Indicii ale unor probleme emotionale la copii
Fiecare copil se confrunta, din cand in cand, cu dificultati emotionale. Ca si adultii, au sentimente de tristete, furie sau extreme emotionale, care fac parte din crestere. Conflictele dintre parinti si copii sunt, de asemenea, inevitabile, pe masura ce copiii se lupta sa isi dezvolte propria identitate. Problemele emotionale pot aparea mai frecvent in vremurile de schimbare pentru familie, cum ar fi moartea unui bunic sau a unui membru al familiei, un nou copil sau o mutare. In general, ele tind sa se estompeze de la sine sau cu vizite limitate la un consilier sau alt profesionist in domeniul sanatatii mintale, pe masura ce copiii se adapteaza usor, usor schimbarilor din viata lor.
Majoritatea parintilor au o dorinta spontana de a isi proteja copiii. Apeleaza la medic ori de cate ori copilul semnaleaza o durere, are febra, sau ii apare o eruptie ineplicabila. Rana vizibila este relativ usor de recunoscut. Dificultatea apare atunci cand un copil incepe sa aiba probleme la scoala sau cu prietenii sau daca devine necooperant si are izbucniri inexplicabile. Astfel de situatii ii dezarmeaza pe parinti, care se simt confuzi si neputinciosi.
Aproape unul din cinci copii este afectat de o tulburare emotionala sau comportamentala. Chiar daca parintele recunoaste ca ceva nu este in regula cu cel mic, nu stie care sunt cauzele si cum ar putea sa ii vina in ajutor.
Semne care te avertizeaza de prezenta unor probleme emotionale la copilul tau:
- Copilul are dificultati la scoala: probleme de invatare si de intelegere, absenteism scolar, performante educationale scazute, dificultati de concentrare, refuzul de a isi efectua temele
- Copilul loveste sau agreseaza alti copii: musca, loveste, zgaraie sau imbranceste. Acest tip de comportament devine frecvent si pare a fi modalitatea lui normala de reactiona atunci cand ceva nu ii convine.
- Se automutileaza: copilul incearca sa se raneasca prin diferite metode, muscaturi, zgarieturi, lovituri, taieturi cu obiecte ascutite (cutit, lama de ras, cioburi), arsuri.
- Evita prietenii sau familia, refuza invitatiile altor copii la zilele lor de nastere, nu iese la joaca cu prietenii, nu petrece timp cu familia.
- Copilul se confrunta cu schimbari frecvente de dispozitie. Modificarile de dispozitie pot fi o etapa de dezvoltare fireasca in copilaria tarzie si in anii adolescentei. Amplitudinea reactiilor poate fi indiciul care sa traga semnalul de alarma.
- Este coplesit de emotii intense, cum ar fi izbucniri furioase sau frica extrema
- Un alt indiciu important este scaderea nivelului general de energie si absenta motivatiei. Nu mai are interese, nu isi mai doreste sa participe la activitatile care in trecut ii faceau placere.
- Copilul are dificultati de somn (adoarme greu, se trezeste deseori peste noapte), are cosmaruri; acuza dureri fizice difuze (de cap, de burta sau alte zone ale corpului)
- Isi neglijeaza aspectul exterior sau devine obsedat de greutate, de forma corpului sau aspect.
- Prezinta tulburari de alimentatie, mananca mai mult sau mai putin decat de obicei
Toate aceste raspunsuri emotionale sau comportamentale necorespunzatoare ale copiilor genereaza anxietate, furie sau durere si pot fi percepute de catre parinti drept un esec personal. In asemenea situatii, sentimentele de vinovatie sau aruncarea responsabilitatii pe umerii unui alt membru al familiei nu vor ajuta la rezolvarea situatiei. Apelarea la un specialist si invatarea unor tehnici noi de gestionare a comportamentului sau de comunicare pot oferi un mediu mult mai hranitor si mai plin de satisfactie pentru copilul lor.
Text: Dana Comanescu, psiholog