Igiena intima in timpul sarcinii si dupa sarcina
Conceptul de igiena intima in timpul sarcinii si dupa sarcina (la femeia lauza) constituie totalitatea procedurilor/actiunilor ce au drept scop pastrarea conditiilor optime ce implica evolutia sarcinii cu rasunet direct si indirect asupra produsului de conceptie. Totalitatea acestor proceduri/actiuni constituie un protocol terapeutic si implica un anumit comportament social atat in timpul evolutiei sarcinii, cat si dupa momentul delivrentei produsului de conceptie.
Din punct de vedere al managementului medical, aceste tehnici pot fi impartite in categorii in functie de rezultatul final si putem spune ca exista un capitol referitor la igiena intima a zonei pubiene si un capitol ce implica conceptul de management al igienei generale al aparatului genito-urinar.
Este bine de stiut ca sarcina reprezinta o stare fiziologica, iar consultul medical prenatal constituie un moment cheie in evolutia sarcinii, deoarece in acest moment se stabilesc regulile minime de igiena intima, se indica cu exactitate perioada consulturilor ginecologice si, lucrul cel mai important, in acest mod se stabileste clar punctul de plecare al fiziologiei sarcinii si postsarcinii, fapt ce poate constitui un element cheie in caz de aparitie sau instalare a unor situatii patologice ce pot avea repercusiuni grave uneori asupra produsului de conceptie sau asupra starii de sanatate a pacientei ce poate avea statutul de gravida sau lauza. In acest articol vom dezbate importanta mentinerii statusului de normalitate a igienei intime in timpul sarcinii si dupa sarcina prin prisma actiunii factorilor externi de mediu ce pot implica in mod direct si indirect igiena intima.
Comportamentul in timpul sarcinii
Ca prim pas, este bine ca pacienta sa comunice noul statut de gravida la locul de munca/scoala/familie etc., astfel incat activitatea profesionala sau activitatea de zi cu zi sa aiba implicatii cat mai putine asupra igienei intime (accesul rapid la o baie, evitarea expunerii directe sau indirecte la noxe, vibratii, variatii de temperatura, umezeala, pozitii vicioase etc.). De mentionat aici si faptul ca se impune renuntarea la utilizatul mopedelor, bicicletelor, evitarea trepidatiilor si a calatoriilor lungi. Se recomanda, de asemenea, utilizarea unor haine cat mai lejere si cat mai confortabile, astfel incat sa existe posibilitatea accesului imediat in zona intima pentru ingrijirea zonei intime sau inspectia lenjeriei. In cazul in care gravida sau lauza doreste sa achizitioneze imbracaminte specifica pentru gravide sau lauze trebuie sa aiba in vedere faptul ca acestea trebuie sa fie fabricate din materiale care nu tin umezeala, care mentin o temperatura locala a zonei intime cat mai constanta. Pacienta gravida sau lauza trebuie sa respecte indicatiile medicale primite de la medicul ginecolog, indicatii referitoare la comportamentul ce implica igiena aparatului urogenital sau a unor comportamente (in special comportamentul sexual).
Comportamentul mamei in lauzie
Dupa momentul nasterii, pacienta traverseaza o perioada plina de schimbari, schimbari in fata carora organismul pacientei incearca sa revina la forma de dinainte de sarcina; de aceea, igiena post-partum este esentiala. De remarcat este faptul ca, dupa momentul nasterii, pacientele prezinta sangerari vaginale (este bine stiut ca sangele reprezinta mediul perfect pentru dezvoltarea infectiilor cu rasunet ginecologic) si se recomanda utilizarea si schimbarea absorbantelor cu capacitate mare de absortie in mod frecvent, ceea ce presupune o atenta monitorizare si intretinere din punct de vedere igienic al zonei intime.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Spalaturile vaginale, sanatoase sau nu?
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie