Incompetenta cervico-istmica
Ce este incompetenta cervico-istmica?
Incompetenta cervico-istmica este definita ca o situatie patologica ce se manifesta in timpul sarcinii, caracterizata prin lipsa de inchidere a uterului completa datorita functiei deficitare a zonei cervico-istmice.
Care este incidenta?
Circa 1/3 din avorturile spontane recurente se datoreaza insuficientei cervico-istmice.
Etiologia? Cum se clasifica incompetenta cervico-istmica?
Pot fi dobandite antepartum, postpartum sau in timpul sarcinii (traumatisme obstetricale, avorturi provocate – dilatarea fortata a colului, interventii chirurgicale ginecologice, amputatii ale colului, accidente rutiere) sau congenitale (anomalii congenitale ale cervixului, istmopatia polichistica). Pot fi si de natura idiopatica cu o incidenta de maximum 20% din totalul cazurilor inregistrate iar clasificarea se realizeaza in functie de cauza ce a produs incompetenta cervico-istmica. Pot fi simple (limitate doar la istm) sau complicate (intereseaza tesuturile si organele vecine). Cele simple pot fi intalnite sub forma de stenoze (ingustari) sau sub forma de beante (largiri) iar cele complicate se pot clasifica in functie de aderentele istmocervicale ce le implica, prezenta fistulelor istmo-vezicale, existenta tumorilor de istm, adenomatoza colului sau existenta unei sarcini cervicoistmice.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul pozitiv se face prin explorarea canalului cervical cu histerometrul (< 25mm= risc crescut de nastere prematura), verificarea orificiului intern cu ajutorul dilatatorului Hegar (testul Palmer: daca dilatatorul Hegar Nr 8 trece de la inceput prin istm, acesta pune in evidenta insuficienta istmului), histerosalpingografia si testul de tractiune. Totodata se au in vedere si antecedentele ca: nastere prematura, dilatatia colului – atunci cand sunt absente contractiile uterine dureroase, avorturile spontane silentioase in trimestrul II de sarcina.
Ce complicatii pot sa apara?
In lipsa tratamentului de specialitate se poate ajunge la pierderea produsului de conceptie sau nasterea prematura.
Ce conduita trebuie sa abordam?
Repausul la pat si evitarea efortului fizic si a contactului sexual sunt prima etapa a tratamentului.
Ca tratament medical sunt indicate antispasticele, anticolinergicele, musculotopele, precum si progestativele si beta-simpaticomimeticele.
Ca tratamentul chirurgical: cerclajul colului uterin – atunci cand se cunoaste ca pacienta in antecedente sufera de incompetenta cervico-istmica, abordarea procedeului chirurgical. Veccietti (istmectomie), a procedeului chirurgical Lash (tracheloistmografie), eliminarea pe cale chirurgicala a fistulelor istmovezicale, a tumorilor de istm.
Care este prognosticul?
Daca se respecta indicatiile medicului (repaus la pat, limitarea efortului, abstinenta sexuala) si daca interventiile chirurgicale au loc in timp util, cresc sansele de a se duce sarcina la termen fara evenimente.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie