Imbratisarea – cea mai eficienta terapie
Putem numi imbratisarea o forma de intimitate fizica, o apropiere dintre doi sau mai multi oameni in care acestia isi folosesc bratele reciproc in jurul gatului sau taliei pentru a se tine cateva momente aproape. Acest element al comunicarii non-verbale ne indica dragostea, afectiunea, prietenia, simpatia, sprijinul reciproc, consolarea, caldura emotionala, bucuria, fericirea, pana la urma o relatie dintre doi oameni. Daca gestul nu este reciproc, adica numai o persoana imbratiseaza dar cealalta sta inerta, putem spune ca avem o problema relationala.
Beneficiile imbratisarii sunt multe. Copiii imbratisandu-si parintii cauta protectia lor, caldura si afectiune. Noi imbratisam pentru a arata dragostea, deschiderea, sprijinul, dar si tristetea atunci cand ne despartim de cineva drag. Deci o imbratisare ne valideaza emotiile, starile sufletesti, putem astfel sa spunem ca are un efect terapeutic.
Efectele benefice ale acestui simplu gest: imbratisarea
- Imbratisarea ofera incredere. Actul imbratisarii transmite persoanelor implicate un sentiment de incredere, de siguranta, de securitate. Copiii au nevoie de imbratisare, au nevoie de securitate, dar si adultii au aceasta nevoie. Atingand, imbratisand o persoana si invers acceptand acesta imbratisare, este un act reciproc incomparabil prin valoarea lui cu alte comportamente de a transmite increderea dintre oameni.
- Imbratisarea ne imbunatateste starea de spirit. Prin apropiere si atingere se produc efecte pozitive care ajuta la vindecarea sentimentelor de singuratate, izolare, deprimare sau furie. Eliberarea oxitocinei si serotoninei pe fondul unei stari de bine vor regla starea noastra de spirit facandu-ne mai fericiti sau mai relaxati.
- Imbratisarea ne ajuta sa avem o stima de sine crescuta. Inca din copilarie primim imbratisarile parintilor care ne ofera protectie si securitate. Ca adulti ne vom aminti aceste atingeri iubitoare si le vom repeta in relatiile noastre aratand ca oferim dragostea si simtindu-ne iubiti si speciali de catre ceialalti. Acest lucru ne da incredere in noi, o stima de sine optima pentru o dezvoltare armonioasa.
- Imbratisarea ofera o stare de relaxare. Prin imbratisare se produce destinderea musculaturii, eliberarea implicita a tensiunii si relaxarea.
- Imbratisarea este un mod de conexiune cu ceilalti. Aratam ca suntem receptivi la nevoile semenilor, aratam nivelul nostru de implicare si primim raspunsul implicarii lor, comunicam cu ei, oferim si primim afectiunea, aratam ca ne pasa de ceilalti, aratam prietenia, empatia, astfel putem numi imbratisarea ca pe o forma de baza a comunicarii umane.
Citeste si Oare ce simte celalalt? – Cateva indicii ale limbajului trupului
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog