Infectia urinara in vacanta
Infectia urinara reprezinta o afectiune des intalnita atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Tratata la timp, infectia urinara nu pune probleme majore, desi deseori simptomatologia poate atinge praguri greu de suportat de catre pacienti.
Infectia urinara se imparte in infectie de tract urinar inferior si infectie de tract urinar superior
Infectiile de tract urinar superior pot pune probleme mai serioase din cauza afectarii si posibil compromiterii functiei renale in functie de gravitatea bolii.
Boala este provocata de contaminarea cu diversi agenti patogeni (bacterii) care ascensioneaza in tractul urinar. Escherichia coli (bacterie regasita in tractul digestiv) este responsabila de peste 90% din infectiile urinare. Infectiile de tract urinar inferior sunt des intalnite. Cu tratament adecvat si prompt, se remit la fel de repede cum au aparut. Totusi, daca sunt neglijate sau capacitatea de aparare a organismului este compromisa, infectia ascensioneaza, bacteriile colonizand si tractul urinar superior.
Ambele sexe pot fi afectate, insa, in randul femeilor, infectiile urinare apar mai frecvent si mai usor. Diferenta de incidenta a infectiilor urinare intre sexe se datoreaza particularitatilor anatomice. La femei, lungimea mai redus a uretrei, comparativ cu uretra masculina, care are si un traiect mai sinuos, favorizeaza colonizarea si multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar.
Factori care favorizeaza infectia urinara
Infectia urinara pot aparea in orice sezon, insa este mai frecvent intalnita in sezonul cald. Caldura excesiva si hidratarea insuficienta duc la deshidratarea organismului, evacuarea mai rara a vezicii urinare, persistenta pentru mai mult timp a bacteriilor la nivelul mucoasei urinare favorizand astfel multiplicarea bacteriana.
-
Infectia urinara este favorizata de igiena deficitara sau incorect efectuata.
-
Sezonul cald favorizeaza si accentueaza umiditatii zonei vulvare si multiplicarea bacteriana. In majoritatea cazurilor de infectie urinara, agentul cauzator identificat este E.coli – un germene ce colonizeaza tractul digestiv −, infectia fiind generata de igiena deficitara si incorecta dupa procesul de defecatie. Stergerea se va face din fata spre spat, astfel incat germenii din regiunea perianala sa ajunga in zona vulvara.
-
De asemenea, infectia urinara poate aparea in urma unui act sexual. Este important sa se respecte igiena zonei genitale externe si perineale inainte si dupa fiecare contact sexual, precum si golirea vezicii urinare dupa contactul sexual.
-
Lenjeria intima din materiale sintetice, prea stramta, lenjeria de tip tanga, pantalonii stramti, costumele de baie care se usuca greu pot favoriza aparitia infectiilor urinare si trebuie evitate, mai ales in timpul verii.
-
Costumul de baie trebuie spalat dupa fiecare utilizare pentru ca nisipul, apa de mare si diversele impuritati pot favoriza aparitia infectiilor la nivelul tractului urinar.
-
Folosirea unei piscine dotate cu dusuri si care respecta normele de igienizare a apei este esentiala mai ales pe parcursul verii.
-
De asemenea, toaletele publice sau de la locul de munca pot constitui adevarate focare de infectie.
In special in vacanta, este indicat sa se respecte cu rigurozitate normele de igiena personala si de evitat pe cat posibil contactul direct cu obiectele sanitare folosite in comun. La primele simptome ale unei infectii urinare trebuie efectuata analiza urinei (sumar de urina si urocultura) pentru a putea combate cat mai rapid si corect infectia cu tratamentul antibiotic adecvat. Pana la aflarea rezultatului analizelor, se poate incepe un tratament empiric antibiotic si antiseptic urinar pentru combaterea simptomelor suparatoare.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie