Mituri despre infertilitate vs solutii concrete
Infertilitatea este o problema din ce in ce mai extinsa in randul cuplurilor din Romania. Dincolo de trauma fizica, infertilitatea are un efect devastator asupra sanatatii psihice. Fiind o problema destul de delicata, infertilitatea este un subiect care lasa loc interpretarilor si in jurul caruia s-au creat destul de multe mituri si zvonuri care necesita informare corecta si avizata. In acest sens, lansam invitatia, in cadrul Clinicii Columna Medical Center, pentru o intalnire cu Dr. Diana Cocei, medic specialist obstetrician si unul dintre cei mai renumiti embriologi seniori din Romania, alaturi de care incercam sa dezbatem si sa demontam miturile care s-au creat in jurul infertilitatii.
Va asteptam luni, 2 noiembrie, ora 17:00, la Columna Medical Center din Bucuresti, Str. Tepes Voda, nr. 51, sector 2 (colt cu Str. Gheorghe Costa-Foru).
Contact: 021.308.80.80 / 0740.300.270
e-mail: [email protected]
Sunteti medic primar in obstetrica si ginecologie si embriolog senior la Clinica Columna Medical Center. De cat timp lucrati in domeniul infertilitatii?
Lucrez in domeniul infertilitatii din 1998, adica de 17 ani, si din 2011 lucrez in cadrul Columna Medical Center, clinica sub al carei acoperis se regasesc specialisti de renume in domeniu, printre ei numarandu-se si cei doi embriologi care au devenit primii embriologi seniori ai Romaniei in urma examenului sustinut in 2009 la Amsterdam.
Ce v-a determinat sa alegeti tocmai aceasta ramura a medicinei?
Faptul ca, in acel moment, reproducerea asistata din tara noastra era un domeniu prea putin explorat. Desi existau in Romania centre de renume in tratamentul infertilitatii cuplului, metodele terapeutice nu includeau si reproducerea asistata.
Aveti o experienta de peste 10 ani in tratamentul infertilitatii si fertilizarii in vitro. Spuneti-ne, care este secretul unei cariere de succes?
Nu cred ca exista o reteta speciala. In domeniul meu, pot pune pe acelasi plan dragostea pentru copii, munca, studiul, dorinta de a fi mereu la curent cu toate descoperirile stiintifice si de a le pune in practica in folosul pacientilor.
Care a fost cea mai mare satisfactie pe care v-a adus-o aceasta meserie?
Faptul ca am reusit sa readuc zambetul pe fata unor pacienti dupa ani lungi de investigatii si tratamente chinuitoare.
Pastrati legatura cu vreunul dintre cuplurile pe care le-ati tratat de infertilitate? In opinia dumneavoastra, cat de importanta este relatia medic-pacient?
Pastrez legatura cu multi, dar nu cu toti. Asa cum am mentionat, lucrez de 17 ani in acest domeniu. In primii 15 ani, am lucrat in cadrul Departamentului de Reproducere Umana Asistata al Spitalului Prof. Dr. Panait Sarbu (Maternitatea Giulesti) unde, impreuna cu colega mea, embriolog senior Monica Dascalescu, „avem” peste 1400 de copii – indiferent cine au fost clinicienii care s-au ocupat de acele cupluri, orice copil nascut a trecut cu siguranta prin mana noastra, pentru ca, intr-adevar, viata se naste in laboratorul de embriologie. In cei doi ani de cand lucrez la Columna Medical Center, tot impreuna cu Monica, am contribuit la fericirea a 116 cupluri din cele 318 care au efectuat proceduri in cadrul clinicii noastre.
Ce inseamna, de fapt, fertilizarea in vitro? Ce tehnici presupune?
Fertilizarea in vitro inseamna crearea embrionilor in laborator sau „in eprubeta”, cum le place multora sa spuna. Fertilizarea in vitro poate fi de doua tipuri: standard – adica punerea in contact a ovocitelor cu spermatozoizii, sau ICSI – adica injectia spermatozoidului direct in citoplasma ovocitului, tehnica ce se poate realiza in mai multe feluri.
Care sunt principalii factori care determina aparitia infertilitatii?
E foarte greu de spus in cateva cuvinte continutul unui tratat intreg de specialitate. Exista infertilitate feminina, masculina, mixta si idiopatica.
In linii foarte mari, infertilitatea feminina poate fi ovariana (rezerva ovariana epuizata prematur, ovar micropolichistic, dezechilibre hormonale avand drept consecinta anovulatia, endometrioza), tubara (obstructii tubare uni- sau bilaterale infectioase, inflamatorii sau postchirurgicale), uterina (canal cervical cu diferite afectiuni sau cavitate uterina indemna congenital sau dobandit).
Infertilitatea masculina este legata in principal de afectarea spermatogenezei, afectare care poate avea foarte multe cauze (genetice, dezechilibre hormonale, anumite boli sau infectii in antecedente, un regim de viata necorespunzator, stres si multe altele, din pacate necunoscute).
In ceea ce priveste fatul, cum poate fi el afectat de aceasta procedura?
Exista o multime de studii care atesta faptul ca fertilizarea in vitro nu determina o incidenta mai mare a malformatiilor fetale decat conceptia naturala.
In anumite cazuri, procedura de ICSI poate transmite anumite boli cu determinism genetic care afecteaza partenerul masculin din cuplul infertil.
Este infertilitatea o situatie cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei din Romania? Care sunt statisticile actuale?
Din pacate, un numar tot mai mare din cuplurile care isi doresc copii intampina diverse probleme si au nevoie de ajutor medical.
Si tot din pacate, spre deosebire de mai toate tarile europene, in Romania, infertilitatea nu este considerata o boala, desi ea este categoric o boala cu implicatii majore asupra sanatatii fizice si psihice. Din acest motiv, nu exista o statistica exacta la nivel national a cuplurilor cu probleme de infertilitate, dar, din punctul nostru de vedere, al specialistilor, procentul de 15% vehiculat a fost depasit de mult.
Text: Alexandra Lupu