Impactul lui Moş Crăciun asupra copiilor
Sărbătorile de iarnă ne readuc în suflet bucuria copilăriei și ne fac să retrăim acele momente magice în care așteptăm cu nerăbdare venirea lui Moș Crăciun. Aura de mister în care este învăluit universul copilăriei noastre poartă amprenta Moșului cu barbă albă și cu sania trasă de reni, care reușește într-o singură noapte fermecată să îndeplinească dorințele tuturor copiilor. Celebrul personaj venea chiar la noi acasă și ne oferea cadouri sub bradul împodobit. Eram și noi parte din poveste și generozitatea cu care eram răsplătiți a semănat în inimile noastre căldură și încrederea necesare procesului ulterior de maturizare.
Este benefic pentru copii să creadă în Moș Crăciun?
Prea multe studii care să cerceteze influența Moșului asupra copiilor nu s-au realizat, însă trebuie să știm că până la vârsta de 7 ani gândirea copiilor este magică. Ei trăiesc într-o lume imaginară în care pirații, roboții și prințesele prind viață și se confundă ușor cu personaje din realitate. În aceste povești magice se regăsesc inclusiv Moș Crăciun, renii, spiridușii și iepurașul de Paști. Jocurile simbolice sunt absolut normale la această vârstă, fiind activități prin care micuții își dezvoltă noi abilități. Pentru ei este firesc ca renii pot să zboare și că moșul intră pe gaura cheii în casele copiilor. Este o etapă importantă în dezvoltarea psihologică a copilului și are un rol major în dezvoltarea creativității, imaginației și inteligenței. Creierul copilului nu este încă pregătit să facă distincția între personajele reale și cele imaginare, se află în stadiul de dezvoltare preoperaţional. Libertatea de explorare, într-un cadru securizant, îl pregătește temeinic pe copil pentru următorul stadiu de dezvoltare mai logic și mai rațional în apropierea vârstei de 7 ani. La această vârstă copiii încep să se îndoiască și să pună întrebări despre existența Moșului.
Cum ne descurcăm cu dezamăgirea copiilor când află că nu există Moș Crăciun?
După vârstă de 7 ani, copiii se transformă în mici oameni de știință care pun totul sub semnul întrebării și își urmăresc părinții cu o vigilență de vultur. Nu le place să fie mințiți. E bine să îți faci din timp o strategie în funcție de personalitatea copilului pentru ca acest moment să nu te ia prin surprindere. Reacția fiecărui copil la aflarea veștii că Moș Crăciun nu există cu adevărat este diferită. Pot fi triști, furioși sau poate recunoscători pentru efortul depus de părinți pentru a-i face fericiți. Important este că, de-a lungul timpului, să ii învățăm pe copii să aprecieze spiritul Crăciunului, să înțeleagă că cea mai mare bucurie este să dăruiești și să primești daruri și să transformăm în povești valorile după care se ghidează Moș Crăciun: bunătate, generozitate, blândețe. Ar fi bine ca experiența legată de Moșul să fie una pozitivă și să îl prezentăm micuților ca fiind un bătrânel vesel și darnic, care iubește toți copiii necondiționat. Amenințarea copiilor că nu va veni Moșul la ei dacă nu sunt cuminți s-ar putea să transforme experiența lor în una anxioasă: „Oare mai vine Moșul la mine dacă am stricat jucăria?!”
Moș Crăciun este un personaj de poveste ca oricare altul, dar miracolul pe care îl sădește în sufletul copiilor se poate transforma într-o amintire dragă și prețioasă la care viitorul adult se va întoarce ori de câte ori se va confrunta cu grijile și problemele vieții.