Infecţia cu tulpina Delta a COVID-19 în sarcină: întrebări şi răspunsuri

Tulpina Delta a COVID – 19 s-a dovedit a fi cea mai adaptată dintre variantele virale care provoacă îngrijorare. Una dintre caracteristicile acestei tulpini o reprezintă gradul ridicat de contagiozitate, aproximativ de două ori mai mare în comparație cu tulpina inițială și cu circa 60% mai mare față de tulpina Alfa (varianta britanică). Există posibilitatea ca tulpina Delta să devină majoritară pe toată planetă, nu doar în unele țări. Această tulpină a generat și generează un număr mare de infectari, în special la persoanele care nu s-au vaccinat împotriva COVID – 19. În cazul persoanelor care s-au vaccinat cu schema completă, riscul de internare, de apariție a complicațiilor sau de deces, este semnificativ mai mic.
Din păcate, tulpina Delta a dus la apariția de noi focare de COVID – 19, atât în Europa cât și în lume. Este vorba despre o tulpină care se răspândește mai repede decât formele anterioare ale coronavirusului, iar persoanele infectate prezintă un nivel mai ridicat de virus la nivelul cailor respiratorii. Din acest motiv, riscul de îmbolnăvire este mai mare pentru cei care intră în contact cu persoane deja infectate. O altă caracteristică a tulpinii Delta o reprezintă faptul că simptomele sunt diferite și mult mai severe decât cele observate în prima parte a pandemiei.
Ce trebuie să știi despre COVID-19
În urma observațiilor din ultima perioadă și a studiilor care au fost efectuate s-a constatat că tulpina Delta a COVID – 19 prezintă riscuri crescute pentru femeile însărcinate din punct de vedere al complicațiilor. Probabilitatea de apariție a acestor complicații este mai mare în situația oricărui fel de infecție respiratorie severă, de aceea medicii recomandă vaccinarea împotriva COVID – 19 ca măsură de protecție eficientă împotriva problemelor grave care pot să apară. Specialiștii recomandă vaccinarea femeilor însărcinate. De asemenea, este recomandată vaccinarea și femeilor care alăptează și celor care planifică o sarcină, pentru că beneficiile vaccinării sunt semnificative în comparație cu riscurile cunoscute și cu cele posibile.
Conform concluziilor la care s-a ajuns până în prezent, la aproximativ jumătate de an după cea de-a două doză de vaccin Pfizer/BioNTech, persoanele vaccinate nu mai au anticorpi generați de vaccin, care să poată neutraliza rapid tulpinile îngrijorătoare de coronavirus. Chiar dacă studiile au demonstrat că vaccinul menționat anterior induce un nivel mare de anticorpi neutralizanţi, aceleași studii au arătat și că nivelul scade de aproximativ zece ori după o jumătate de an de la administrare. Cu alte cuvinte, administrarea unei doze de rapel după o jumătate de an de la imunizarea inițială poate să sporească protecția împotriva SARS – CoV – 2 și a tulpinilor derivate.
Noua tulpină COVID Delta – ce se știe până acum despre simptome și evoluție
Din punct de vedere al simptomelor, tulpina Delta a COVID – 19 poate să genereze febră (în foarte multe dintre cazuri), dureri de cap și în gât, secreții nazale. Conform rezultatelor obținute până în prezent de către cercetători, vaccinurile anti – COVID pot să protejeze inclusiv împotriva tulpinii Delta, dacă schema de vaccinare este completă. Chiar dacă protecția poate fi ușor mai scăzută, medicii recomandă persoanelor vulnerabile să se vaccineze și cu a treia doză pentru a evita simptomele severe și spitalizarea. Atunci când vaccinul își atinge scopul principal, și anume acela de a preveni formele grave de COVID – 19 și de limitare a numărului de decese pe care această boală îl determină, se poate vorbi despre o reducere a transmiterii virusului, însă nu despre stoparea fenomenului.
Dovezile pe care specialiștii au reușit să le studieze până în acest moment arată clar că cel mai mare risc de infectare cu varianta Delta a COVID – 19 apare la persoanele care nu s-au vaccinat. Spre deosebire de alte tulpini, riscul de infectare cu tulpină Delta este mai mare pentru persoanele care nu au împlinit încă vârsta de 50 de ani. Se poate ca acest lucru să se întâmple și pentru că grupurile de vârstă înaintată se vaccinează, riscurile devenind mai mari pentru tinerii nevaccinaţi. Dincolo de acest aspect, a fost observat un impact negativ mai evident al tulpinii Delta în cazul grupelor de vârstă mai mici, față de variantele anterioare ale virusului.
Întrebări și răspunsuri despre infecția cu tulpină Delta a COVID-19 în sarcină
Având în vedere schimbările prin care trece organismul femeii în perioada de sarcină, există un risc mai mare pentru gravide să fie afectate de o viroză sau de o infecție respiratorie. Este foarte normal ca fiecare viitoare mamă să își pună anumite întrebări în legătură cu sănătatea ei și a copilului, în special în contextul pandemiei pe care o traversăm. Iată câteva dintre întrebările cel mai des întâlnite, însoțite de răspunsuri:
În ce măsură sunt ferite de COVID – 19 femeile însărcinate care s-au vaccinat?
Orice persoană care este vaccinată cu schemă completă prezintă un risc semnificativ mai mic de îmbolnăvire, ceea ce este valabil și pentru femeile însărcinate.
Reduce vaccinul anti – COVID – 19 fertilitatea feminină?
Nu a fost identificat până în prezent niciun motiv de îngrijorare din punct de vedere al fertilității pentru femeile care se vaccineaza pentru a se proteja de COVID – 19. Nu există dovezi care să sprijine teoria conform căreia vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată în viitor.
În ce măsură va fi nou–născutul protejat de COVID – 19 dacă mama se vaccinează?
Conform concluziilor pe care specialiștii le-au tras în urma studiilor efectuate, anticorpii pe care îi produce organismul femeii însărcinate după vaccinare au capacitatea de a traversa placenta. Vaccinarea împotriva gripei sau a tusei convulsive în perioada de sarcină îi protejează pe copiii nou–născuți, motiv pentru care specialiștii se așteaptă ca și vaccinarea împotriva COVID – 19 să asigure un grad de protecție pentru bebeluși, însă datele nu sunt concludente și este nevoie de mai multă cercetare pe acest subiect.
Este bine ca femeile care alăptează să se vaccineze?
Nu au fost identificate până în prezent riscuri pentru femeile care alăptează și care se vaccineaza împotriva COVID – 19, așa cum nu au fost identificate probleme nici pentru copiii lor. Studiile care au căutat în laptele matern ARN mesager din vaccin nu l-au putut detecta.