Importanța negocierii în cuplu
Viața de cuplu adevărată, are parte de suișuri și coborâșuri, de momente de neuitat și multe evenimente frumoase, dar și de tensiune, neînțelegeri și certuri pentru că nu există cuplul perfect! Pentru a învăța totuși să trăim în 2, în condiții optime, trebuie să învățăm arta negocierii, iar persoana iubită se dovedește adesea a fi cel mai dur negociator, știind fix ce să spună, când să spună.
Compromis – cuvântul de bază în cuplu
Tensiunile, grijile de zi cu zi, tumultul zilelor noastre, fac ca orice relație să fie pusă la grea încercare, așa că e normal să mai apară și situații grele. Secretul pentru astfel de situații e să știm să ne alegem luptele, când să lăsăm de la noi (pe rând, în mod egal), când să ne ținem tare pe poziții și când să renunțăm.
O pereche echilibrată înseamnă drumul parcurs umăr la umăr, unul lângă celălalt, uneori cu ajutor, alteori mai încet sau ma repede, dar mereu unul langa celălalt. Rar spre deloc în ritm defazat. Această metaforă descrie perfect felul în care un cuplu trebuie să funcționeze, să conteze mai mult drumul decât destinația și mereu împreună, ca egali.
Sacrificiu vs. Compromis – o limită ușor de depășit
Din păcate, cu foarte mare ușurință se poate trece această limită fină, într-o secundă, când iubirea se confundă cu sacrificiul și negocierea devine supunere, iar iubire devine corvoadă, nu bucurie, atunci e momentul să rediscutăm tot, să alegem ce e mai benefic, nu ce e mai comod. Uneori, cele mai grele decizii sunt cele care ne forțează să ieșim din zona noastră de confort, să înfruntăm ce ne provoacă și par mai greu de dus decât confortul plafonării, de aceea le evităm.
Atunci când doar o jumătate din relație face eforturi, renunță la propria bucurie, lasă mereu de la sine, iar celălalt este indiferent sau cere mereu mai mult, atunci vorbim de sacrificiu, de nefericire. Astfel de stare trebuie oprită, iar decizii trebuie luate urgent.
Cum să negociem fără să rănim?
Din păcate, nu doar o dată se întâmplă ca fără să vrem, din frustrare sau tristețe să spunem cuvinte pe care le regretăm ulterior, deși intenția nu a fost niciodată de jignire, ci doar să clarificăm diverse contexte.
Chiar și așa, din cele mai nobile discuții se pot naște conflicte, așa că iată ce pași trebuie urmați pentru a nu ajunte la coflict în cuplu:
- Nu amânăm discuția – oricare ar fi conflictul, cel mai sănătos e să spui fix atunci când se întâmplă, nu după un timp (când se distorsionează informațiile), dar cu discreție.
- Nu aducem în discuție conflicte vechi. Când lucrurile se acumulează și paharul se umple, o ceartă minoră poate ajunge să fie un scandal monstru, așa că nu are rost să fie aduse în subiecte vechi în discuție.
- Nu trebuie să aibă nimeni dreptate. Cele mai multe altercații au ca motiv căutarea unui vinovat și 2 parteneri care pasează vina unul de la altul, dar niciodată nu duce la nimic bun.
- Uneori ne mai răzgândim. Vulnerabilitatea nu ar trebui să fie o problemă într-un cuplu echilibrat, bine sudat, așa că putem recunoaște în fața partenerului atunci când ne-am răzgândit fără frica că am fi respinși sau judecați.
- Nu ne certăm de față cu alții. Oricât de serioasă ar fi o altercație, aceasta trebuie să fie fără martori! Nici familie, nici prieteni sau colegi, doar în spatele ușilor închise pentru că orice cuvât spus către partener, poate fi interpretat greșit de ceilalți. În plus, e dovadă de respect și considerație, mai ales în conflict.
- Sunteti aliați, nu dușmani. Oricare ar fi situația, scopul unui cuplu e ca ambii parteneri să fie fericiți, să fie mulțumiți și să simtă bucurie în brațele celuilalt. Tineți minte aceste aspecte și negocierea o să devină naturală, lipsită de conflict, echilibrată. Când lucrurile se schimbă, atunci avem o problemă și trebuie să căutăm soluții, nu să ne complacem.