Incompatibilitatea Rh intre soti

Grupele de sange sunt impartite in 4 categorii majore: O I, A II, B III si AB IV in functie de prezenta anumitor tipuri de proteine (antigene) care se regasesc pe suprafata eritrocitelor (celule rosii). Factorul Rh este dat tot de un tip de proteina de pe suprafata celulelor rosii. Majoritatea oamenilor sunt Rh-pozitiv-cca 85% (antigenul/proteina exista pe suprafata eritrocitelor). Cei care nu au aceasta proteina sunt denumiti Rh-negativ. Aceste antigene pot declansa o reactie imunologica a organismului.
Determinarea grupului de sange si Rh trebuie sa faca parte din bateria de analize preconceptuale si obligatoriu se determina in cadrul analizelor de prim trimestru (daca nu exista o determinare anterioara).
Daca ambii parteneri sunt Rh pozitiv sau ambii sunt Rh negativ nu exista nici o problema.
Daca mama este Rh negativ si tatal Rh pozitiv, fatul poate mosteni factorul Rh de la tata – caz in care va fi Rh pozitiv, sau lipsa factorului Rh de la mama- caz in care fatul este Rh negativ.
Complicatiile pot aparea in momentul in care fatul are factorul Rh (Rh pozitiv) si mama nu il are (Rh negativ).
In situatia in care o cantitate mica de sange fetal intra in fluxul sangvin matern, organismul matern poate astfel detecta antigenul Rh fetal si poate produce anticorpi impotriva acestuia. Anticorpii materni se leaga de celulele rosii fetale care sunt distruse ducand astfel la o complicatie ce poarta denumirea de anemie hemolitica fetala.
In functie de severitatea ei, anemia hemolitica fetala poate duce la complicatii severe fetale mergand pana la deces fetal in utero.
Situatiile in care sangele fetal poate ajunge in contact cu sangele matern sunt multiple:
-avort spontan
-avort indus medicamentos sau chiuretaj uterin pentru oprirea sarcinii
-manevre invazive intrauterine – biopsie de vilozitati coriale, amniocenteza
-in momentul nasterii
-transfuzii de sange
Diagnosticul de incompatibilitate de Rh
Astfel, in contextul stabilirii diagnosticului de incompatibilitate de Rh (partenerii nu au acelasi Rh) se vor efectua analize periodice pentru determinarea aparitiei anticorpilor antiRh.
Orice eveniment/manevra intrapartum ce presupune un risc de schimb sangvin materno-fetal va fi manageriat prin administrarea profilactica de Imunoglobulina umana anti-D. Chiar daca nu s-a produs niciun eveniment sensibilizant anterior sarcinii prezente (ex: avort spontan) este indicata administrarea profilactica de Imunoglobulina umana anti-D la varsta de 28 de saptamani de sarcina, completata de o noua doza in momentul nasterii, daca bebelusul este Rh pozitiv.
Sarcinile ulterioare trebuie atent monitorizate si fiecare sarcina trebuie sa beneficieze de profilaxie cu Imunoglobulina umana anti-D.
In situatia in care anticorpii anti Rh apar, administrarea de Imunoglobulina umana anti-D nu isi mai are rostul. Aceste paciente vor fi atent monitorizate in sarcinile ulterioare prin dozare regulata de Ac anti-Rh si evaluari ecografice specifice.
Cresterea alarmanta a Ac anti-Rh precum si modificarea anumitor parametrii ecografici sunt indicatori puternici ai anemiei hemolitice fetale. Este posibil in functie de severitatea bolii sa fie nevoie de efectuarea unor manevre invazive intrauterine – transfuzii de sange fetale intrauterine, precum si transfuzii sangvine fetale postpartum pentru a inlocui celulele rosii fetale atacate de anticorpii materni cu sange sanatos.
Citeste si Boala hemolitica a nou-nascutului
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea