Igiena intima pe timpul verii. Iata cum iti protejezi sanatatea!
In timpul verii, caldura face ca senzatia de prospetime sa fie greu mentinuta. O igiena corecta a zonei intime previne dezvoltarea germenilor, ne fereste de infectii si ne ajuta sa ne simtim confortabil pe tot parcursul zilei. Multe femei sunt tentate sa incerce orice solutie care le promite un parfum proaspat si o curatenie perfecta. De fapt, acestea nu numai ca nu sunt necesare, dar pot chiar sa devina periculoase deoarece zona genitala feminina are propriul sau sistem de curatare, prin intermediul propriilor secretii mucoase si florei locale. Astfel, spalarea excesiva dauneaza, putand sa usuce mucoasa externa. Acelasi efect il au si unele servetele umede, dar si spray-urile sau alte produse asemanatoare.
Cum iti mentii igiena intima pe timpul verii
– Alege produsele corecte igiena intimă
Spalarea de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu apa si cu sapun este, in principiu, suficienta pentru a mentine igiena zonei intime.
Sapunul pentru zonele genitale trebuie sa fie ori din gamele pentru bebelusi, ori speciale pentru igiena intima. Aceste produse special concepute pentru zona intima au obligatoriu un Ph adaptat zonei – pH-ul pielii este neutru, pe cand al zonei genitale este usor acid, si ingrediente precum acidul lactic, produs si de corp in mod natural, si extracte de plante cu rol dezinfectant. Produsele dedicate zonei intime ar trebui sa nu contina ingrediente iritante precum parfumurile.
– Evita spalaturile vaginale
Spalaturile externe nu trebuie sa fie foarte dese deoarece pot provoca un dezechilibru al florei vaginale, crescand predispozitia aparitiilor infectiilor precum candidoza. Totusi, in timpul menstruatiei, spalaturile in zona intima trebuie sa fie mai frecvente, de 3-4 ori pe zi.
Spalaturile vaginale cu substante care sa nu afecteza flora normala vaginala se folosesc doar la recomandarea medicului ginecolog, atunci cand acesta doreste sa sporeasca eficienta unui tratament prescris pentru tratarea unor infectii cu fungi sau bacterii.
– Directia corecta de sters este dinspre fata inspre spate
Directia corecta de sters este dinspre fata inspre spate, fie ca e vorba despre hartie igienica, servetele umede, prosop sau chiar si in timpul spalatului, pentru a nu aduce bacterii din zona anala catre vagin sau uretra. Aceste bacterii pot provoca vaginite sau infectii urinare, foarte frecvente la femei, tocmai din cauza conditiilor anatomice.
– Igiena intima in timpul menstruatiei
Pentru a pastra sanatatea si prospetimea zonei intime, este foarte importanta alegerea lenjeriei de bumbac, in detrimentul celei sintetice care impiedica circulatia aerului.
In timpul perioadei menstruale, absorbantele trebuie schimbate la fiecare 3-4 ore, in functie de abundenta fluxului de sange. Tampoanele interne trebuie schimbate mai des deoarece pot reprezenta un mediu propice pentru inmultirea germenilor patogeni.
Absorbantele zilnice mentin lenjeria curata, dar impiedica circulatia aerului si favorizeaza inmultirea bacteriilor.
– La plaja
La plaja, respectati regulile generale de igiena cu folosirea prosoapelor de plaja de bumbac pentru prevenirea iritatiilor, a unor costume de baie cat mai comode, cu o compozitie cat mai saraca in fibre sintetice.
Igiena intima feminina ramane inca un subiect tabu, in ciuda importantei pe care aceasta o are in ceea ce priveste sanatatea femeii si poate influenta in mod negativ viata de cuplu. Informarea din surse corecte si stabilirea unor directii clare pentru ingrijirea intima feminina reprezinta cheia succesului in obtinerea unei stari optime de sanatate pe parcursul verii si si nu numai.
Citeste si Cum sa iti mentii pH-ul vaginal
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Alexandra Lupu