Infecția urinară la copii: simptome, cauze și tratament
În primii ani de viață, copiii pot avea parte de multe “lupte” cu tot felul de viruși sau bacterii. Răcelile și infecțiile respiratorii sunt printre cele mai frecvente. Pe lista celor mai dese afecțiuni este și infecția urinară la copii. Până la 8% dintre fete și 2% dintre băieți ar putea să experimenteze această afecțiune până la vârsta de 5 ani, spun datele statistice.
Uneori, simptomele care apar în infecția urinară la copii pot fi greu de observat. Însă este important să se urmeze un tratament în acest sens, pentru că o astfel de afecțiune se poate transforma într-o infecție mai gravă a rinichilor. Cu un tratament potrivit, copilul ar trebui să înceapă să se resimtă mai bine în doar câteva zile.
Infecția urinară la copii – cauze și factori de risc
Cum apare infecția urinară la copii? Se întâmplă atunci când bacteriile de pe piele sau din excremente intră în tractul urinar și se înmulțesc. Acești germeni pot provoca infecții oriunde în tractul urinar, care este alcătuit din:
- Rinichi, care filtrează deșeurile și apa suplimentară din sânge pentru a produce urină.
- Uretere, care transportă urina din rinichi în vezică
- Vezica urinară, care stochează urina
- Uretra, care golește urina din vezică în afara corpului.
Infecția urinară la copii se va numi și cistită, pe când infecția rinichilor se numește pielonefrită. De regulă, fetele sunt mai predispuse la infecție urinară decât băieții, având în vedere că uretra lor este mai scurtă. Totodată, bacteriile din anus pot pătrunde mai ușor în vagin și uretră.
Problemele cu vezica urinară sau cu rinichii dă o predispoziție pentru infecția urinară la copii. Îngustarea tractului urinar poate bloca fluxul de urină și permite germenilor să se înmulțească. O afecțiune numită reflux vezicoureteral poate face ca urina să revină din vezică în uretere și rinichi.
Infecția urinară la copii – semne și manifestări
Care sunt semnele și simptomele care ne duc la diagnosticul de infecția urinară la copii? Când vine vorba de cei mai măricei, simptomele de cistită sunt adesea cât se poate de clare. Aceștia se pot confrunta și pot semnala o durerea în partea inferioară a abdomenului, spatelui sau lateral. De asemenea, își pot exprima mai des nevoie de a merge urgent la toaletă pentru a urina. La unii se poate întâmpla să ude patul. Este posibil să se observe – pe lenjerie – chiar și picături de sânge în urină și/sau urină roz.
Cu copiii mai mici, s-ar putea să fie nevoie de ceva mai multă răbdare pentru a afla ce este în neregulă, când vine vorba de cistită. Simptomele date de infecția urinară la copii – în special la sugari – pot fi și unele generale, cum ar fi agitație, interes mult mai redus pentru mâncare sau episoade de temperatură.
Alte simptome la care să ne așteptăm când vine vorba de infecția urinară la copii sau cistită pot fi:
- Senzații de arsură sau durere când copilul urinează
- Urinări urgente, dar cu presiune slabă – câteva picături
- Urinări urât mirositoare sau tulburi
- Febră
- Greață sau vărsături
- Diaree
Când este necesar consultul de specialitate?
Când vine vorba de infecția urinară la copii, acestea dispar în aproximativ o săptămână. Dar unii copii se pot confrunta cu simptomele neplăcute timp de câteva săptămâni. Însă dacă simptomele copilului nu încep să se amelioreze după 3 zile de la începutul tratamentului cu antibiotice sau dacă se înrăutățesc, este recomandată o vizită la medicul specialist.
Diagnosticul de cistită la copii
Cum este diagnosticată infecția urinară la copii? Dacă micuțul are simptome specifice de cistită, cel mai probabil medicul va cere o probă de urină pentru testare. În laborator, proba va fi analizată la microscop pentru a vedea dacă există germeni în urină și ce tip sunt. Astfel, se va prescrie tipul de tratament potrivit. În cazul în care cel mic s-a confruntat cu mai multe infecții urinare, medicul pediatru ar putea să dea o trimite la un nefrolog, specialist în afecțiunile rinichilor.
Tratament pentru infecția urinară la copii
Tratamentul pentru infecția urinară la copii se va face de regulă prin administrarea de antibiotice, prescrise de medic. În acest caz, tratamentul ar dura în jur de 7-10 zile.
În majoritatea cazurilor date de infecția urinară la copii, se vor administra antibiotice prin cale orală, însă se pot administra și intravenos, în caz de cistită la:
- copii sub 6 luni;
- copii cu un grad ridicat de deshidratare, ce manifestă vărsături;
- copii cu febră de peste 39 grade Celsius;
- copii care au dezvoltat o infecție ce s-a răspândit atât la rinichi, cât și în fluxul sangvin.
De asemenea, în infecția urinară la copii se va încerca să se reducă febra și inflamația prin administrarea de antiinflamatoare tot cu prescripție medicală.
Și o bună hidratare poate ajuta la procesul de eliminare a bacteriilor în infecția urinară la copii sau cistită. De asemenea, tot cu o recomandare, în prealabil, din partea specialistului, unele ceaiuri – precum ceaiul de merișoare, ceaiul de afine, ceaiul de cozi de cireșe, coada calului sau mușețel – pot ajuta în recuperarea de după infecția urinară la copii.
Sfaturi pentru preventia cistitei la copii
Cum se poate preveni infecția urinară la copii? În cazul bebelușilor cu cistită, se vor schimba des scutecele pentru a preveni creșterea bacteriilor. Pe măsură ce copilul crește, unele obiceiuri dobândite încă de la vârste mici pot a preveni orice neplăcere pe viitor. Instruirea fetelor privind ștergerea în zona intima din față în spate este un exemplu în acest sens. Acest fapt ajută la prevenirea pătrunderii bacteriilor din fecale în vagin și tractul urinar. Un alt exemplu este încurajarea copiiilor să meargă la baie de îndată ce simt nevoia, fără să mai amâne momentul. Și prin acest mod poate fi evitată neplăcuta cistită.
Iar în cele din urmă, un sfat bun pentru părinți! Lenjeria de corp din bumbac – și nu nailon – poate îmbunătăți circularea aerului și preveni creșterea bacteriilor, deci implicit și apariția unui episod de cistită.
Consumul regulat de lichide – în special apă, va ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar, deci și în a evita infecția urinară la copii. Un pahar de apă în plus poate preveni, de asemenea, constipația, ce poate crea blocaje în tractul urinar. Acest fapt ar putea permite dezvoltarea bacteriilor în zonă, deci și apariția unui episod de cistită.
Complicațiile infecției urinare la copii
Când ne referim la complicațiile pe termen lung date de infecția urinară la copii sau cistită, printre acestea sunt hipertensiunea arterială sau insuficiența renală, însă aceste cazuri se întâlnesc cel mai des la pacienții cu leziuni renale congenitale.