În vizită la un nou-născut: reguli de bază
Momentul nașterii reprezintă pentru membrii familiei un moment de bucurie, fapt ce de multe ori îi determină pe aceștia din dorința de a face cunoștiință cu noul membru al familiei să încalce regulile de bună conduită de vizitare a lăuzei pe perioada cât aceasta se află în spital.
Aparținătorii și rudele acestora trebuie să înțeleagă faptul că nou-născutul în primele zile, trebuie să se adapteze cu mediul înconjurător și de aceea el de regulă este dus la secția de neonatologie unde beneficiază de consulturile de specialitate și de îngrijirea adecvată.
De asemenea, prima masă a nou-născutului, primele ore de somn și primele gesturi ale sale sunt monitorizate de personalul calificat în domeniu. Aparținătorii și vizitatorii trebuie să știe că accesul în această secție este limitat deoarece nou-născutul are imunitatea scăzută, prezența bontului ombilical încă în curs de vindecare, iar din dorința lor de a lua contact cu nou-născutul, aceștia încalcă regulile de igienă personală și de conduită socială (spălatul pe mâini, haine curate, stare de sănătate adecvată, agitație creată de entuziasmul dat de venirea pe lume a micuțului).
Lucruri de care să ținem cont când vizităm un nou-născut
Vizitatorii trebuie să ia în considerare că, pielea (tegumentul) nou-născutului este foarte sensibilă fiind foarte ușor ca în urma manipulării (luatul în brațe) să îi producă zgârieturi ce pot deveni foarte ușor porți de intrare pentru agenții infecțioși.
Vizitatorii trebuie să se abțină să sărute mânuțele, obrăjorii, capul, buzele, gâtul sau orice altă parte a corpului deoarece în cavitatea bucală a adultului există o multitudine de bacterii ce se pot transmite și pot da o tulburare digestivă precum episoadele diareice, herpesul. De asemenea, vizitatorii trebuie să știe că este indicat să limiteze pe cât posibil sau chiar să anuleze vizitarea nou-născutului și a mamei dacă ei prezintă stare febrilă, greață, vărsături, amețeli, dureri de cap, stare de disconfort, usturime la urinare, episoade diareice.
Dacă viztatorii apelează la transportul în comun și este și iarnă, în plină epidemie de gripă, aceștia trebuie să știe că este indicat să poarte masca facială de protecție pe timpul deplasării cu mijloacele de transport în comun, limitând în acest mod pe cât posibil contactarea vreunei viroze respiratorii sau gripe.
Cei care merg în vizită trebuie să știe că durata vizitei lor trebuie să fie limitată deoarece mama și bebelușul au nevoie de odihnă pentru refacerea după naşterii, iar dacă vor să ia în brațe nou-născutul ar fi indicat să se spele pe mâini și să utilizeze soluțiile alcoolice ( alcool sanitar) pentru dezinfecție, să poarte costum de protecție de unică folosință care se pune peste hainele de stradă, capelină de unică folosință care se pune pe cap, mască facială care să limiteze transmiterea unor germeni și bacterii dar care are și rolul de a limita ”pupatul ” nou-născutului. Utilizarea botosilor de unică folosință care se pun peste încălțăminte limitează de asemena și previne transmiterea agenților microbieni la nou născut.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.