Infecția cu candida în sarcină
Despre infecția cu candida albicans
Infecția cu candida este o problemă des întâlnită în sarcină și este cauzată de contaminarea cu o specie de fungi – Candida albicans. Aceasta este cel mai frecvent întâlnită specie de Candida, dar pot apărea și alte subspecii cum ar fi C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis și C. krusei. Această predispoziție pentru infecția cu candida în sarcină pare să fie cauzată de nivelurile crescute de estrogen care caracterizează statusul hormonal gravidic.
Deși infecția cu candida nu pune în pericol și nici nu influențează evoluția sarcinii, apariția unei astfel de infecții creează simptome supărătoare gravidei. Infecția cu candida în timpul sarcinii apare cu o frecvență net crescută față de oricare alt moment din viața unei femei. De obicei, al doilea trimestru este mai vizat, însă infecția poate apărea oricând, chiar și cu puțin timp înainte de naștere. Pacientele nu trebuie să confunde leucoreea fiziologică de sarcină (secreție abundentă care apare datorită contextului hormonal de sarcină) cu o leucoree generată de o posibilă infecție. În contextul unei infecții vaginale, secreția vaginală își schimbă consistenţa, mirosul sau culoarea. De asemenea, poate asocia prurit vulvar (mâncărimi), usturimi sau dureri locale.
Candida în sarcină – cauze și simptome
Cel mai frecvent incriminate pentru apariția candidozei în sarcină sunt nivelurile de hormoni care determină modificarea microclimatului vaginal prin alterarea pH-ului vaginal și a florei vaginale normale. Aceste modificări apărute în microclimatul local produc dezechilibre locale, permițând proliferarea fungica necontrolată. De asemenea, utilizarea de tratamente antibiotice, diabetul, dușurile vaginale sau contactele sexuale pot crește riscul de apariție a infecției cu Candida in sarcină.
Factori de risc pentru apariția candidozei în sarcină:
Candidoza poate avea cauze multiple, iar cei mai întâlniți factori care cresc riscul de a dezvolta o infecție fungica de tipul candidozei vaginale în sarcină sunt:
- Dezechilibrele hormonale pe care femeile le suferă în timpul sarcinii duc la modificarea mucoasei vaginale, iar asta poate favoriza infecția cu candida.
- Sistemul imunitar scăzut- în timpul sarcinii, organismului mamei este pe plan secund iar imunitatea scăzută crește riscul unei infecții cu candida.
- Folosirea antibioticelor – afectează pH-ul vaginului, din cauza că scad numărul lactobacililor. Deși în sarcină, tratamentul cu antibiotice este interzis, în cazul în care mama îl poate urma la prescrierea medicului pentru tratatea altei probleme de sănătate, este recomandat și un probiotic, care să protejeze flora din organism.
- Nivel crescut de estrogen – ca urmare a sarcinii, infecțiile fungice cum este candidoza vaginală sunt mai frecventela femeile gravide.
- Uscăciune vaginală – Consistenta și cantitatea fluidelor vaginale din timpul sarcinii pot avea ca efect dezvoltarea unei infecții fungice.
- Diabetul gestaţional – Glicemia mărită alimentează dezvoltarea candidozei în timpul sarcinii.
- Stresul și oboseala sunt factori de risc care pot fi responsabili de apariția candidozei.
- Lenjeria intimă prea strâmtă, sintetică sau umedă sau folosirea frecventă a gelurilor de curățare intimă.
Semne ale infecţiei cu candida în sarcină
Infecțiile cu candida reprezintă cele mai frecvente infecții vaginale întâlnite în rândul femeilor însărcinate, iar simptomele pot fi de la ușoare la moderate:
- Prurit (mâncărime)
- Iritații în zona vulvei și vaginului.
- Secreții/scurgeri vaginale (apoase sau groase)
- Miros neplăcut
- Secreții mai abundente
- Senzație de arsură în timpul urinării
- Inflamarea vulvei și a labiilor
Modificările ce apar pot fi ușor depistate de paciente: secreția devine albă, foarte abundentă, cu consistenţă brânzoasă și cu grunji aderenți la mucoasă. Uneori, culoarea poate deveni gălbuie sau gri. Mirosul este, de asemenea, modificat, semănând cu mirosul de drojdie.
De obicei, modificarea secreţiei este însoțită de roșeață locală, posibil edem vulvar, mai ales dacă infecția este neglijată, mâncărimi și usturimi. Uneori, poate asocia și usturimi la urinare și durere la contactul sexual. Este important ca, la apariția simptomelor, gravida să ia legătura cu medicul curant.
Tratamentul infecției cu candida în sarcină
Automedicația trebuie evitată, deoarece există medicamente a căror administrare nu este permisă în sarcină. Totodată, tratamentul nu trebuie dat în ideea că orice modificare a secreţiei vaginale are semnificația unei infecții cu candida. Pot exista o serie de infecții vaginale, în special cele cu transmitere sexuală, pentru care tratamentul cât mai precoce este esențial, întrucât lăsate netratate, pot afecta evoluția sarcinii. Odată ce gravida ajunge la medicul curant, acesta va preleva o probă din secreția vaginală care va fi analizată la microscop. Tratamentul prescris în cazul unei infecții cu candida în sarcină presupune administrarea de antifungice sub formă de cremă sau ovule.
Acesta durează 7-10 zile, în funcție de gravitatea infecției. Tratamentul candidozei în sarcină poate fi mai dificil și mai lung decât la pacienta negravidă. În general, tratamentul împotriva infecțiilor cu candida se urmează de ambii parteneri, chiar dacă bărbatul nu prezintă niciun simptom.
Deși spălăturile vaginale pe perioada sarcinii sunt interzise, vă puteți spăla cu apă călduță în care ați dizolvat bicarbonat de sodiu. De asemenea, mama este sfătuită să evite lenjeria intimă confecţionată din materiale sintetice şi să opteze numai pentru lenjerie din bumbac şi să scoată din alimentaţie zahărul şi mâncarea procesată. Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar şi cele protejate).
Complicațiile candidozei netratate în sarcină
Infecția cu candida în sarcină poate deschide poarta și altor germeni pentru a coloniza vaginul, determinând infecții complexe multimicrobiene, pentru care tratamentele trebuie adaptate în consecință.
Lăsată netratată, infecția cu candida în sarcină poate trece la bebeluș în momentul nașterii pe cale vaginală, colonizand tegumentul și mucoasele. Riscurile sunt mai mari în ceea ce privește fătul atunci când mama are candidoză vaginală în timpul nașterii naturale, pentru că nou-născutul nu are sistemul imunitar suficient dezvoltat pentru a lupta împotriva acestei infecții. Întrucât sistemul imunitar al bebelușilor nu este pe deplin format și nici pielea și mucoasele nu sunt încă colonizate cu flora saprofită, aceste infecții pot cauza complicații la nou-născuți și necesită tratament prompt.
O complicație frecventă a candidozei vaginale, atât la femeia gravida, cât și în lipsa unei sarcini, este recurenţa. Sunt femei care fac candidoză de mai multe ori într-un an, așa că este recomandat un tratament corespunzător. Se estimează că peste 70% dintre femei au cel puțin o dată în viață un episod de candidoză vaginală, iar jumătatea dintre ele având chiar două sau mai multe.