In umbra candidei albicans – candidoza
Candida albicans
Cred ca toata lumea cunoaste modul minunat in care painea creste datorita actiunii drojdiei. Cam acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste infectia vaginala candida, una extrem de suparatoare si frecventa. Nu-i asa ca ti s-a intamplat macar o data in viata sau cel putin ai auzit povestea vreunei prietene care s-a confruntat cu candida?
Aceasta infectie genitala nu este produsa de vreun virus sau de vreo bacterie, ci de o “drojdie” numita candida albicans. De obicei, ea se comporta foarte frumos in mediul vaginal, insa daca femeia ia anticonceptionale sau antibiotice, “drojdia” se poate inmulti brusc fara control.
Semnele si simptomele candidozei
Simptomele clasice ale infectiei cu candida albicanis sunt scurgere alba groasa, mancarime exterioara si disconfort in timpul actului sexual. Acestea sunt extrem de iritante si trimit de regula femeia direct la medicul ginecolog. Adesea, in ciuda tratamentului, candidoza are un mod enervant de a reveni.
Conditiile care determina aparitia candidozei la femei sunt dusarea interna a vaginului care ii schimba ecologia, purtarea unei lenjerii intime neadecvate din materiale sintetice, o proasta igiena intima, un sistem imunitar scazut, o alimentatie bogata in carbohidrati si zaharuri si lista poate continua.
Tehnic vorbind, o infectie cu candida nu este o boala transmisibila sexual, dar se poate intampla si acest lucru. Cum? Femeia poate infecta capul penisului barbatului. Iar daca penisul acestuia nu este circumcis, candida se poate dezvolta sub preput. Atunci, si barbatul trebuie sa se trateze. Tratamentul se va realiza doar la recomandarea medicului.
Semnificatia psihologica a candidozei
O micoza este o afectiune cutanata a pielii sau a mucoasei datorate unei ciuperci microscopice. Acest fapt face ca micoza candida sa se diferentieze de infectiile cutanate clasice datorate bacteriilor, microbilor sau virusurilor.
De fapt, bacteriile sunt agresori individualizati. Exista si se dezvolta prin atacuri distrugatoare, in timp ce ciupercile sunt paraziti. Se hranesc si profita de persoana in cauza, dar nu sunt in razboi cu aceasta, chiar daca uneori o epuizeaza.
Candida este o afectiune cutanata, benigna care dispare adesea de la sine. Aceste afectiuni sunt legate de un teren fragil, mai ales din punct de vedere al imunitatii, si dispar atunci cand fortele persoanei s-au mai consolidat.
Experienta de agresiune sau nevoia de a se apara a femeii exista in cazul candidei. Nu vorbim despre un atac direct, ci indirect.
Aspectul parazitar ofera o conotatie de profitor, ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca individa este sau se simte parazitata de ceva. E ca si cum forta sau vitalitatea sa sunt pompate, parazitate de cineva sau de o situatie in care totul apasa pe umerii sai si in care se lasa purtata. Aceasta stare de fapt se intampla deoarece femeia nu a stiut sa se apere sau nu a constientizat suficient suprafata teritoriului sau din care se pompeaza.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei