„In acest domeniu, al infertilitatii, incercam tot timpul sa maximizam sansele de reusita”
In interviul de mai jos, doamna doctor Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie, embriolog senior la Clinica Columna Center, ne explica diferenta dintre fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala, in ce situatii se poate apela la aceste tehnici, care sunt costurile unor astfel de proceduri si ultimele tendinte din acest domeniu.
1. Care sunt cauzele infertilitatii masculine?
Asa cum mentionam mai sus, infertilitatea masculina principala este legata de afectarea spermatogenezei, datorata unor cauze de tipul: genetice, dezechilibre hormonale, anumite boli si infectii in antecendente, un regim de viata necorespunzator, stres, multe alte cauze necunoscute din nefericire.
2. In ce consta testele de depistare a infertilitatii atat la femei, cat si la barbati?
Si la aceasta intrebare raspunsul este extrem de lung. O sa incerc sa schematizez, trecand in revista, in linii mari, investigatiile principale.
La femei – culturile din col + PAPS
– dozarile hormonale pentru stabilirea rezervei ovariene, testarea prolactinei si a hormonilor tiroidieni
– monitorizarea ecografica si hormonala a ovulatiei
– testarea permeabilitatii tubare
– testul postcoital
La barbati – efectuarea spermogramei
– determinarea fragmentatiilor ADN la nivelul spermatozoizilor
In functie de rezultatele obtinute la aceste investigatii, se fac o serie de alte analize mai aprofundate – teste hematologice, hormonale, genetice, specifice fiecarui caz in parte.
3. Ce reprezinta inseminarea artificiala si in ce situatii se poate apela la acesta tehnica?
Inseminarea artificiala reprezinta o tehnica de reproducere umana asistata prin care celulele reproductive masculine sunt introduse in tractul genital feminin.
Pentru a se putea realiza aceasta procedura, sunt necesare o serie de conditii – la femei, prezenta ovulatiei si permeabilitatea tubara; la barbat, obtinerea unor parametri dupa prepararea spermei care sa-i asigure acesteia capacitatea fecundanta.
4. Care este diferenta dintre fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala?
Diferenta dintre ele este majora: la inseminare, conceptia are loc in organismul feminin, respectiv in treimea externa a trompei, exact ca si la conceptia naturala, in timp ce la fertilizarea in vitro conceptia si primele zile de dezvoltare embrionara au loc in laborator in conditii absolut speciale, care incearca sa asigure un mediu cat mai apropiat celui natural.
5. Ce importanta are varsta in procesul reproducerii asistate?
Exact ca si la conceptia naturala, o importanta foarte mare. Cu cat pacienta este mai tanara, deci cu o rezerva si o calitate ovocitara mai bune, cu atat sansele de reusita sunt mai mari si sansele sa dea nastere unui copil sanatos de asemenea.
6. Care sunt costurile pentru procedurile de inseminare artificiala si FIV in cadrul clinicii Columna Medical Center?
Inseminarea artificiala cu sperma de la sot costa 800 RON iar la cea cu sperma de la donator necunoscut se adauga pretul paietei care este diferit in functie de solicitarile pacientilor (pret stabilit de banca de unde se solicita paieta).
Fertilizarea in vitro costa echivalentul in lei a 2600 EURO, pret care include:
– Consultul initial pentru stabilirea protocolului si momentul inceperii tratamentului de stimulare;
– Consultul si ecografia din ziua inceperii procedurii pentru stabilirea dozei de tratament;
– Monitorizarile de ovulatie pe parcursul tratamentului de stimulare (3-4 ecografii);
– Consultul cardiologic + EKG;
– Consultul preanestezic;
– Punctia vaginala si aspiratia ovocitelor;
– Prelucrarea in laborator a ovocitelor prelevate si a spermei;
– Tratamentul de recuperare postanestezie si procedura;
– Inseminarea/injectia ovocitelor;
– Monitorizarea evolutiei embrionilor obtinuti pe parcursul zilelor de cultura;
– Consiliere cu medicul ginecolog, respectiv embriologul in vederea alegerii zilei de transfer a embrionilor ce urmeaza a fi transferati precum si in vederea stabilirii tuturor aspectelor organizatorice care pot conduce la o rata cat mai mare de succes;
– Transferul de embrioni, ziua 2-3 de la punctie;
– Prima ecografie de confirmare de sarcina (daca testul Beta Hcg este pozitiv).
7. Care sunt cele mai noi tendinte din domeniul infertilitatii si cat de eficiente sunt?
In acest domeniu apar tot timpul tendinte noi, tot timpul incercam sa maximizam sansele de reusita. Unele dintre ele se dovedesc eficiente, altele mai putin.
Tendinta actuala pe care s-a insistat mult la Congresul ESHRE de la Londra desfasurat in perioada 6-10 iulie si care la Columna s-a folosit inca de la deschidere si a dat roade este individualizarea tratamentului pentru fiecare cuplu in parte din toate punctele de vedere, adica plecand de la investigatii si finalizand cu procedura necesara.
Din acest motiv, suntem mandri ca am reusit de la prima incercare la cupluri care aveau intre 2 si nu mai putin de 5 incercari de fertilizare in antecedente, cele mai multe efectuate in centre din afara tarii.
8. Care sunt traumele psihologice asociate infertilitatii?
Sunt multiple si grave, dar despre asta cred ca trebuie sa vorbiti cu specialista noastra in domeniu, doamna psiholog Genoveva Teleki.
9. Ati intalnit de-a lungul carierei vreun caz care v-a impresionat in mod deosebit?
Fiecare caz in parte este interesant. Este foarte greu sa spun care m-a impresionat cel mai mult, chiar daca aceasta intrebare mi se pune foarte frecvent.
De obicei, povestesc cazuri cu final fericit. De data aceasta nu va fi unul la fel, dar este unul care a impresionat profund intreaga echipa. Cuplul respectiv, dupa 2 incercari nereusite la noi, a fost sfatuit sa se indrepte spre o alta clinica, noi considerand ca am facut tot ce am stiut mai bine pentru cuplul respectiv. Dupa alte doua proceduri facute intr-o clinica din afara tarii, din pacate tot nereusite, cuplul respectiv s-a intors la noi. M-au rugat sa mai incerc o data, in mod deosebit insistand partenerul, spunandu-mi ca daca va fi sa fie o reusita simt ca la noi va fi. Nu am luat usor decizia de a mai incerca o data, dar am facut-o si a fost o colaborare foarte stransa pacienti-clinician-embriolog-endocrinolog.
Rezultatul a fost cel dorit de noi toti si cea de-a cincea incercare s-a finalizat cu nasterea unui copil perfect sanatos. Finalul insa nu este unul fericit pentru ca tatal care l-a dorit atat de mult nu a putut fi alaturi de puiul lui la nastere, fiind rapus intre timp de o boala necrutatoare cu evolutie galopanta. Sigur ca am fost cu totii impresionati, sigur ca intreaga echipa a fost permanent alaturi de mama pe tot parcursul ramas al sarcinii, in momentul nasterii si in primele luni dupa, dar asta nu inseamna ca am reusit sa suplinim pierderea suferita. Speram doar ca puiul de om pe care cel care l-a dorit atat de mult nu-l mai poate mangaia si alinta sa creasca mare, frumos si sanatos.
Text: Alexandra Lupu