Importanta bunicilor in viata nepotilor
Totul se schimba vazand cu ochii. Parintii s-au schimbat, profesorii s-au schimbat, chiar si bunicii s-au schimbat.
Imaginea idilica a bunicilor cu parul alb, cernut cu intelepciune, a bratelor lor pline de povesti si blandete, a abilitatilor culinare dobandite in zeci de ani au devenit imagine rara. Bunicii epocii noastre nu se lasa mai prejos: sunt mai vigurosi, mai activi, la curent cu tot ce e nou si la moda, deschisi catre informatii noi si calatorii. Cu toate ca lucrurile stau putin mai diferit, asta nu inseamna ca importanta bunicilor a scazut vreun pic. Bunicii vin ca o extensie a parintilor, aduc o viziune noua, un nou fel de a vedea lucrurile si sunt de nelipsit in viata lor. Normal, diferentele intre generatii sunt la fel de presante ca inainte, dar s-au schimbat multe in ceea ce priveste metodele de comunicare. Copiii sunt mai blanzi in exprimare, iar bunicii au devenit mai deschisi pentru comunicare, orgoliul fiind considerabil diminuat.
Parintii au nevoie de ajutor
Cu totii stim cat de dificile sunt primele luni cu un bebelus in casa, mai ales cand e vorba de primul copilas. Noptile nedormite, dificultarile in alaptare, recuperarea de dupa nastere, stresul si grijile inutile. Toate sunt greu de gestionat de proaspetii parinti, iar prezenta bunicilor ar trebui sa fie nelipsita. De asemenea, si parintii au nevoie de cateva ore fara copii, macar o data pe saptamana pentru a se reconecta, pentru a discuta sau manca in tihna, iar asta este o ocazie minunata pentru bunici de a petrece ceva timp pretios cu nepotii lor.
Rabdarea si dragostea bunicilor
Buncii au un fel total diferit fata de parinti de a interactiona cu micul om. Sunt mai rabdatori, mai blanzi, mai grijulii, iar copilul are mereu nevoie de o pereche de brate care sa il mangaie, sa il plimbe, sa il protejeze si sa ii satisfaca toate poftele. In plus, copilul are nevoie sa intre in contact cu cat mai multi oameni de incredere astfel incat sa se dezvolte echilibrat, sa fie familiarizat cu oamenii, sa isi dezvolte in siguranta abilitatile sociale.
Si bunicii au nevoie de nepoti
Pensionarea, reducerea numarului de prieteni, bolile specifice varstei, veniturile reduse, ii fac pe foarte multi pensionari depresivi. A petrece timp cu nepotii inseamna sa le fie distrasa atentia, sa fie cumva fortati sa iasa din zona lor de confort, sa fie obligati sa tina pasul cu nevoile celui mic. Dragostea pe care le-o ofera celor mici si o primesc inzecit ii ajuta pe acestia sa fie mai optimisti, mai increzatori in fortele lor si sa le ia gandul de la grijile lor.
Mai multa iubire nu strica niciodata
Nu exista bunici care sa nu isi iubeasca nepotii. E drept, unii nu stiu sa verbalizeze asta sau au dificultati in a arata prin gesturi cat de mult isi iubesc nepotii. Toate lucrurile astea se pot schimba cu rabdare, prin explicatiile pe care le pot primi de la proprii copii. Si totusi, daca bunicii nu isi pot exprima iubirea, nepotii, mai ales bebelusii simt toata dragostea pe care bunicii o simt pentru ei. Cu imbratisari, cu povesti, cu blandete, cu povesti frumoase, bunicii se pot apropia de nepoti si sa devina, asa cum e normal, o parte importanta din viata celor mici.
Lasati orgoliu deoparte
Cele mai mari dificultati care apar intre generatii sunt din cauza orgolilor. Unii nu vor sa asculte, altii nu au rabdare sa explice. Cu toate astea, de dragul nepotilor, ambele parti trebuie sa renunte la orgolii. Prin comunicare, cu compromisuri, totul se poate rezolva, iar rezultatul va fi impresionant: un copil care stie ca e iubit, valoros, important si conteaza, cu siguranta va deveni un adult de exceptie.
Citeste si Educatie cu blandete: sfaturi pentru parinti!
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic