Indicatiile cezarienei
Indicatiile cezarienei includ atat cauze materne, cat si cauze fetale, interventia poate fi planificata daca se cunoaste existenta unei patologii materne sau fetale, poate fi rezultatul unui travaliu lung sau poate fi realizata in cazul instalarii brutale a unei suferinte fetale sau materne.
Ce reprezinta uterul cicatricial?
Uterul cicatricial reprezinta cea mai frecventa indicatie de operatie cezariana. O cicatrice uterina in antecedente predispune femeia in circa 90% din cazuri la o noua interventie chirurgicala din cauza riscului de ruptura uterina.
O alta categorie de indicatii ale operatiei cezariene sunt cele asociate cu afectiuni ale mamei. Cresterea prevalentei unor boli precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala indusa de sarcina a dus la cresterea numarului de cezariene in caz de macrosomie fetala sau de preeclampsie. Distocia – dificultatea in desfasurarea nasterii – constituie o indicatie majora de operatie cezariana. Cele mai frecvente sunt distocia osoasa, cu bazine osoase modificate care determina dificultati in desfasurarea normala a nasterii vaginale, sau disproportie cefalopelvica apreciata clinic si paraclinic, distocia de dilatatie in lipsei progresiei dilatatiei sau progresiunii prezentatiei, in prezenta unei dinamici corecte sau corectate medicamentos, si distocia de dinamica cu aparitia sindromului hipoton-hipokinetic sau hiperton-hiperkinetic.
O alta indicatie a operatiei cezariene este reprezentata de prezentatiile distocice, cea mai cunoscuta fiind prezentatia transversala. Orice fat in prezentatie distocica are risc crescut pentru traumatism la nastere, prolabare de cordon si blocarea capului fetal in excavatia pelvina.
Sarcina multipla reprezinta o indicatie de cezariana doar daca este o sarcina monoamniotica, fetii sunt in prezentatii distocice sau in cazul prezentei a 3 feti. Medicul trebuie sa indice operatia cezariana in cazul patologiei de cordon ombilical precum prolabare, procidenta, laterocidenta sau in cazul patologiei placentare precum placenta praevia centrala sau placenta praevia marginala sau laterala cu sangerare apreciabila, persistenta sau repetata. In absenta indicatiei chirurgicale de urgenta, se recomanda operatie cezariana electiva in jur de 38 de saptamani de amenoree si in afara travaliului.
Dezlipirea prematura de placenta normal inserata este, de asemenea, o urgenta ce impune operatia cezariana in interes vital matern.
In cazul infectiilor materne cu transmitere materno-fetala, este indicata operatia cezariana ca modalitate de terminare a sarcinii la gravidele HIV pozitive inainte de debutul travaliului si de ruperea membranelor deoarece efectuarea operatiei cezariene la gravidele HIV pozitive reduce riscul transmiterii de la mama la fat a infectiei. Nu exista dovezi suficiente care sa demonstreze ca operatia cezariana reduce riscul de transmitere materno-fetala a virusurilor hepatitice B si C.
O alta categorie de indicatii ale cezarienei este reprezentata de suferinta fetala cronica cu sau fara restrictie de crestere intrauterina sau de suferinta fetala acuta.
Sarcina obtinuta prin tehnici de fertilizare in vitro predispune la o crestere de pana la patru ori a riscului de nastere prin operatie cezariana. Interventia chirurgicala in aceste situatii trebuie insa recomandata pe baza criteriilor obstetricale.
In cazul malformatiilor fetale congenitale diagnosticate antenatal la care actul nasterii vaginale poate agrava prognosticul fetal si care beneficiaza de tratament postpartum, indicatia de cezariana este stabilita pe baza unui consult interdisciplinar.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie