Importanta Craciunului pentru copilul tau
Luna decembrie si, in special, Craciunul reprezinta cea mai frumoasa perioada din an. Oferim si primim cadouri, orasele se gatesc de sarbatoare, ninge ca-n povesti (bucuria copiilor). Ce mai incolo si incoace, este luna cea mai asteptata de copii. Dar si pentru ca vine Mos Craciun. Copiii invata de mici ca in Ajun se impodobeste bradul, apoi dimineata apar, ca printr-o minune, exact cadourile pe care le-au cerut mosului. Ei cred cu tarie ca pentru a primi ceea ce isi doresc, este nevoie sa ceara mosului, eventual printr-o scrisoare, si apoi sa fie cuminti dar sa-si indeplineasca si responsabilitatile. Ce responsabilitati? Sa isi faca temele si sa invete, daca este scolar, sa isi stranga jucariile, sa faca ordine in camera si sa-si duca la bun sfarsit eventuale sarcini date de catre parinti. Copiii trebuie invatati de mici sa fie responsabili.
Ce reprezinta sarbatoarea Craciunului?
Inca de mici ar fi bine sa ne invatam copiii ce reprezinta de fapt Sarbatoarea Craciunului si anume celebrarea Nasterii Domnului. Sa le citim povesti si legende despre Craciun, despre nasterea lui Iisus, semnificatia simbolurilor, a cadourilor si a culorilor Craciunului. Sa ii invatam ca este o sarbatoare sacra, importanta in toata lumea.
Multi copii stiu ca vine Mos Craciun, dar nu stiu de ce si ce simbolizeaza Craciunul. Nu va lasati copiii sa ramana doar cu semnificatia materiala a acestei sarbatori. Apoi sunt foarte importante darurile. Nu le faceti cadouri foarte scumpe chiar daca va permiteti. Cadoul ar trebui sa fie potrivit varstei copilului si sa ii fie util. Nu le mai cumparati laptopuri si tablete pentru ca asa le furati copilaria si ii izolati in casa.
Craciunul inseamna iubire, generozitate, recunostinta
Invatati-i de mici sa fie recunoscatori pentru ceea ce au si sa ofere din putinul lor unui copil mai putin norocos. Craciunul inseamna iubire, generozitate, recunostinta. Ascultati colinde, gatiti casa de sarbatoare, gatiti impreuna cu ei, implicati-i pe cat posibil. In felul acesta, se pastreaza si se transmit traditiile. Este important ca cei mici sa creada in Mos Craciun ca si antrenament de credinta pentru mai tarziu, daca ii putem spune asa. Cum spuneam mai sus, procesul este simplu, copiii isi comunica dorinta, cred ca se va implini si isi indeplinesc partea lor de responsabilitate. In viata este foarte important sa crezi si dorintele se implinesc, daca si muncim in sensul acesta, bineinteles. Copiii invata de mici acest lucru prin intermediul lui Mos Craciun, si nu numai.
Scrisoarea catre Mos Craciun este si ea importanta, ea presupune sa iti faci ordine in dorinte si sa asterni pe hartie ce iti doresti acum, pentru anul acesta. La fel si acesta este un exercitiu pentru dorintele de mai tarziu. Copiii invata ca primul pas in materializarea unei dorinte este sa iti doresti si sa vorbesti despre ce iti doresti, sa-i comunici lui Mos Craciun, iar mai tarziu sa comunici universului. Dincolo de traditii si spiritualitate, de cadouri si mese imbelsugate, psihologic privind, parintii sunt datori sa isi invete copiii sa creada in magie, povesti si miracole, sa fie mai buni, mai generosi, mai recunoscatori.
Text: Psiholog Loredana Andrei