Imi caut jumatatea – cum stii ca ai gasit sufletul pereche?
Fiecare persoana are convingerea ei in legatura cu partenerul potrivit. Exista si definitii ale „jumatatii” noastre prin cartile de literatura care contribuie la conturarea unor idei sau singuri ajungem la unele etichete sau catalogari pe care ulterior le cautam in viata de zi cu zi, ajungem sa visam la ele sau, dimpotriva, le respingem cand le intalnim, deoarece nu sunt potrivite cu modul nostru de a gandi.
„Sufletul pereche” se refera la ideea de partener romantic cu care vedem posibila armonizare a vietii pe termen lung. Insa, de la persoana la persoana, aceasta idee prinde un alt contur, dupa cum si termenul de iubire este incadrat sau perceput diferit.
Variantele sunt multiple referitor la felul cum ni-l inchipuim sau in care integram imaginea celuilalt: „ma intregeste”, „ma face sa ma simt complet”, „eram meniti sa fim impreuna” sau, dimpotriva, dupa ce ne convingem ca celalalt nu ne-a satisfacut asteptarile, incepem sa catalogam si sa il incadram in termeni nu tocmai prietenosi pe celalalt: „nu este ce imi doream”, „e prea materialist”, „e prea aventurier”, „munceste prea mult si nu are timp de mine” etc.
Ce ne dorim, de fapt, de la omul de langa noi? Cum stim ca am gasit sufletul pereche?
– Provocarea – Gasirea unui partener care sa ne suscite interesul, sa fie cu totul nou modul in care acesta abordeaza viata, in general, si viata in cuplu, un mod care sa ne ofere o revelatie, sa ne ofere noi perspective.
– Frumusetea fizica – Trasaturile fizice si ingrijirea propriului corp ofera atractia fizica. Igiena personala, modul cum ne imbracam, modul cum arata propriul corp, cum mirosim, ce stil vestimentar preferam, detaliile fizice care ne pun in valoare etc. ne suscita fascinatia, tresaririle emotionale.
– Atractia fizica – Se poate intampla ca atractia dintre doua persoane sa fie foarte puternica, aproape electrizanta, si sa nu se manifeste doar sexual. Chiar si atunci cand se tin de mana, cei doi simt ca plutesc si ca totul devine mai usor si mai… posibil.
– Comportamentul amabil, ocrotitor – Nu putem sa ne mintim ca nu ne simtim bine cand cineva ne ofera micul dejun la pat, se trezeste primul si ne asteapta cu o cafea aburinda sau, cand nu ne simtim bine din cauza unei raceli, ne incalzeste ceaiul sau se ingrijeste de sanatatea noastra. De asemenea, atentia si respectul, imbratisarile calde, tandretea si amabilitatea sunt elemente care contribuie la un anume confort intr-o relatie.
– Reciprocitatea – „Idealul meu… referitor la un partener… este sa simta ca si eu sunt idealul lui”. Aceasta reciprocitate in cererea de iubire, pana la urma, confirma dorinta de iubire si de a arata celuilalt disponibilitatea sentimentala si faptul ca este interesat de fericirea celuilalt asa cum este interesat si de a lui.
– Intalniri magice – Atunci cand are loc o intalnire fizica intre doua suflete pereche, parca acestea recunosc ca apartin unul altuia, se acapareaza unul pe celalalt fizic si impresia este ca acea persoana iti consuma energia in mod benefic si nu te mai poti stapani sa nu te gandesti la ea.
– Vindecare – Doua persoane care au suferit din dragoste sau se afla in momente de ratacire din cauza pierderilor sentimentale suferite in antecedente pot deveni compatibile pe acest fundal, deoarece amandoua cauta o anume vindecare. Suferintele uneori unesc sufletele, facand ca momentele cruciale din viata sa fie depasite mai usor in doi decat de unul singur.
– Comunicarea – Atunci cand comunici liber si te intelegi de minune cu celalalt, fara ca niciunul sa nu fie nevoit sa faca vreun efort deosebit pentru a comunica asteptari, dorinte, sentimente, dificultatile intampinate sau alte aspecte de relatie, cumva stii ca ai gasit sufletul pereche. Intelegerea dintre doua suflete pereche este intuitiva, nu fortata. Se va observa usurinta comunicarii si faptul ca nu este nevoie sa explici un lucru de mai multe ori, ci totul decurge natural, iar, si mai mult de atat, intuiesti ceea ce simte celalalt fara a folosi prea multe cuvinte. Exista parca o legatura telepatica care favorizeaza comunicarea intre cei doi, acestia intelegandu-si starile si sentimentele.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou