În 2020 se împlinesc 60 de ani de la lansarea pilulei contraceptive
Indiferent de atitudinea pe care unii oameni, unele grupuri sau religii o au față de ideea de anticoncepționale, este imposibil să nu recunoaștem faptul că aceste pilule au reprezentat o piatră de hotar în evoluția și dezvoltarea sexualității. Poate și pentru că oferă mai multă libertate femeilor din perspectiva vieții sexuale, atunci când a apărut, pilula contraceptivă a împărțit societatea în două tabere. De-a lungul celor 60 de ani care s-au scurs de la momentul lansării ei pe piață, lucrurile s-au mai domolit vis a vis de felul în care este acceptată și percepută această pilulă.
Când și unde a apărut pilula contraceptivă?
Această pastilă foarte mică, dar cu un efect major din mai multe puncte de vedere, a fost disponibilă prima dată pe piață americană, la data de 18 august 1960. În 1961, la un an distanță, anticoncepționalele ajung și pe piața europeană, în Germania de Vest, iar patru ani mai târziu se putea deja cumpără și în Germania de Est (comunistă la acea vreme).
În prima fază, industria farmaceutică le-a promovat și le-a vândut ca pe un remediu pentru durerile din perioada menstruației, fiind prescrise exclusiv femeilor căsătorite. Efectele contraceptive ale pilulei erau menționate abia la sfârșitul prospectului, cu litere foarte mici. A fost pentru prima dată în istoria cunoscută când oamenii puteau face la nivel social diferențierea între reproducere și relații sexuale care au loc exclusiv pentru plăcerea partenerilor.
Cei care au conceput această pastilă sunt doi medici din Statele Unite ale Americii, Abraham Stone și Gregory Pincus. La testele pe care le-au făcut în anul 1956 pentru a perfecta produsul au participat câteva sute de femei care locuiau în New York, Massachusetts, Haiti și Puerto Rico. Aceste pilule au fost aprobate patru ani mai târziu de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite, considerându-se că eficienţa lor este de 100%. Numele primei pilule contraceptive a fost Enovid.
Femeile din țările sărace nu au acces la anticoncepționale
Din păcate, pilula contraceptivă nu poate fi o soluție și pentru cele mai multe dintre femeile care trăiesc în țări în curs de dezvoltare. În majoritatea acestor țări este dificil uneori să ajungă uneori chiar și antibioticele, iar cauzele țin de cele mai multe ori de probleme financiare și de infrastructură. În statele islamice, contracepția este cu desăvârșire interzisă. Femeile care apelează la astfel de metode au de suferit consecințe grave în cazul în care sunt prinse, ele avand probleme constant din cauza factorilor economici, sociali și politici.
În țările cele mai sărace, mai puțin de una din trei femei folosește metode contraceptive. Pentru că sistemul medical este foarte puțin dezvoltat, metodele de contracepție presupun de cele mai multe ori sterilizarea sau folosirea steriletului, pilulele contraceptive nefiind încă o opțiune posibilă.
Cât de grave sunt efectele secundare ale anticoncepționalelor?
Este adevărat că, în condiții normale, oricine și le poate procura. Tocmai de aceea, sfatul experților în domeniu este să consulți un medic în cazul în care vrei să începi administrarea pilulelor contraceptive. Este valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților – pentru că în zilele noastre există și pentru ei anumite pastile contraceptive. Este posibil ca unele dintre femeile care apelează la anticoncepționale să aibă amețeli, să resimtă dureri de cap sau să aibă senzații de greață, cam acestea fiind principalele efecte secundare ale administrării pilulei.
Aşa este, există efecte secundare și contraindicații. De exemplu, femeile cu vârsta de peste 35 de ani, care fumează aproape un pachet de țigări în fiecare zi și care au tensiunea crescută, nu ar trebui să apeleze la anticoncepționale. De asemenea, un alt efect secundar poate să fie favorizarea apariției trombozei. Este un pericol ignorat de cele mai multe ori, mai ales în contextul în care aceste pilule sunt prezentate de unii producători că fiind niște produse care pot înfrumuseța pielea sau care te pot ajuta să slăbești.