Importanţa rutinei în viaţa copilului
Totul în jurul nostru funcționează după un program bine stabilit, chiar dacă uneori pare că este complet condus de haos. Corpul nostru are un program, instituțiile au un program, chiar și plantele și animalele au programul lor propriu, așa că e lesne de înțeles că și puii de om au nevoie de o rutină bine stabilită în viața lor.
Cum elaborăm și implementăm o rutină?
Încă din secunda în care deschid ochii în lumea noastră, copilașii au un ceas biologic care funcționează exact în beneficiul celui mic, dar de cele mai multe ori, noi nu vedem semnele discrete pe care acesta ni le oferă.
Primul pas în a stabili un program pentru cel mic e să îi observăm rutina naturală. Dacă se freacă la ochișori și cască este clar că îi este somn, dacă duce mâna la guriță și devine agitat, e semn de foame, dar evident, fiecare copilaș are propriile lui obiceiuri și manifestări, de aceea fiecare părinte „citește„ cel mai bine semnalele copilului propriu.
Mai departe, putem face anumite asocieri logice, de tipul: „Dacă a mâncat acum, peste cam 2 ore o să i se facă foame iar” sau „Dacă a dormit 2 ore, cel puțin o oră o să fie odihnit” și astfel să ne putem îndeplini ce ne-am propus.
Care sunt beneficiile unui program bine stabilit
Un copil ale cărui nevoi biologice sunt îndeplinite până să ajungă să se frustreze, este un copil care cooperează, nu are crize de plâns de neînțeles, se poate concentra asupra achizițiilor cognitive, comportamentale și a împlinirii stadiilor de dezvoltare. Și pentru un părinte avantajele sunt multiple pentru simplul fapt că nu are de-a face cu un copil greu de consolat, știe cum să își programeze activitățile și poate chiar să lase copilul cu bunicii sau prietenii pentru a se recrea, socializa și a face activităţile pe care nu le poate desfășura cu un copil în brațe.
Cât de stricți trebuie să fim în păstrarea acesteia?
Odată implementată rutina, unii părinți ajung să respire relaxați crezând că au terminat, dar vor avea o surpriză când vor descoperi că cel mic e pregătit să treacă de la două somnuri la unul, sau este momentul în diversificarea alimentară când este pregătit să mai primească încă o masă de alimente solide în loc de lapte. Sigur, aceste perioade de tranziție sunt de scurtă durată și odată stabilită noua rutină, totul revine iar la normal.
Avantajele rutinei sunt cât se poate de evidente, dar asta nu înseamnă că nu este acceptată nicio excepție! Dacă de exemplu, copilul este prins în joacă, este crud și nedrept să îl smulgi de acolo pentru a-l duce la masă, dar îi mai poți acorda câteva minute cu condiția să îl anunți că urmează să mâncați. Ocazional mai putem da puțin peste cam programul, mai ales când copiii cresc, dar o să descoperiți că abaterile majore ale rutinei unui copil mic înseamnă tantrumuri, frustrare și, în esență, un copil necooperant.
Avantajele rutinei în procesul de adaptare la grădiniță
Dintre toate avantajele unui program bine stabilit în viața unui copil, rezultatele cele mai de efect se văd în momentul integrării în învățământul de masă, atunci când cel mic nu o să mai aibă de furcă și cu un program diferit, ci se poate concentra pe absența mai lungă a părinților, cu stabilirea unei relații de colaborare cu educatoarea și cu colegii, așa că putem spune că e o idee bună să facem programul copilui în funcție de cel al grădiniței și să îl respectăm și atunci când cei mici sunt acasă.