In ce conditii este necesara intreruperea sarcinii?
Intreruperea sarcinii este un subiecte destul de delicat si controversat pentru majoritatea femeilor. Interventia se poate realiza la dorinta pacientei si poarta denumirea de avort la cerere. Cel care vine ca urmare a indicatiei medicului ginecolog poarta denumirea de avort terapeutic. In situatia in care femeia intervine singura in oprirea sarcinii vorbim atunci de avort delictual din punct de vedere juridic.
Avortul la cerere
Avortul la cerere reprezinta intreruperea cursului normal al sarcinii, la cererea pacientei. In tara noastra avortul este legal din punct de vedere juridic, din anul 1990, si se poate efectua inainte de 14 saptamani de amenoree, in spitale sau cabinete cu personal calificat si cu dotari corespunzatoare. Se recomanda efectuarea avortului prin chiuretaj aspirativ, iar in cazuri rare se foloseste cureta. Atunci cand vorbim de sarcini sub 49 de zile de la data ultimei menstruatii se poate recomanda avortul medicamentos. Avortul medicamentos implica administrarea unor medicamente cu rol in intrerupera sarcinii si declansarea avortului si se poate realiza atat intr-o unitate spitaliceasca, cat si la domiciliu.
Avortul terapeutic
Avortul terapeutic este indicat in diferite circumstante in care evolutia sarcinii poate duce la agravarea unor afectiuni materne sau chiar la decesul gravidei, ori in conditiile in care produsul de conceptie este diagnosticat cu afectiuni severe sau cand sarcina este rezultatul unui viol sau incest. Descoperirea unei malformatii incompatibile cu viata, a unui sindrom genetic sau cromozomial la ecografia de trimestrul intai sau doi, impune dezbaterea cazului de catre doi specialisti, medicul de medicina materno-fetala si medicul obstetrician care adopta o conduita pe fiecare caz in parte.
Avortul medical in tara noastra este permis pana la varsta de 24 de saptamani de amenoree, conform codului penal. Cand vorbim de o sarcina de 12 saptamani, avortul se poate efectua prin aspiratie endouterina, insa daca sarcina este mai mare se incearca inducerea medicamentoasa cu prostaglandine care se administreaza intravaginal, conform protocoalelor recomandate. O alta metoda eficienta este introducerea unei sonde intrauterine tip Foley, in pozitie transcervicala, endouterin extraamniotic. Balonasul sondei se umple cu 300 ml ser fiziologic si se mentine timp de 24 de ore, in cazul in care sonda nu a fost expulzata mai inainte. Sustinerea contractiilor se poate realiza cu administrare de prostaglandine, iar in timpul expulziei, cu oxitocina. Alta metoda care ajuta la pregatirea colului uterin consta in utilizarea de laminarie naturala sau sintetica, care sunt folosite ca dilatatoare cervicale.
Avortul delictual
Avortul delictual a fost si va ramane o problema grava de sanatate publica, care afecteaza sanatate femeii, din cauza complicatiilor foarte grave ce pot sa apara ca urmare a utilizarii unor metode empirice, fara indicatie sau supraveghere medicala a femeii. Intre acestea sunt incluse metode mecanice (amniotomia, sonde introduse intraamniotic simple sau cu administrarea unor solutii caustice sau antiseptice), mijloace fizice externe (masaje, bai fierbinti), administrarea de substante toxice sau droguri in cantitati mari.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Complicatiile avorturilor
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie