Indicatiile nasterii prin operatie cezariana
Operatia de cezariana reprezinta o interventie chirurgicala prin care fatul este extras din mediul intrauterin matern prin intermediul sectionarii peretelui abdominal si al celui uterin. Aceasta interventie se practica la indicatie medicala, in situatiile in care nasterea pe cale vaginala este imposibila sau presupune riscuri materne si/sau fetale crescute. Aceasta modalitate de nastere poate fi indicata atat din cauza unor afectiuni materne, cat si a unora fetale.
Indicatiile materne care impun nasterea prin operatie cezariana
Anomalii ale placentei:
– placenta previa – prin acoperirea orificiului cervical intern impiedica progresia mobilului fetal, facand imposibila nasterea pe cale vaginala;
– suspiciunea de placenta cu aderenta anormala la peretele uterin – aceasta va impiedica decolarea fiziologica a placentei ce are loc dupa expulzia fatului, producand astfel hemoragie severa;
– decolare prematura de placenta normal inserata – detasarea placentei de peretele uterin anterior nasterii fatului – este o situatie in care se impune interventia chirurgicala de urgenta.
Patologie uterina – fibroame voluminoase situate la nivelul segmentului uterin, ce ar putea impiedica nasterea pe cale naturala, sau malformatii uterine.
Interventii chirurgicale uterine anterioare sarcinii miomectomii cu deschiderea cavitatii uterine, operatie cezariana anterioara. In situatia anticiparii sau constatarii in travaliu a unei disproportii intre bazinul osos al mamei si marimea fatului si/sau lipsa de progresiune a dilatatiei colului uterin (distocie de dilatatie), operatia cezariana este indicata.
Afectiunile posttraumatice ale bazinului sau coloanei vertebrale si bolile neurologice reprezinta si ele impedimente pentru nasterea pe cale vaginala.
In cazul pacientelor diagnosticate cu obezitatea extrema, de cele mai multe ori, travaliul distocic impune nasterea prin operatie cezariana, insa riscurile operatorii pentru mama sunt mari. Diabetul zaharat preexistent sarcinii sau diabetul gestational are o incidenta crescuta a interventiilor chirurgicale, in principal din cauza macrosomiei fetale.
De asemenea, este indicata nasterea prin operatie cezariana daca exista riscul de transmitere a unor boli infectioase (HIV, herpes genital in faza eruptiva, condilomatoza genitala). Nu exista indicatii sustinute de dovezi medicale in cazul hepatitei virale C si, mai ales, B, acestea nefiind indicatii clare de nastere prin operatie cezariana. Valorile tensionale crescute date de hipertensiune indusa de sarcina, necontrolate medicamentos sau instalarea preeclampsiei/eclampsiei pot creste incidenta operatiilor cezariene de urgenta daca nasterea pe cale vaginala nu poate fi realizata in timp util pentru a nu pune in pericol mama si fatul.
Operatia de cezariana in antecedente nu constituie o indicatie absoluta pentru o noua operatie cezariana, daca nu exista contraindicatii medicale, insa riscurile la care se expun mama si fatul pot fi destul de mari. Exista situatii in care operatia de cezariana poate fi solicitata de viitoarele mamici din cauza temerilor legate de nasterea pe cale vaginala, insa aceasta nu constituie o indicatie medicala.
Indicatii fetale care pot impune o nastere prin cezariana
Sarcina multipla, sarcina gemelara – in functie de prezentatiile fetilor si prezentatia pelviana; in functie de anumite constante clinice, si prezentatia transversa reprezinta indicatie de nastere prin operatie cezariana.
Prolabarea cordonului ombilical si suferinta fetala acuta impun nasterea de urgenta prin extractie prin interventie chirurgicala.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie