Inceperea vietii sexuale: ce trebuie sa stie adolescentii
Perioada adolescentei reprezinta o perioada unica si speciala in viata oricarei persoane, o perioada a primelor iubiri si a primelor raspunsuri gasite la intrebari existentiale. Vorbim despre debutul sexualitatii, a aparitiei nelinistilor legate de sensul vietii, a identificarii sexualitatii. Tinerii adolescenti incep sa se descopere prin prisma tuturor modificarilor biologice si anatomice survenite. Practic, ei sunt deja capabili din punct de vedere fizic sa intretina relatii sexuale si sa procreeze. Reusita primelor relatii intime este influentata de imaginea de sine pe care o au adolescentii despre ei insisi. Disponibilitatea ulterioara erotica, dorinta sexuala si comportamentul psihosexual sunt marcate de unul dintre cele mai importante momente din viata lor, si anume, prima experienta sexuala. Realizarea unui bun nivel de intimitate va fi intotdeauna conditionat de acceptarea propriul corp si de posibilitatea comunicarii prin limbajul corporal, dezvaluind astfel un trup lipsit de pudoare sau de inhibitii.
Sfaturi pentru adolescenti si parinti
Contactul sexual pune adolescentul in situatia de a se adapta noilor nevoi fizice si il lanseaza intr-o forma de cunoastere existentiala mai ampla. Inhibitiile, temerile, lipsa de informare si lipsa de sprijin din partea parintilor nu fac decat sa-l perturbe si mai tare pe tanarul care experimenteaza ceva cu totul nou in viata lui. Toate aceste atitudini dezadaptative ale parintilor se pot recunoaste mai tarziu in disfunctiile sexuale ale adultilor, precum vaginismul, frigiditatea, ejacularea precoce, impotenta si alte tulburari sexuale.
Oamenii de stiinta sustin ca perioada adolescentei este cea in care ne asumam cele mai multe riscuri. Se pare ca lipsa de experienta este factorul principal care conduce la aceste situatii de risc. Lipsa de maturitate, instabilitatea emotionala, lipsa de informare si de comunicare, avalansa de senzatii datorata furtunii hormonale specifice varstei adolescentine sunt doar cateva dintre aspectele care favorizeaza producerea unor tulburari ale disfunctiei sexuale. Pentru a evita aceste situatii, adultii din preajma adolescentilor trebuie sa aiba in vedere aceasta etapa si sa manifeste intelegere fata de copiii lor si sa aiba deschidere spre a comunica sincer si autentic cu acestia despre framantarile si problemele lor.
Cat de bine esti informat despre contraceptie?
Inceperea vietii sexuale ridica problema contraceptiei. Astfel, cei doi tineri vor incepe sa se intereseze de posibilitatile de prevenire a unei sarcini nedorite, fie la prieteni sau cu ajutorul mass-media. Mai rar, fata va discuta aceste aspecte cu mama sa, si in nici un caz cu tatal. De aceea, parintii trebuie sa stie cand si cum sa abordeze aceasta discutie cu copii lor, sa nu le dea impresia ca ii judeca, iar discutia sa se bazeze pe sinceritate si prietenie. Este important sa subliniem rolul folosirii metodelor de contraceptie atat pentru prevenirea unei sarcini nedorite (principala problema pe care o recunosc ei in prima faza) dar si rolul protectiei in fata bolilor cu transmitere sexuala.
Afla de aici cat de importanta este introducerea educatiei sexuale in programa scolara.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Alexandra Lupu