Impactul stresului asupra fertilitatii feminine
Stresul reprezinta una dintre provocarile cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni in ultimele decenii, pe tot globul. Indiferent de natura stresului si de tipul acestuia, avem de-a face cu o problema care afecteaza persoane din toate mediile sociale. Impactul negativ al stresului in vietile noastre poate sa fie observat din mai multe perspective. Exista anumite boli care se agraveaza din cauza stresului, chiar si unele care apar din acest motiv. Pe de alta parte, stresul poate sa fie unul dintre factorii care contribuie la infertilitate – atat cea feminina cat si cea masculina. Desigur, fertilitatea nu este influentata exclusiv de catre stres, ci si de anumite obiceiuri sau de stilul de viata pe care il abordati.
Sunt foarte multe femei care nu au fost diagnosticate cu nicio afectiune ginecologica ce ar putea sa le impiedice sa ramana insarcinate si cu nicio alta problema de sanatate, dar care nu pot obtine o sarcina. Una dintre explicatii ar putea fi reprezentata de nivelul crescul de cortizol din sange. Acesta este un hormon steroid, care mai poarta si denumirea de „hormon al stresului” si care poate sa afecteze negativ fertilitatea feminina prin perturbarea ciclului menstrual.
Ce spun specialistii despre legatura dintre stres si infertilitatea feminina
Exista mai multe studii efectuate de catre cercetatori de specialitate in ultimii ani, care au avut ca subiect felul in care fertilitatea este afectata de catre stres sau alti factori. Sunt studii care au incercat sa evidentieze legatura dintre stres si efectele acestuia asupra ciclului menstrual sau a ovulatiei, precum si felul in care stresul altereaza tratamentele pentru fertilitate. De asemenea, s-a studiat si posibilitatea ca ameliorarea stresului cu ajutorul psihoterapiei sa favorizeze cresterea sanselor de a deveni parinti – odata ce au fost eliminate alte eventuale cauze medicale.
Asocierea dintre stres si infertilitate poate sa fie privita si din alt punct de vedere, anume acela ca femeia respectiva ajunge sa fie stresata tocmai din cauza faptului ca nu poate ramane insarcinata. Nivelul de depresie si cel de anxietate devine astfel din ce in ce mai crescut, ceea ce diminueaza si mai mult sansele de a concepe un copil. Cercetarile au aratat ca perioadele de stres intens pot sa inhibe ovulatia, existand situatii cand fertilitatea a avut de suferit chiar si pe fondul unor forme usoare de stres. Solutia pe care o recomanda majoritatea specialistilor in acest caz este ca stresul sa fie diminuat apeland la anumite metode de relaxare, metode care si-au dovedit eficienta in timp.
Care sunt factorii care influenteaza fertilitatea la femei
Atunci cand discutam despre fertilitate la femei, este important sa avem in vedere faptul ca aceasta poate sa fie afectata de mai multe actiuni si obiceiuri, precum si de anumiti factori de mediu sau de expunerea la substante toxice. Femeile care fumeaza ar trebui sa ia in calcul posibilitatea aparitiei unor afectiuni la nivelul trompelor uterine si al cervixului, dar si afectarea functiei ovarelor. Tot din cauza fumatului, in perioada de ovulatie, numarul de ovule eliberate va fi mult mai mic decat la femeile care nu fumeaza. Atat nicotina cat si alte substante chimice din compozitia tigarilor pot sa creasca riscul de aparitie a anomaliilor genetice si pot sa afecteze negativ producerea estrogenului.
Riscul de aparitie a tulburarilor de ovulatie este mai mare in cazul in care femeia respectiva consuma alcool. Cercetarile au evidentiat faptul ca poate sa fie vorba chiar si despre o cantitate mica de alcool, aceasta fiind suficienta pentru a scadea sansele de a ramane insarcinata. Si consumul de cofeina poate sa genereze probleme legate de infertilitate la femei, pentru ca din acest motiv se ajunge la cresterea nivelului de estrogen si la reducerea metabolizarii acestuia. Astfel, consumul exagereat de cafea poate sa provoace disfunctia trompelor uterine si endometrioza. De aceea, specialistii recomanda sa nu depasiti doza de 900 mg in fiecare zi – cantitate care include si cofeina continuta de cafea, si cea din ciocolata, si cea din bauturile energizante sau din ceai.
Alte cauze care pot provoca infertilitate la femei
Fertilitatea la femei poate sa fie afectata negativ si de activitatea fizica in exces, indiferent ca este vorba despre un serviciu care presupune efort intens sau despre activitate sportiva. Excesul de exercitii fizice poate sa duca inhibarea ovulatiei si la scaderea cantitatii de progesteron din corp.
Asa cum am amintit anterior, fertilitatea paote sa fie afectata in cazul femeilor si de expunerea la anumite substante chimice si toxice. Este, de exemplu, situatia femeilor care lucreaza in domenii precum cel farmaceutic sau agricol; in cazul lor pot sa apara dereglari ale ciclului menstrual din cauza solventilor organici sau a oxidului de azot.
Ce puteti face pentru a controla stresul si pentru a favoriza fertilitatea
Statisticile arata ca femeile afectate de stres si care isi doresc sa aiba un copil vor avea sanse mai mari de reusita in cazul in care apeleaza la programe de controlare a stresului. Exista mai multe astfel de programe si de metode pe care le aveti la dispozitie si dintre care puteti alege, in functie de stilul dumneavoastra de viata. Este extrem de important sa va asigurati ca dormiti suficient si ca acordati suficient timp prentru recreere.
Specialistii va recomanda sa incercati si anumite exercitii de respiratie, de relaxare progresiva a muschilor si de meditatie. Faceti exercitii fizice pentru a va mentine in forma, insa aveti grija s anu abuzati de acestea. Nu in ultimul rand, aveti grija la dieta si evitati sa acumulati kilograme in plus la greutatea corporala.