Infectia micotica: simptome, diagnostic si tratament
Infectia micotica vaginala reprezinta una dintre cele mai frecvente boli genitale intalnite la femei. Majoritatea femeilor se confrunta cel putin o data in viata cu o infectie micotica.
Identificarea si tratarea infectiei micotice nu pun probleme in mod uzual, insa, de cele mai multe ori, infectiile sunt ignorate sau autotratate de catre paciente, aceste lucruri ducand la selectarea speciilor rezistente si, implicit, la sporirea dificultatii de eradicare a infectiei.
Ce cauze are infectia micotica?
Infectia micotica este frecvent intalnita si la partenerii de sex masculin, insa, de obicei, este asimptomatica, acestia neavand simptome suparatoare. Totusi, ei pot transmite infectia micotica, acest tip de infectie facand parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala.
Infectia micotica este cauzata de colonizarea mucoaselor si tegumentelor cu fungi (ciuperci). Cel mai frecvent implicata specie de fungi in aparitia infectiilor micotice este Candida albicans. Exista insa si alte specii ce pot determina colonizarea mucoaselor.
Pe langa transmiterea pe cale sexuala, exista si alte cai de contaminare cu fungi
- Imunitatea scazuta din cauze diverse (tratament imunosupresor, diverse boli imunodeprimante) favorizeaza aparitia infectiilor micotice. De asemenea, bolile cum ar fi diabetul, neoplasmele, cat si sarcina pot favoriza aparitia infectiilor micotice.
- Neglijarea toaletei organelor genitale externe si umiditatea crescuta maresc exponential riscul de infectie, in special in sezonul cald.
- Folosirea lenjeriei prea stramte sau sintetice, de asemenea, favorizeaza infectiile cu fungi.
- Nu se recomanda toaleta interna a vaginului, nici macar cu apa simpla, acest gest alterand microclimatul local si pH-ul vaginal, ducand, implicit, la aparitia infectiilor vaginale.
Care sunt simptomele infectiei vaginale micotice?
Infectia cu fungi este caracterizata de aparitia unui disconfort local vaginal sub forma de prurit, senzatie de arsura sau chiar durere la contactul sexual. Simptomele sunt, de obicei, insotite de modificarea secretiei vaginale care devine foarte abundenta, de consistenta crescuta, cu grunji, foarte aderenta la mucoase si tegumente.
Zona vulvara este, de obicei, edematiata si eritematoasa, cu extindere catre zona perineo-anala.
Partenerii de sex masculin pot sa nu aiba niciun simptom suparator, ei fiind insa purtatori ai infectiei. In rare cazuri, infectia micotica se manifesta si la barbat sub forma de usturimi si mancarimi locale, eritem local si secretie uretrala modificata, cu depozite albicioase in special la nivelul santului balano-preputial.
Diagnostic si tratament
Consultul la medicul ginecolog si efectuarea analizelor de secretie vaginala, completate cu examen micologic si antifungigrama, sunt importante inca de la aparitia primelor semne de infectie.
Este important ca tratamentul sa fie ghidat de antifungigrama, intrucat exista specii rezistente la anumite antifungice. Este recomandat sa se evite tratamentul empiric, prescris, de cele mai multe ori, de farmacist/prietena/mama etc. sau ghidat de principiul „data trecuta mi-a trecut cu medicamentul X”. De asemenea, trebuie identificata si existenta altor infecti vaginale asociate, intrucat candidoza poate coexista cu alti germeni ce colonizeaza mucoasa vaginala.
Tratamentul antifungic ghidat de antibiograma este recomandat pentru eradicarea infectiei. Asocierea tratamentului medicamentos sistemic cu tratamentul topic sub forma de ovule si/sau creme este indicata pentru combaterea infectiei micotice.
Toaleta locala corecta, evitarea lenjeriei prea stramte sau sintetice si evitarea umiditatii locale contribuie la succesul tratamentului.
Farmacistii Catena recomanda produsul Idelyn Beliema Effect, cu reducere de 15% pe baza cardului Safe for You. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie