Imaginea din oglinda adolescentei
Adolescenta, vremea marilor schimbari
Perioada critica a adolescentei se remarca preponderent prin multitudinea de schimbari, de la cele fizice la cele cognitive si sociale. Toate aceste modificari la granita dintre lumea copilariei si cea a adolescentei afecteaza indiscutabil modul in care acesti copii se percep pe ei insisi. De cele mai multe ori, perceptia despre sine este distorsionata in sensul negativ al cuvantului.
Lumea adolescentilor, si ma refer la familie, profesori, colegi si ceilalti oameni cu rezonanta din preajma lor, ii influenteaza pe acestia in formarea noii imagini de sine. Aceasta influenta poate relaxa situatia sau, dimpotriva, o poate complica.
Noua imagine din oglinda…
In doar cativa ani, adolescentii sufera transformari corporale radicale in ceea ce priveste dimensiunile, greutatea, caracterele si sexualitatea, forta musculara si agilitatea in miscari.
Viteza cu care se petrec toate aceste transformari simultane se intampla sa ia adolescentul pe nepregatite. Avalansa schimbarilor poate fi coplesitoare pentru acesti tineri.
Situatia nefericita de a nu reusi sa se adapteze psihoemotional la maturizarea fizica inerenta ii determina pe adolescenti sa se simte socati si neadaptati.
Perioada adolescentei poate fi obositoare, dificila si plina de ganduri negative la adresa noii imagini pe care tanarul o vede in oglinda, chiar si pentru cel mai adaptat dintre adolescenti.
Adaptarea in adolescenta, dificila si anevoioasa
Preocuparea pentru propriul corp este mai accentuata la inceputul adolescentei pentru ca tanarului ii este greu sa accepte transformarile in fata carora nu se poate opune.
Luarea in greutate, vocea in schimbare sau suparatoarea acnee reprezinta aspectele cel mai dificil de gestionat. Mai ales cresterea in greutate in randul fetelor. Aici pot aparea riscuri in ceea ce priveste dezvoltarea unor eventuale tulburari ale instinctului alimentar, precum anorexia mintala sau bulimia.
In plan atitudinal se petrec de asemenea transformari in sensul ca frustrarea inerenta lipsei de confort cu noua postura ii determina pe adolescenti sa devina irascibili, colerici, instabili si labili emotional.
Toate acestea vin la pachet cu reactii neurovegetative precum inrosirea sau palirea fetei, umezirea palmelor de emotii, oscilatii energetice si palpitatii, ceea ce ii va face pe acestia sa se simta si mai stanjeniti.
Sentimentele de insatisfactie, jena si frustrare sunt inevitabile in aceasta perioada a vietii. Cu rabdare, tact si sensibilitate pentru nevoile tinerilor, acestia pot fi ajutati sa treaca mai usor prin aceasta. De asemenea, este necesar ca tinerii sa inteleaga si sa accepte aceste transformari. Doar asa vor reusi sa se adapteze la noua lor imagine corporala.
Sexualitatea devine mai pregnanta
Noua imagine corporala este legata de accentuarea sexualitatii. Trecuti de prima perioada tumultuoasa a adolescentei, perceptia proprie corporala este acum mult mai aproape de un acord cu sentimentele si gandurile interioare ale adolescentului.
Acesta incepe sa constientizeze potentialul sau de atractie sexuala gratie corpului sau din ce in ce mai incarcat simbolic sexual.
Imaginatia sa este asaltata de dorinte erotice din ce in ce mai conturate. Si iata cum, pentru adolescent, noua imagine corporala devine centru de preocupare si ingrijire in vederea conturarii unui aspect exterior atragator.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei