusului, este esențială.
- În perioada menstruației, toaleta zonei intime trebuie să fie cu atât mai riguroasă, iar tampoanele să fie schimbate la 3, 4 ore.
- Lenjeria de corp se spală și se schimbă de câte ori se impune;
- Nu se folosește același prosp pentru față și pentru corp și nici nu se împrumută.
- Se recomandă produse special destinate îngrijirii zonei intime, testate sub control ginecologic, și care nu conțin substanțe agresive.
- Nu se exagerează în folosirea de produse intime deoarece pot afecta echilibrul pH-ului din zona genitală, predispunând-o la infecții.
- Se îndepărtează constant părul pubian pentru un aspect curat și pentru a reduce riscul de reproducere a bacteriilor.
- Nevoia de a urina trebuie satisfăcută imediat ce apare, deoarece amânarea actului poate duce la proliferarea bacteriilor și la infecții.
- Dușul este obligatoriu înainte și după sex.
- Nu este recomandată purtarea costumului de baie ud pentru o perioadă mare de timp.
- Fetele trebuie să fie informate cu privire la protecția sexuală, atât contra sarcinilor nedorite cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul și o igienă intimă riguroasă le pot proteja de acestee neplăceri.
- Consultul la medicul ginecolog este esențial pentru toate adolescentele, mai ales dacă acestea au viață sexuală, și în niciun caz nu trebuie amânat sau evitat.
Reguli de igienă intimă – sfaturi pentru băieți
Igiena corectă a organelor genitale masculine încă din viața de bebeluș și până la vârsta adolescenței necesită o abordare serioasă, atât a părinților, atunci când copiii sunt mici și depind de ei, iar ulterior de responsabilitatea lor, adolescenți fiind. Regulile de igienă în ceea ce îi privește pe băieți nu diferă mult față de cele pentru fete, întrucât și ei se pot confrunta cu o serie de probleme care să le afecteze calitatea vieții. Băieții trebuie să fie conștienți că acordarea unei atenții sporite asupra îngrijirii intime îi va proteja de apariția infecțiilor, a problemor de tract urinar, precum și a problemelor de fertilitate, care se pot declanșa mai târziu, în viața de adult.
Igiena intimă a băieților trebuie să respecte următoarele reguli:
- Igiena la nivelul glandului şi al prepuţului se efectuează cu atenție, cu apă călduță și săpun.
- Zona intimă se spală de cel mult două ori pe zi, dimineața și seara.
- Clătește bine după spălare și șterge ușor cu un prosop moale.
- Poartă lenjerie intimă din bumbac, care să-i permită pielii să respire.
- Taie regulat părul pubian.
- Fă-ți toaletarea zonei intime după fiecare ejaculare.
- Respectă un regim de viață echilibrat (mănâncă sănătos, fă sport, dormi suficient).
Urmările unei igiene necorespunzătoare pot fi: iritație în zona inghinală, mâncărimi persistente, miros neplăcut, inflamarea prepuțului, scurgeri, durere la urinare, durere la nivelul testiculelor.
Recomandări pentru sănătatea zonei intime
Folosește numai produse de calitate: prezervative, absorbante, tampoane, geluri, loțiuni, șervețele și alte produse destinate igienei intime.
Asigura-te că te hidratezi suficient, și în acest caz, apa face minuni și elimină toxinele care cauzează mirosurile neplăcute.
Dacă folosești jucării sexuale, dezinfectează-le bine înainte de fiecare uitilizare cu ajutorul unor produse de curățare speciale.
Farmaciştii Catena recomandă produsele din gama Genera pentru igiena intimă, cu o reducere de 30% în baza cardului Catena, ce conţin tensioactivi delicaţi ce îndepărtează impurităţile în cel mai delicat mod cu putinţă, precum şi un pH fiziologic ideal pentru femei, dar şi pentru bărbaţi. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.