Increderea in sine
A mentine o relatie buna cu tine insuti este un aspect asemanator cu a mentine o relatie buna cu un partener, cu un prieten sau cu un membru al familiei. Cum despre aceste relatii stim ca au nevoie de timp, efort si o buna comunicare, e important sa ne gandim si la relatia cu noi insine si daca pentru optimizarea ei suntem dispusi a investi aceste aspecte. Construirea increderii in fortele proprii, in Eul nostru, aduce beneficii in relatiile cu ceilalti, in abordarea problematicilor de zi cu zi, in perceptia pe care ceilalti o vor avea asupra noastra. Increderea in sine este mana in mana cu stima de sine. O persoana care nu are incredere in ea insasi are si o stima de sine scazuta.
Pentru ca nu putem sau nu stim cum sa avem incredere in noi insine, traim in mod constant intr-o stare de teama si de griji, ne e teama sa luam decizii, sa avem reactii adecvate sau asa cum le simtim, sa facem ceea ce ne face placere etc. Traim si experimentam perioade constante de suparare sau tulburare si nu intelegem de ce suntem asa, sau nu intelegem ce ne trebuie sa iesim din aceste stari. Increderea in noi insine, in abilitatile noastre, ne va conduce la calm si rationalitate. Altfel, lucrurile se afunda in frici, indoieli, griji, care conduc spre dramatizari, catastrofizari sau la a gasi cat mai greu drumul spre rezolvarea lor.
Recomandari pentru mentinerea increderii in sine:
Pastreaza o comunicare si o conexiune regulata cu tine insuti. De fapt, acest lucru se intampla, insa nu il constientizam suficient. Comunicam aproape zilnic cu noi insine prin tot ceea ce facem, mici sau mari actiuni, comportamente, atitudini. Constientizarea conexiunii cu propriul Eu ne permite sa ne intrebam: Ce avem pozitiv sau negativ? Care este critica noastra? Care sunt aspectele vietii unde autocritica intervine? … si sa incercam sa dezarmam aceasta critica. Autocunoasterea si dezvoltarea personala ne vor inlesni sa punem in balanta atat pozitivul cat si negativul si sa dezarmam critica pe care o avem in unele momente si care conduce la diminuarea increderii.
Dezvolta abilitatea de ascultare activa, de centrare asupra senzatiilor si crestere a gradului de constientizare. Este necesar sa ne acordam timp pentru a reflecta asupra noastra, pentru a ne asculta propriul corp, pentru a simti ceea ce se intampla, pentru a diferentia mesajele transmise de propriul corp: durere, tristete, amagire etc, ceea ce poate fi corect sau incorect si pentru a continua sa prelucram informatiile pana ce avem un raspuns valid. Este important sa cunoastem, sa invatam, sa acceptam si este important sa nu incercam sa ne pacalim sau sa ne „imbatam cu apa rece”
Dezvolta abilitatea de a spune „Nu” unor noi provocari care nu iti sunt pe plac. Respecta timpul liber, orele de somn, evita emotiile negative, frustrarea, stresul. Convingerea ca refuzul denota egoism nu este intotdeauna potrivita si nu intotdeauna trebuie sa le facem pe plac celorlalti. Constientizarea motivului pentru care recurgi la un refuz, cat si explicarea motivelor pentru care le spui „nu” celorlalti, fara a fi stanjenit, ajuta la mentinerea increderii.
Alege sa fii sincer si nu oferi explicatii elaborate, ci scurte si la obiect, stiind ca ceea ce iti doresti tu, si nu ceilalti, este ceea ce conteaza cel mai mult.
Petrece timp cu tine insuti pentru autoingrijire si invata sa iti oferi placeri simple sau momente de rasfat in fiecare zi. Plimbarile, teatru, o mica petrecere cu prietenii, cadouri, flori, pasiunile pe care le ai etc, trateaza-le fara a fi indiferent la ele. De asemenea, vizita la salonul de infrumusetare, la sala de sport, la SPA contribuie la starea noastra de bine.
Centreaza-te pe rezolvarea de probleme si dezvolta solutii pentru ele. Incearca sa iti definesti clar problemele si proiecteaza un plan sau mai multe optiuni de rezolvare. Consulta specialisti. Incearca sa ramai flexibil si sa obtii cat mai multe detalii despre problema respectiva, astfel incat sa ai o imagine cat mai clara. Invata sa evaluezi rezultatele si sa inveti din greselile tale.
Dezvolta respectul pentru tine insuti, pentru valorile in care crezi, pentru abilitatile pe care le ai, respectul pentru hobby-urile si interesele tale, pentru relatiile din viata ta: relatiile din familie, de la locul de munca, de la scoala, din cercul de prieteni. Cultivarea acestui respect implica unele aspecte cum ar fi: a nu judeca pe ceilalti, a fi dispus sa analizezi probleme fara a te simti amenintat sau fara a avea frica de represalii, a te angaja in rezolvarea problemelor in mod pozitiv, a nu purta ranchiuna, a asculta, a participa, a intelege, a accepta mai multe moduri diferite in care se pot petrece lucrurile etc.
Invata sa ai obiective realiste, sa ai rabdare si sa nu astepti ca lucrurile sa se schimba peste noapte.
Invata sa deosebesti distorsiunile gandirii, si anume interpretarile tendentioase (cele care se potrivesc cu ideile tale negative si te vor face sa te concentrezi pe ceea ce faci gresit si sa ignori ceea ce faci bun), cat si cele partinitoare (cele care te determina sa denaturezi sensurile reale) si inlatura convingerile negative despre tine.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala