Infectia cu Listeria in sarcina
Listerioza reprezinta o infectie produsa de o bacterie numita Listeria monocytogenes, extrem de rezistenta in mediul extern, distrusa doar prin prepararea alimentelor la peste 62ºC sau prin pasteurizare. In tarile europene este raportata o rata de crestere a listeriozei.
Listerioza este considerata o boala sporadica (95%) si este generata in cele mai multe dintre cazuri de ingestia de alimente contaminate.
Cum se transmite infectia cu Listeria?
Transmiterea infectiei de la animale la om se realizeaza in principal pe cale digestiva, prin consumul de alimente contaminate: lapte nepasteurizat si derivate ale acestuia, carne si legume crude, salate din fructe de mare, produse de tip fast-food care s-au contaminat dupa procesare. Perioada de incubatie pentru gastroenterita cu Listeria este substantial mai mica decat perioada de incubatie a bolii invazive. Pentru gastroenterita, perioada medie de incubatie este de 24 ore, in timp ce pentru listerioza invaziva perioada medie de incubatie este de 35 de zile.
Majoritatea persoanelor expuse la Listeria prezinta infectie asimptomatica sau subclinica.
Gravidele se infecteaza cel mai adesea in trimestrul III de sarcina, din cauza scaderii imunitatii de tip celular inregistrata in aceasta perioada; infectia se poate transmite transplacentar la fat.
Cel mai mare risc il au gravidele cu comorbiditati sau gravidele aflate sub tratament cu steroizi.
Factorii de risc ai infectiei cu Listeria
Factorii de risc ai infectiei cu Listeria sunt urmatorii: terapie cu glucocorticoizi – cel mai important factor predispozant, tratamente imunosupresoare, comorbiditati precum afectiuni maligne hematologice, tumori solide, transplantul de organe (in special renal),
SIDA, diabet zaharat, stadiul final al bolii renale (incluzand hemodializa si dializa peritoneala), supraincarcarea cu fier, boli vasculare de colagen, boli hepatice si alcoolism.
Din motive necunoscute, sarcinile cu gemeni sau tripleti prezinta un risc mai crescut.
La femeile gravide, invazia SNC este mai putin frecventa, cu exceptia gravidelor cu sistemul imunitar afectat sau care sunt sub tratament cu steroizi. Din fericire, cazurile de imbolnavire grava sau simptomele severe la gravide sunt extrem de rare. Cel mai adesea, diagnosticul este retrospectiv, in urma nasterii unui copil infectat, a nasterii premature a unui copil infectat sau a unui avort spontan.
Simptome
Frecvent, boala este inaparenta sau cu manifestari de tip gripal sau poate mima o toxiinfectie. Pot aparea si simptome urinare sau icter tranzitoriu. Infectia produce simptome gastrointestinale intr-un interval de 9-48 ore de la ingestie si un sindrom pseudogripal dupa 2-6 saptamani. Gravidele pot prezenta febra, mialgii, artralgii, cefalee si dureri lombare; in prezenta acestor simptome medicul obstetrician trebuie sa suspecteze o listerioza. Daca simptomele severe apar foarte rar la gravida, infectia fatului cu Listeria poate fi chiar fatala in 20-30% din cazuri.
Listerioza congenitala este o afectiune de natura septica, ce nu induce malformatii; in 70-80% din cazuri apar nasteri premature, in timp ce in restul cazurilor se poate produce moartea fatului in uter. Daca suspiciunea unei infectii cu Listeria este ridicata, este impusa inceperea imediata a tratamentului cu antibiotice deoarece tratamentul precoce al bolii previne infectia congenitala.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie