Incapabil de iubire sau incapabil sa o arate?
Atunci cand iubesti se presupune ca ar trebui sa pui in relatia ta tot ceea ce te reprezinta: iubire, pasiune, respect, incredere, speranta, vise. Exista insa oameni care poate nu stiu sau nu pot arata ceea ce simt. Desigur ca fiecare om isi traieste iubirea conform personalitatii sale si absentei sau prezentei unor obstacole in calea acestei iubiri. Printre obstacolele cunoscute cum ar fi opozitia parintilor, a familiei, diferentele de varsta, apartenenta la grupuri sociale diferite, etc. un mare ”goal” de depasit ar fi aceasta incapacitate sau neputinta de a-ti arata iubirea.
Aceste persoane pot fi personalitati introverte, cu preferinta spre lumea interioara. Spre deosebire de extraverti, introvertii au nevoie de medii de viata diferite care sa-i stimuleze si sa le transmita energie. Introvertii au nevoie de singuratate, de perioade in care sa reflecteze si sa cantareasca lucrurile si sunt rezervati in ceea ce priveste manifestarile de iubire. Sunt greu de recunoscut, deoarece isi ascund calitatile, prefera sa se gandeasca bine inainte de a actiona, iar uneori nu actioneaza la momentul oportun. Aceasta insa nu insemna ca ei nu sunt capabili de iubire!
Inca din copilarie baietilor li se se transmit mesaje referitoare la faptul ca ei trebuie sa fie puternici, sa fie stilpul casei, sa nu planga si sa nu se planga niciodata, sa nu isi arate slabiciunile in fata celorlalti. Ceea ce ne defineste pe noi ca indivizi este raportarea la modelul familial, iar copilul invata ceea ce vede in familie. Daca in familie a vazut si a primit afectiune, va darui acelasi lucru. In schimb, daca in familie nu va vedea acest pattern comportamental, desigur ca nu va sti sa se manifeste in raport cu afectiunea primita. Multe dintre aceste persoane au putut avea la randul lor experiente traumatizante, dureroase in relatiile anterioare, existind astfel posibilitatea sa fie mult mai circumspecti sau mai retrasi, sau pur si simplu sa nu se manifeste in relatie de frica unui nou esec. Un astfel de, hai sa-i spunem, ”deficit emotional” este prezent la persoanele care sufera de tulburarea de deprivare emotionala definita prin incapacitatea de a relationa. Aceasta tulburare se manifesta prin raceala afectiva, nu isi pot mentine relatiile, le este greu chiar si cu propria familie sa se manifeste emotional, par a nu avea sentimente, nu ii sensibilizeaza nimic. Este datorata in mare parte faptului ca in copilarie au fost fie neglijati, fie abandonati de persoanele de atasament primar, ceea ce isi pune amprenta pe personalitatea lui viitoare.
Pentru un copil, respingerea, lipsa de atentie si izolarea creaza mari carente emotionale. Modul in care ne raportam la un copil, lipsa de comunicare cu acesta, critica constanta, influenteaza respectul si stima de sine, precum si valoarea pe care si-o da acesta in ochii lui si mai tarziu in ai partenerului.
A invata ce este iubirea nu este doar un leit-motiv! Iubirea se invata de la mama, din familie, de acolo unde se produce si se invata cunoasterea vietii. Lipsa iubirii reprezinta o problema de existenta de multe ori. Oamenii fac gesturi regretabile din aceasta cauza!
Modul de manifestare a tulburarii de deprivare emotionala:
-nu simti placere in a interactiona cu cei din jur,
-preferi activitatile in care sa nu fie nevoie de interactiune cu alte persoane- oamenii care stau mult in fata calculatorului, pentru care singura preocupare este nevoia de a sta izolat;
-te simti izolat in grup, neinteles, inconfortabil, ramai izolat; unii devin agresivi in momentul in care ceilalti incearca sa il atraga in discutie,sau si mai rau il ironizeaza;
-ai in permanenta o stare de nesiguranta, te critici des si daca ceva nu merge bine, te autoinvinovatesti;
– din aceste motive dificultatea de a intra intr-o relatie creste exponential, nu te consideri demn de admiratie, neavand suficienta incredere in fortele proprii;
-ai tendinta de a face pe plac oamenilor chiar contrar nevoilor tale, din dorinta de a fi acceptat si a nu fi parasit;
-esti preocupat de ceea ce cred ceilalti despre tine si nu poti face opinie separata, sperand sa ii multumesti pe cei apropiati, chiar daca asta nu reflecta nevoia ta!
-poti fi usor manipulat datorita celor de mai sus, tocmai pentru ca persoana pe care o iubesti, iti simte slabiciunea si poate profita de ea.
-atunci cand cineva se indragosteste de tine, incearca sa privesti lucrurile din ambele perspective, si ca poate ceea ce ai tu, sensibilitate, emotie neafisata, poate fi si un atuu. Daca consideri ca viata poate fi traita si in singuratate, depinde doar de tine. Nimeni nu iti poate impune sa fii, sau sa vrei! Esti tu cu tine si cu nevoile tale! Daca nevoia ta este de iubire, atunci accepta iubire!
”A iubi sau a nu iubi!”- daca este sa-l parafrazam pe M. Preda. Iubirea este simpla, noi, oamenii o complicam, ea vine din fiinta noastra inca de la Adam si Eva. Un El si o Ea.
Innebunim de fericire cand o gasim, ne complicam existenta, suferim si plangem cand o pierdem..Daca te regasesti aici, cauta cauza principala a absentei iubirii din viata ta si incearca sa gasesti solutii ca sa o descoperi.