Il critici pe el, te critici pe tine
Printre reprosuri si nemultumiri
“Tu esti un barbat superficial!”, “Esti un egoist!”, “Esti iresponsabil!”, “Mincinosule…”, “Stiu eu ca nu-mi spui adevarul!”
Iti suna cunoscut? Te auzi vreodata adresandu-i partenerului de viata astfel de critici si blamari? Poate te-ai surprins si tu etichetandu-l pe celalalt. Poate te crezi indreptatita sa-i spui toate aceste lucruri. Poate ca esti. Poate ca ai dreptate sau poate ca nu ai dreptate.
Insa nu despre dreptate vreau sa vorbim in acest articol, ci despre mecanismul criticii prin intermediul proiectiei neajunsurilor noastre in celalalt.
Iti ofer ca tema principala de meditatie modul in care crezi ca recunosti in barbatul de langa tine lucruri precum superficialitatea, egoismul, iresponsabilitatea, minciuna si falsitatea. Oare cum!?
Ying-ul si Yang-ul din fiecare om
Daca ar fi sa vorbim despre universul psihologic al fiintei umane, oameni semnificativi din istorie, dar si din prezent spun ca omul are atat o fata luminoasa, cat si una intunecoasa. Cu alte cuvinte, este vorba despre Lumina si Umbra din fiecare persoana in parte.
Intreaga umanitate se reflecta in fiecare dintre noi. Si ma refer aici la toate calitatile si defectele din lume. Bineinteles ca intr-o masura mai mica sau mai mare. Poate unele dintre acestea se afla la stadiul de seminte psihologice germinative, poate altele sunt in plin proces de dezvoltare sau poate au atins deja maturitatea.
Ati auzit de principiul holografic? Ei bine, acest principiu sustine ca intregul este stocat in fiecare parte a sa. Prin analogie, si omul contine toate aspectele universului psihologic, amprente ramase ale tuturor oamenilor din toate timpurile si spatiile Pamantului.
Critica, oglinda propriilor defecte
Critica simbolizeaza, metaforic vorbind, oglinda propriilor defecte pe care le proiectam in celalalt.
Asa ca superficialitatea pe care o recunosti la celalalt este propria ta superficialitate neconstientizata inca. Egoismul care te enerveaza atat de mult la partenerul tau de cuplu este acelasi egoism pe care il manifesti si tu din cand in cand. Minciuna care te irita este totuna cu lipsa de sinceritate de care si tu poti da dovada in anumite situatii, in care consideri necesar sa ascunzi sau sa cosmetizezi realitatea.
Si daca aprofundam si mai intens problematica, homosexualismul pe care il blamezi este un lucru pe care l-ai fi putut experimenta chiar si tu, intr-un mediu sau context de viata diferit decat cel in care te-ai nascut si ai crescut.
Renuntarea la critica, echivalentul unei constiinte extinse
Constientizarea tuturor acestor aspecte pare a reflecta o realitate interioara fundamentala ce are menirea de a te face sa renunti la a-l judeca pe celalalt sau la a-l eticheta cu atat de multa usurinta, mai ales ca si tu poti fi in anumite imprejurari la fel ca el.
Barbatul care iti este partener de viata nu face altceva decat sa te reflecte pe tine insuti, asa cum si imaginea ta fizica o vezi reflectata in oglinda de la baie.
Asadar, a-l critica pe el echivaleaza cu a te critica pe tine insati. A-l accepta pe el inseamna a te accepta pe tine insati. Mai mult, a-l iubi pe celalalt este totuna cu a te iubi pe tine insati.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei